latinica  ћирилица
26/12/2019 |  14:08 ⇒ 27/12/2019 | 09:03 | Аутор: РТРС

Усвојен закон о слободи вjероисповијести; Ухапшени посланици ДФ-а (ФОТО)

Гласовима владајуће већине и СДП-а усвојен је Закон о слободи вероисповијести.Похапшени су посланици ДФ-а и одведени су у подгорички Центар безбједности.У Подгорици је опсадно стање. Блокирана је већина путева у земљи. Свештеници до даљњег на барикадама у црногорској престоници.

02.45 - Oгласио се Демократски фронт: Закон усвојен у атмосфери тоталне диктатуре

 - Послије киднаповања посланика ДФ-а из Скупштине Црне Горе, режим је у атмосфери тоталне диктатуре, уз аплауз, усвојио срамни закон против Српске православне цркве! - објављено је на Фејсбук страници ДФ-а.

02.40 Гласовима владајуће већине и СДП-а усвојен је Закон о слободи вјероисповијести. За Закон је гласало 45 посланика ДПС-а, СД-а, Либералне партије, Бошњачке странке, Хрватске грађанске иницијативе и Форце, као и посланици СДП-а.

01.40 Ухапшене су 22 особе - 18 посланика ДФ-а и још четири особе

01.34 - Имали смо сцене које не приличе парламенту. Држава је показала да може да буде стрпљива, одговорна, али и одлучна. Не може се тако понашати у парламенту Црне Горе - рекао је предсједник Скупштине Иван Брајовић.

- Колегама сам изрекао мјеру удаљења са сједнице. Они не могу прируствовати сједницама наредних 15 дана - објаснио је Брајовић.

01.30 - На барикадама у близини Скупштине Црне Горе, након инцидента у парламенту, је и даље велики број грађана и свештенства МЦП.

01.03 - Свих 17 посланика опозиционог црногорског Демократског фронта ухапшени су ноћас, након инцидента у Скупштини Црне Горе. Посланик ДФ-а Милан Кнежевић је повређен, док су остали посланици ДФ-а добро.

00.45 Инцидент у Скупштини Црне Горе

 

00.32 Приједлог закона о слободи вјероисповијести усвојен у начелу

00.20 Марковић и министри ушли су у скупштинску салу. Засиједање треба да почне сваког тренутка.

23.30 Очекује наставак скупштинског засиједања

23.20 На Одбору није прошао ни амандман којим је тражено да црква може да оснива и вјерске основне школе.

Министар правде Црне Горе Зоран Пажин је рекао да у Влади сматрају да дjецу тог узраста не треба дијелити по вјери.

23.18 На Одбору за људска права одбијени су сви амандмани

23.10 Репортери Вијести са моста Блажа Јовановића јављају да је стање мирно.

И даље је присутан велики број грађана, као и свештенство МЦП.

23.00 Пробијена полицијска блокада: Никшићани кренули ка Подгорици

22.00 - Свештеници Митрополије црногорско-приморске, окупљени на мосту у Подгорици казали су незванично "Вијестима" да међу окупљењима препознају недобронамерне, маскиране капуљачама, чији је задатак највјероватније да изазову инциденте, али да они то неће дозволити.

21.55 - У 22 сата је колегијум предсједника Скупштине, на којем ће договорити шта даље.

21.49 - Амандмани митроплије нису прихваћени.

21.40 - Протест у Подгорици

21.32 "Живјело православље": Поруке са барикада у Будви

21.20 - Лидер Демократског фронта Андрија Мандић казао је вечерас у Скупштини да су ставили у процедуру амандмане које им је доставила Митрополија. Мандић је амандмане назвао "рјешењем приче".

- То је ствар компромиса и посљедња понуда - казао је он. Лидер ДФ-а је казао и да су блокаде црногорских путева почетак "операције обрачуна".

- Неће ваших 2.000 полицајаца зауставити ово у Црној Гори Гори. Ако не одустнете, биће катастрофа  казао је Мандић у Скупштини и позвао "ратне другове из 90-их да буду спремни".

21.12 - ДФ саопштио да су у току и хапшења у Бару.

21.05 - Црногорска полиција одблокирала је вечерас излазе из Подгорице и привела неколико особа, преноси портал Аналитика.

Полиција је уз помоћ "паука" одблокирала три путна правца - кружни ток код подгоричког аеродрома, Златицу, код ресторана "Три Бора" и Никшићки пут, наводи портал. Како се наводи, полиција је каменована у Зети.

