latinica  ћирилица
24/07/2019 |  08:50 ⇒ 11:06 | Аутор: СРНА

Харадинај ће одговарати за "жуту кућу"?

Злочин због којег је осумњичен бивши командант такозване ОВК Рамуш Харадинај држи се у тајности, а међународни извори спекулишу да је на ред дошла његова одговорност за трговину органима у случају "жута кућа", пише данас Блиц.
Жута кућа (Фото:intermagazin.rs) -
Жута кућа (Фото:intermagazin.rs)

Лист наводи да је први озбиљни приступ овом злочину имао УНМИК, који је још 2003. године сачинио извјештај чији су докази, по свему судећи, уништени у Хашком трибуналу.

Истражитељи УНМИК-а тајно су улазили у Албанију, а прикупили су и свједочења бивших бораца терористичке ОВК према којим су готово сви људи које су отимали Харадинајеви команданти послати у логоре у Албанији.

Према доказима УНМИК-а, главни људи за пребацивање жртава са Косова у Албанију били су Даут Харадинај /брат Рамуша Харадинаја/, Сами Љуштаку и Јакуп Краснићи.

УНМИК у свом документу помиње и учешће Наима Малокуа, који је добио позив за Хаг 10. јуна, а до сада је био савјетник Харадинаја, који је премијер самопроглашеног Косова у оставци.

Према сазнањима листа, у истрази трговине органима допринос имају и амерички истражитељи.

- Американци су дошли до четири локације гдје су масовне гробнице у Албанији. Уз те податке одраније, има и свједочења Албанаца, али и кров над цијелом истрагом - извјештај Дика Мартија - навео је извор Блица из Еулекса.

Извор је навео да трговина органима, а претходно киднаповање и транспорт Срба и Албанаца ка Албанији није био могућ без Харадинаја и његових старјешина, да је у контроли свега био Даут Харадинај, као и да је са транспортом, држањем, мучењем и закопавањем /жртава/ упозната и група војника и официра војске Албаније, јер су као војна формација учествовали у борбама на граничној линији.

Претпоставља се да су органи продавани од 25.000 до 100.000 тадашњих марака.

Указано је да се Рамуш Харадинај од других команданата терористичке ОВК разликовао и по броју, односно, територијалном обиму зоне и наглашено да је чињеница да је управо он држао територију према Албанији.

Повезане вијести:

Харадинај данас пред Специјалним судом у Хагу

Нови докази против Харадинаја