latinica  ћирилица
13/11/2019 |  18:33 ⇒ 14/11/2019 | 07:44 | Аутор: РТРС

ПИК не разумије суштину Дејтонског споразума

Савјет за провођење мира, уз издвојено мишљење Русије, одбацио је закључке Народне скупштине, образложењем да се заснивају на погрешном тумачењу Дејтонског споразума.

Закључци нису усвајани да би их ПИК прихватао или одбацивао, истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, напомињући да је ријеч о тијелу које није ни предвиђено Дејтонским споразумом.

Да ПИК нема мандат да одбацује закључке Народне скупштине, поручили су из свих партија које су закључке усвојиле, док је подршка ПИК-у стигла од СДА.

У образложењу свог става, ПИК се углавном позивао на одлуке Уставног суда БиХ. Тако је, кажу, Уставни суд БиХ успоставио свеобухватну судску праксу о БиХ, њеним надлежностима и статусу конститутивних народа, утврдивши да суверенитет ентитета правно постоји само на основу Устава БиХ.

- Одлуке Уставног суда БиХ су коначне и обавезујуће и Народна скупштина Републике Српске није у позицији да бира које одлуке ће проводити, а које неће. Присуство страних судаца у Уставном суду, утврђено је Уставом БиХ и надлежност за одлучивање о њиховом присуству припада Парламентарној скупштини БиХ - истакнуто је у образложењу Савјету за провођење мира.

Српски члан Предсједништва БиХ поручио је да Народна скупштина није усвајала закључке да би их ПИК одобравао јер то тијело није утемељено у међунардном праву, нема акт о оснивању, нити о функционисању, а констано се уплиће у унутрашња питања БиХ.

- Јасно нам је да је сила на њиховој страни, али сила и право нису једно те исто, и то желим да им поручим и данас. Да би протумачили Споразум и Устав није нам потребан нико из међународне заједнице, јер иако смо мали за њих и недовољно бројни, имамо довољно способних људи који на компетентан начин могу да протумаче све споразуме и одлуке - поручио Додик.

Са ставом да ПИК не може одбацивати закључке Народне скупштине, сагласан је и премијер Српске Радован Вишковић.

- ПИК не може одбацити закључке. Они имају мишљење, са којим није сагласна Русија, а ми своје закључке које поштујемо - нагласио је Вишковић.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић истакао је да странци не могу одлучивати умјесто легалних инситуција унутар БиХ и поручио да закључци Народне скупштине нису удар на БиХ, нити представљају пријетњу која би могла изазвати сукоб.

- У Републици Српској ни у примисли, ни код једног политичара, ни код једног човјека нисам срео, препознао ту идеју - рекао је Чубриловић.

Да управо ПИК погрешно тумачи Дејтонски споразум, због чега њихови ставови нису релевантни нити адекватно образложени, сматра професор уставног права Радомир Лукић.

За предсједника НДП-а и бившег предсједника Српске Драгана Чавића, овакав став ПИК-а има само један циљ - очување међународног присуства у БиХ.

- Још у марту 2006. године Управни одбор ПИК-а донио је одлуку да се ОХР затвори 2007. године. Од тада је рад ОХР-а вјештачки продужаван, а тако и агонија у односима унутар ове земље јер једноставно један дио људи у БиХ, очекујући управо међународни интервенционизам, чини све да га подстакне - рекао је Чавић.

Подршка ПИК-у стигла је од СДА, уз позив да предузму конкретне мјере због, како кажу, нарушавања Дејтонског споразума.

- Позивамо ПИК да подржи високог представника и да са ријечи пређе на дјеловање, на које га обавезује његов мандат. Изостанак конкретне реакције ће и даље само охрабривати антидејтонске активности и водити даљој дестабилизацији - поручено је из СДА.

Тужно је гледати СДА како и 25 година након потписивања Дејтонског споразума и настанка БиХ, и даље преклиње ПИК и високог представника да интервенишу против Републике Српске и српског народа у БиХ, одговарају из СНСД-а и додају да је прошло вријеме неуставног доношења одлука странаца и високог представника.

- Умјесто што константно гледају у странце и чекају да они испуњавају њихове жеље и политичке програме, много паметнији би им било да коначно прихвате реалност и схвате да ће о будућности БиХ одлучивати искључиво суверени енитети и конститутивни народи у БиХ, јер је тако и предвиђено Анексом четири Дејтонског споразума, односно Уставом БиХ - истакао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Посланицима из странака, које нису подржале закључке, Ковачевић је поручио да је такво понашање алиби за недостатак храбрости да се усвоје овако директни закључци о улози високог представника и странаца.

Предсједник Српске лиге Алексанадар Ђурђев оцијенио је да, када је ријеч о питањима од којих зависи судбина Српске, не смије бити страначких подјела, и да је СДС показао да није довољно одговорна странка.

На пропуштену прилику да се покаже политичко јединство, указао је и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта.

Једини опозициони политичар, који је подржао закључке о одбацивању бонских овлашћења и позвао на српско јединство, јесте СДС-ов Милован Бјелица.