У више црногорских општина у току су блокаде саобраћајница због најављеног усвајања закона о слободи вјероисповијести.

20.44 - Демократски фронт не дозвољава да почне сједница Одбора за људска права док се свима не доставе амандмани у штампаној форми.

- Неће се овдје на слијепо дизати руке - казао је посланик Милутин Ђукановић. Законодавни одбор из истог разлога још није почео сједницу.

20.40 - Парламент је завршио дискусију о предлогу закона.

20.30 - Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Небојша Медојевић рекао је да се у скупштинском холу тренутно налази 18 специјалаца са гас маскама.

- Предсједниче Скупштине у кући у којој Ви предсједавате, у холу, имате 18 специјалаца са гас маскама. Шта је ово, каква сте ви влада, је ли ово полицијска хунта - упитао је Медојевић.

Предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић рекао је да је Медојевић изнио разне ствари због којих је требало да буде санкционисан.

- Рећи ћу вам касније које ствари, а ти људи /специјалци са гас маскама/ су ту јер смо данас чули разне поруке, међу којима је и та да се неће гласати о закону /Приједлогу закона о слободи вјероисповијести/ - навео је Брајовић.

20.25 - Парламент је завршио дискусију о предлогу закона.

20.20 - Посланици Демократског фронта у Скупштини Црне Горе су саопштили да су почела хапшења људи по Црној Гори.
Посланик Милан Кнежевић је казао да је због вечерашње блокаде пута у Зети ухапшен његов брат.

- Вас дужим, господине Марковићу, јер сте Ви дали ријеч. Ако буде моме брату фалила длака с главе - вас дужим. Пред цијелом Црном Гором вам то кажем.

Андрија Мандић рекао је да је у Зети ухапшен и активиста ДФ Момо Кукуличић.

19.33 - Блокаде путева широм Црне Горе: Народ пјева "Ој, Косово, Косово".

19.00 - Народ блокирао Мост на Ђурђевића Тари. Грађани и вјерници у великом броју налазе се на Мосту на Ђурђевића Тари, јављају црногорски медији. Присутна је и полиција.

18.55 - Посланик Демократског фронта /ДФ/ Славен Радуновић изјавио је на сједници Скупштине Црне Горе да посланици овог опозиционог савеза неће дозволити да буде усвојен закон о слободи вјероисповјести, макар то морали физички да спријече.

Радуновић је током расправе о Приједлогу закона о слободи вјероисповјести рекао да ДФ добро зна шта овим законом хоће актуелна црногорска власт и Демократска партија социјалиста. 

- Знамо ми да ћете ви за неколико година, чим раскрстите папирологију са Српском православном црквом, кренути у акцију. Због чега се смјешта Мираш Дедеић и због чега ћути? Јер зна шта се спрема - рекао је Радуновић.

18:23 - Свештеници остају на барикадама док не добију писмене гаранције да ће расправа бити одложена до 8. јануара.
- Ноћас ћемо остати овдје, уз благослов владике Јоаникија - поручио је свештеник Радомир Никчевић.

 17.40 - Један од лидера опозиционог ДФ-а, Андрија Мандић, оцијенио је веома важним данашњи сусрет премијера Душка Марковића и митрополита црногорско-приморског, али је изразио жаљење због тога што није дошло до договора и поново позвао грађане да изађу на улице.

Добро је што је дошао да разговора, али није добро што договор није постигнут. Вама коалициони партнер не вјерује, већ тражи да се препозна уговор са Исламском заједницом, а очекујете да вам вјерујемо ми. Зашто нисте прихватили приједлог митроплита. Поштовани грађани, ми не смијемо стати са нашим акцијама, него напријед, на улице, па да наставимо да причамо - казао је Андрија Мандић.

17.39 - Посебни клуб посланика напустио је сједницу Скупштине Црне Горе, након што је посланик Горан Даниловић казао да не желе да учествују у даљој расправи јер премијер Душко Марковић није послушао миттополита Амфилохија.

17.23 - Премијер Марковић казао је након разговора са митрополитом Амфилохијем да је тај сусрет потврда да Влада жели дијалог о суштинским и кључним проблемима.

- Овај састанак је и потврда потпуне спремности да уважимо и саслушамо посланике који дијаметрално супротно размишљају о овом питању.

