latinica  ћирилица
18/12/2018 |  18:47 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Брисел на страни Србије - Могерини критиковала Приштину

Дан након сједнице Савјета безбједности Уједињених нација, на којој је предсједник Србије Александар Вучић Приштину оптужио да је увођењем високих такси на српску робу и оснивањем војске угрозила регионалну стабилност, реаговао је званични Брисел.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност, Федерика Могерини позвала је представнике самопроглашеног Косова да укину једнострану одлуку којом су нарушили низ међународних споразума.

Могерини je упозорила, отвореним писмом, премијера самозваног Косова Рамуша Харадинаја да је Приштина једностраним одлукама угрозила дијалог с Београдом.

Те ставове поновила је и у Бриселу након састанка с предсједницом Владе Србије Аном Брнабић.

- Кад је ријеч о одлуци Приштине да уведе таксе на робу из Србије и БиХ, став Европске комисије од почетка је јасан. Тим мјерама се крше ЦЕФТА и Споразум о стабилизацији и придруживању и Приштина треба да повуче те мјере, истакла је Могерини.

Да Приштина укине одлуку о повећању такси за српску робу и поништи Закон којим оснива војску, претходно је на сједници Савјета безбједности Уједињених нација тражио предсједник Србије Александар Вучић.

Након сједнице на којој је добио подршку Кине и Русије, али и Перуа, Етиопије, Екваторијалне Гвинеје, Боливије и Обале Слоноваче, изразио је задовољство оствареним.

- Србија је имала прилику да на отвореној сједници упозна међународну јавност са ситуацијом на Космету послије увођења такси на српску робу и одлуке о трансформацији косовских безбједносних снага у војску. Онима који се залажу за независност Косова, показали смо шта су створили, истакао је Вучић.

За министра спољних послова Србије Ивицу Дачића посебно је значајно што су приједлози руског амбасадора Василија Небензје, у Савјету безбједности, били потпуно подударни с Вучићевим.

- Ми тражимо да се поштује резолуција и да се донесе одлука о демилитаризацији тј. распоштању било које формације изван КФОР-а на Косову и Метохији, нагласио је Дачић.

Дачић је рекао да су Србија и Русија говориле снагом аргумената, а да је предсједник такозваног Косова Хашим Тачи изговарао искључиво политичке пароле. А у тим паролама било је оптужби да су Срби агресори, а Албанци жртве и да је Приштина имала право да оснује војску.

- Ништа необично се није десило прошле седмице на Косову. Уствари, оно што се десило је нормална одлука. Ако је Косово направило грешку, то је зато што је закаснило у овом настојању. Чекали смо довру вољу оних који никад нису исказали коректан однос према нама, сматра Хашим Тачи, предсједник самопроглашеног Косова.

То што је Тачи ове ријечи изговорио испред таблице на којој је исписано само његово име, док су испред Вучића, као и испред представника осталих чланица УН-а, и његово и име државе Србије на твитеру је, као важно, истакао амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин. У Тачијев дипломатски пораз Чепурин је уврстио још један чин.

 На друштвеним мрежама, посредно, преко странице Хашима Тачија, огласио се и предсједник Америке Доналд Трамп. У писму Тачију изразио је наду да ће Београд и Приштина постићи свеобухватан споразум, написавши да је то достижно. У свом стилу, Трамп је написао и да би у случају таквог уговора у Бијелој кући радо примио Тачија и Вучића и, њима у част, том приликом организовао прославу.