latinica  ћирилица
07/01/2020 |  19:52 ⇒ 08/01/2020 | 07:32 | Аутор: РТРС

Породица Гајић: Живота на селу има, али и у заједници

Пет генерација под истим кровом, са укупно десет чланова - то је породица Гајић из села Међувође код Козарске Дубице. Од најстарије Данице која има 89 година, до двомјесечног Михајла, кажу сви дишу као један. Њихова је порука – живота на селу има, али и у заједници.

Од девет пунољетних чланова породице Гајић, нико није запослен. Живе од пољопривреде и сточарства. Не жале се, већ вриједно раде.

- Има доста посла око домаћинства али нађемо времена и за себе - истиче Срећко Гајић.

Исти интереси и циљеви, главна су повезница ове породице. Скромност је њихова врлина, а јединство снага. Тако да послови на имању, скоро да нису ни подијељени, сви вриједно раде за исти циљ.

- Када имате један циљ, односно исти циљ и када видите резултат свога рада и труда, нема те тежине посла која нам може сметати - истиче Драгана Гајић, снаха.

Миле Гајић, најстарији мушки члан породице истиче да имају довољно за живот колико им је заиста потребно.

Однос свекрве и снахе у овој породици није стран. Најстарија чланица има чак три снахе, док исто толико свекрва има и најмлађа снаха.

- Све их волим једнако и много су ми драге, као да сам их родила. Уче о свему од мене, јер и ја сам таква била својој свекрви - прича Даница Гајић, најстарији члан породице.

Слога кућу гради, а за њу је у овој у Међувођама, најзаслужнији Миле Гајић, кажу јендогласно остали чланови. Шта је потребно за мир и јединство у кући, али и срећу, он добро зна.

- Трпељивост, љубав и радост су нам најбитнији. Не знам да ли постоји породица која се не весели да се окупи, а како се онда нећеш веселити када си стално на окупу - наглашава Гајић.

А у потпуности су на окупу, када у госте дођу и кћерка и зет, каже Миле. Тада се за великим столом тражи мјесто више, што у сложној породици попут ове, никада није био проблем.