Дијалог је, како је казао, трајао више од два сата, те да је дао гаранције и увјерења да закон нема скривену агенду и злокобну мисију за Митроплију, да је то закон који треба сваком цивилизованом и демократском друштву и да не угрожава МЦП нити угрожава положај ни статус једног свештеника.

- Указао сам да је Влада била веома трпељива када се кршио закон и рекао ми је да његови свештеници нијесу за то имали његов благослов - додао је Марковић.

17.10 - "Каква је то црква коју прави човјек који није крштен? - питао је Амфилохије говорећи о предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу.

Митрополит је казао да ова садашња у „филџан авнојевска Црна Гора“ нешто друго од оне господара краља Николе.

16.55 - Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, након разговора са премијером Црне Горе Душком Марковићем, саопштио је да не желе да се закон о слободи вјероисповести укине, већ да се донесе кроз дијалог са црквом и осталим вјерским заједницама.

Он је истакао да неки дјелови закона свађају, а не мире народ, те да се морају усагласити и позвао да се доношење закона одгоди за период послије Божића.

16.40 - Његово преосвештенство владика будимљанско-никшићки Јоаникије изразио је наду да ће, ако буде разума, посланици у Скупштини Црне Горе схватити да је праведна борба против закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори у садашњем облику и да он неће бити донесен.

Владика Јоаникије рекао је након молебана на подгоричком мосту Блажа Јовановића да је у Скупштину дошао "наказни текст" Приједлога закона о слободи вјероисповјести који није у складу ни са Уставом, ни са међународним стандардима који регулишу вјерска права.

15.30 - Ја, раб божји, Црногорац, Србин изјављујем да сам крив што идем у цркву и крстим се са три прста -  рекао је посланик ДФ-а Милун Зоговић, подсетивши да је право на вјероисповест загарантовано законом.

Он је истакао да Црној Гори јесте потребан нови закон у овој области, али да буде припремљен са пажњом и у атмосфери поштовања.

- Овако, по оној народној "сила Бога не моли", сила је произвела биједу демократије - додао је Зоговић.

15.20 - Овако изгледа блокада пута за Беране: 

14.55 - Митрополит Амфилохије стигао је у зграду Владе.

14.38 - Премијер Црне Горе Душко Марковић поручио је полицији да не смије примијенити силу према народу и да треба да обезбиједе мир и сигурност. Рекао је да он и већина министара присуствују сједници са намјером да допринесу квалитетном дијалогу, да чују аргументе и виде да ли они имају утемељења да мијењају неке њихове приједлоге.

14.34 - Свештеник Предраг Шћепановић добио је од полиције допис о затварању улица.

14.30 - Свештенство окупљено на мосту затражило је од полиције рјешење којим је донесена одлука да се блокирају улице у центру Подгорице. Из Управе полиције незванично су објаснили да окупљање није пријављено и да нико није поднио захтјев за рјешење.

14.20 - Предсједник Скупштине Иван Брајовић саопштио је да ће премијер Душко Марковић разговарати са митрополитом Амфилохијем.

За портал Вијести је речено да је митрополит Амфилохије кренуо из Цетиња на преговоре са Марковићем. Из Владе је потврђено да су њих двојица већ разговарали телефоном. Марковић ће се након састанка са митрополитом Амфилохијем вратити у парламент.

14.00 - Андрија Мандић (ДФ) рекао је да је митрополит Амфилохије спреман да прихвати позив да дође у Скупштину.

- И све што договорите са митрополитом и епископима ми ћемо прихватити и гласати. Патријарх Иринеј нам је рекао имате благослов да се борите за СПЦ и у парламенту и ван парламенту - рекао је Мандић.

Фото: РТРС

Вјернике који су кренули на молебан на мосту Блажа Јовановића зауставила је црногорска полиција. Након тога, виђена је несвакидашња сцена - молебан испред кордона полиције.

Фото: РТРС

Неколико стотина грађана од 11.00 часова, када је почело засједање парламента, држи у блокади магистрални пут Беране-Бијело Поље.

Фото: РТРС

Посланик Демократског фронта Андрија Мандић позвао је грађане да не долазе у Подгорицу, већ да блокирају све градове у Црној Гори. Мандић је позвао грађане да изађу на улице са иконом у рукама и запаљеном свијећом.

Епископски савјет Српске православне цркве у Црној Гори затражиће хитно сазивање Светог архијерејског сабора због "ванредне и новонастале ситуације како у Црној Гори, тако и на Косову и Метохији, гдје је у припреми отимање светиња и имовине СПЦ".