latinica  ћирилица
17/07/2019 |  18:13 ⇒ 18/07/2019 | 07:29 | Аутор: РТРС

Због Пељешког моста и јединство Српске на испиту

Прст у око Републици Српској, Хрватској, Европској унији и могуће угрожавање градње моста на Сави - овако се углавном коментарише прегласавање у Предсједништву БиХ, којим се од званичног Загреба тражи прекид градње Пељешког моста.

Пред 83 народна посланика нашао се захтјев Милорада Додика за заштиту виталног интереса Српске. Странке окупљене око СНСД-а најавиле су подршку и већ су сабрале потребан број.

- То је све заједно 56. Дакле, већина је довољна. Драго ми је да је ПДП најавио да ће подржати вето српског члана Предсједништва - каже Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у НСРС.

Да у политици треба градити мостове, а не конфликте - став је ПДП. Шеф Клуба посланика ПДП Перица Бундало је најавио подршку Додиковом захтјеву, али тражиће одговоре на отворена питања. Прије свега, питање одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори, уређење границе на ријеци Уни и убрзање градње моста на Сави.

- Ми ћемо као Клуб посланика ПДП подржати иницијативу и овај приједлог, јер мислимо да на таквим питањима заштите виталног националног интереса престају све дневно политичке теме и наше политичке разлике - рекао је Бундало.

Иако је Бундало најавио да ће ПДП подржати приједлог, посланици ове странке Драшко Станивуковић и Јелена Тривић рекли су да ће гласати против.

Шеф клуба посланика највеће опозиционе странке у Српској  - СДС, иако је дан раније пред посланицима најавио подршку заштити виталног интереса, данас има другачији став и негира раније изречено.

- Најкраће речено, Клуб посланика СДС-а неће подржати витални национални интерес који се односи на хрватске интересе, јер између Републике Српске и Хрватске има много отворених питања, мислимо да то у најмању руку треба у једном пакету да се разријеши. Ја нигдје нисам рекао јавно да ћу подржати - каже Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС у НСРС.

А ево шта је Станић претходни дан (16. јула) рекао пред посланицима.

- Миле Додик је употребио ону народну "зуб за зуб, око за око, мост за мост". Дакле, уважени господин је рекао мени лично да ће покренути национални интерес уколико се покрене питање моста Пељешац. Ја мислим да то има добре стране и ја ћу то подржати - рекао је Станић.

Промјена става разочарала је СНСД. Срђан Мазалица каже да је Станић преиспитивао став већ на скупштинском Колегијуму и најавио консултацију са Мирком Шаровићем.

- Мирко Шарвић му је очигледно због, вјероватно, неких комбинација и формирања могућег Савјета министара, настојања да се то уради без СНСД, Милорада Додика, кредибилне већине која би представљала Републику Српску на нивоу БиХ. Они не желе да виде у Републици Српској манифестацију двотрећинске већине када је у питању витални национални интерес - навео је Мазалица.

С друге стране, поланик СДС-а Давор Шешић рекао је данас да је посебна сједница прилика да Српска ријеши све спорне тачке са Хрватском, посебно када је ријеч о граници, те најавио да ће у том смислу клуб ове странке и дјеловати.

Најновије турбуленције између Сарајева и Загреба интересантне су и аналитичарима. Из Бањалуке порука - заустављање хрватског инфраструктурног пројекта иза кога стоји Европска унија јесте и негирање Уније. За Владу Симовића захтјев Џаферовића и Комшића може испровоцирати Хрватску на реципрочне мјере и стопирање изградње моста на Сави.

- Овим само продубљујемо дипломатске проблеме са Хрватском и Европском унијом. Прилично ћемо се довести у позицију онемогућавања изградње моста у Градишци - сматра доктор политичких наука Владе Симовић.

Став Комшића и Џаферовића бесмислен је, али и помало дјетињаст и за званични Загреб.

- Поздрављам увијек када су људи за градњу мостова који требају спајати, а не раздвајати - поручила је предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Аналитичари у Загребу кажу да је све ово само још једна потврда нефункционалности БиХ.

- Парадоксално је да је господин Додик прогласио нешто што је далеко од Републике Српске виталним интересом српског народа, с друге стране логика је у томе да му је важан тај мост преко Саве и да би Хрватској такође требало да буде важан - прокоментарисао је политички аналитичар Жарко Пуховски.

Дан послије одлуке донесене прегласавањем, која подразумијева и потупак пред Међународним судом за права мора против Хрватске, Жељко Комшић посипа се пепелом и каже - циљ је утврђивање границе на мору између двије земље. Пељешки мост чија је изградња почела прије годину, највећи је суфинансирани пројекат Уније у Хрватској до сада, вриједан милијарду и 50 милиона КМ.