latinica  ћирилица
27/12/2019 |  11:24 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Бурна ноћ у Црној Гори: Спорни Закон о слободи вјероисповијести ипак усвојен (ФОТО)

Инциденти у Подгорици на засједњу цроногорског парламента.

Полиција је ухапсила 22 особе, укључујући и 18 посланика Демократског фронта, недуго након што су одбачени сви амандмани те странке на спорни закон о слободи вјероисповијести, за који Српска православна црква тврди да је креиран како би се отела црквна имовина.

Закон је усвојен око пола три ујутро, али без присуства посланика опозиције. Посланици ДФ-а пуштени су на слободу осим Мандића, Кнежевића и Зоговића.

Инцидент у Скупштини Црне Горе (Фото: www.in4s.net)

Спорним законом је предвиђено да су државна својина вјерски објекти и земљиште које користе вјерске заједнице на територији Црне Горе који су изграђени или су били у државној својини до 1. децембра 1918. године, и за које нема доказа о праву својине вјерских заједница. Митрополија црногорско приморска каже да је закон дискриминаторски и неуставан.

- На тај начин су јасно потврђене сумње наше Цркве да се овај Закон, прије и изнад свега, доноси, не да би се обезбједила слобода вјере већ да би се приступило отимачини имовине Православне Цркве. Захваљујући овоме, православни вјерници у Црној Гори дочекују један од најтужнијих Божића у новијој историји - наводи се у саопштењу Митрополије.

Протести - Подгорица (фото: atvbl.com)

Предсједник скупштинског Одобра за Косово и Метохију Милован Дрецун је рекао да оно што режим Мила Ђукановића ради је наставак политике која свађа грађане Црне Горе.

- Закон о слободи вјероисповести не слути на добро - истиче Дрецун.

Да би могло доћи до инцидената дало се закључити по тензијама које су јуче владале у Подгорици. Све централне улице су биле затворене, прилазак Парламенту није био дозвољен као ни протести, међутим, народ се и поред тога окупио и у Подгорици али и у другим црногорским градовима.

Свештеници на барикади у Подгорици (Фото: Podgorica danas)

Црногорска полиција је током протеста брутално претукла Његово преоствештенство епископа диоклијског Методија, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске. Повријеђена су и два вјерника, који су покушавали да га заштите. До кулминације у Парламенту је дошло када су одбјена сва три амандмана опозиције. У скупштинсу салу убачена је димна бомба.

- 20.000 људи ти је на улици, немој да се правиш да не знаш. Црна Гора ти је блокирана. Ово не може силом да се ријеши Иване. Ма не можеш да ријешиш силом Иване - рекао је посланик Демократског фронта Небојша Медојевић.

Сила је убрзо употријебљена, 18 посланика Демократске фронте је ухапшено, а Парламент је наставио рад и усвојио спорни закон. Премијер Душко Марковић, осудио је понашање посланика ДФ-а и поручио да "не очекује радикализацију ситуације" у земљи.

- Осуђујем овај чин, он је непримјерен и неодговоран према другим посланицима и неодговоран према грађанима Црне Горе, али вјерујем да ће ово бити добро искуство за све и да се ово више никада неће поновити - додао је Марковић.

Епископ дизелдорфски и цијеле Њемачке Григорије изјавио је Срни да је увјерен да српски народ у Црној Гори врло добро зна шта је Црква, на каквим је темељима израсла, чија је и како се за њу и њена добра треба борити.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да црногорска власт усвојеним Законом о слободи вјероисповијести покушава да спроведе идентитетски геноцид над Србима у Црној Гори и да затре остатке српског народа, због чега Србија треба да затражи сјединицу Савјета безбједности УН.

Повезане вијести:

Усвојен закон о слободи вjероисповијести; Ухапшени посланици ДФ-а (ФОТО)

Блокаде путева широм Црне Горе: Народ пјева "Ој, Косово, Косово" (ВИДЕО)