latinica  ћирилица
23/03/2019 |  19:10 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

У току истрага након трагедије у Руднику боксита Милићи

Након јучерашње трагедије у Руднику боксита Милићи, у којој су погинула два рудара, у току је истрага полиције, рударских и геолошких инспектора.

Данас је организована поворка и сахрана једног од двојице рудара који су страдали у руднику

Саучешће породицама и Компанији "Боксит" упутили су предсједница Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, предсједник парламента Недељко Чубриловић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Тужан дан у Милићима. Данас је организована поворка и сахрана једног од двојице рудара који су страдали у руднику. Трагедија у руднику боксита не памти се за 60 година рада.

Предсједник Компаније "Боксит" из Милића Рајко Дукић рекао је да рударски и геолошки инспектор, полиција и органи компаније испитују све у вези са несрећом, те да ће против одговорних, уколико буду утврђени пропусти, бити предузете одговарајуће мјере.

Дукић је изразио саучешће породицама настрадалих рудара којима ће, како је навео, бити пружена значајна материјална помоћ.

Он је истакао да су Жугић и Остојић припадали елитној класи рудара и да су били обучени за посао који су радили.

- Имали су звање квалификованог копача, што је репрезентативно звање за рад у подземној експлоатацији - рекао је Дукић новинарима и додао да су настрадали рудари били обучени да раде и као палиоци мина и руковаоци рударских машина и да "са те стране такве ствари не би требало да се догађају".

Ријеч је о професионалним рударима који су обучени и квалификовани радници за рад са рударским машинама и минама. Бранислав је имао 30 година и родом је из Зворника. Славиша Жугић је из Милића, ожењен је и отац двоје дјеце.

Шта се тачно десило показаће истрага у коју су укључени рударски и геолошки инспектори и полиција. Из Републичког инспектората данас нису одговарали на наше позиве. Из полиције информација да је истрага у току.

Јама Браћан налази се на подручју општине Сребреница. У употреби је за експлоатацију већ више од десет година.