latinica  ћирилица
27/01/2020 |  07:51 ⇒ 11:55 | Аутор: sputniknews.com

Свијет жали за легендом: Погинуо Коби Брајант, његова ћерка и још седам особа

Један од најбољих НБА играча свих времена, кошаркашка легенда Коби Брајант и његова 13-огодишња ћерка Ђијана погинули су у хеликоптерској несрећи у Калабасасу, у Калифорнији, а са њима је у том тренутку било још седморо људи, потврдила је данас полиција.

Поред Брајантових, медији наводе да је у несрећи погинула још једна породица, односно Ђијанина саиграчица из клуба и њени родитељи, од којих је отац био тренер бејзбол екипе Оранџ коуст колеџа, као и пилот.

- Веома смо тужни пошто смо сазнали да је Коби Брајант погинуо у хеликоптерској несрећи у Калабасасу. Летјелица је пала у поље јутрос у 10 сати. Нико није преживио - наводе власти Калабасаса.

Коби Брајант (41) је често летио хеликоптером, још од када је као звијезда Лос Анђелес Лејкерса тако путовао на утакмице и тренинге из Оринџ Каунтија, гдје је живио. Са женом Ванесом имао је четири ћерке, а најмлађа је рођена прије седам мјесеци.

Испред "Стејплс центра", дворане у којој играју и Лејкерси, а у којој се у недјељу увече одржава додјела музичких награда Греми, окупили су се људи који су одали пошту Кобију Брајанту.

Своје саучешће изразио је и бивши предсједник САД Барак Обама на Твитеру, ријечима да је Коби био легенда и да је тек почињао други чин у животу.

- То што је погинула и његова ћерка, посебно нас потреса као родитеље. Мишел и ја се молимо за вас и шаљемо љубав Ванеси и цијелој породици Брајант - написао је Обама.

Огласио се и предсједник Америке Доналд Трамп на Твитеру, ријечима да је смрт Кобија Брајанта страшна вијест.

Кошаркашка легенда Мајкл Џордан, огласио се саопштењем преко свога менаџера и рекао да му је Коби био као млађи брат.

- Волио сам Кобија, био ми је као млађи брат. Често смо разговарали и недостајаће ми наши разговори. Био је велики такмичар, један од великана ове игре - написао је Џордан.

Зграда градске скупштине у Лос Анђелесу обојена је у пурпурну боју како би одали почаст човеку послије чије смрти многи кажу да ЛА више неће бити исти, као и другим особама које су страдале у несрећи.

Брајант је рођен 23. августа 1978. године и један је од ријетких кошаркаша који није ишао на колеџ, већ је драфтован из средње школе - као 13. пика 1996. године одабрали су га Шарлот Хорнетси и прослиједили га у Лос Анђелес Лејкерсе у замјену за Влада Дивца, који се такође огласио на друштвеним медијима и послао поруку да је Коби изузетно волио кошарку и своју породицу.

- Док мислим о његовом невјероватном насљеђу, сјећам се невјероватног такмичарског духа и милиона људи широм свијета, које је инспирисао. Као отац, губитак Ђијане је катастрофалан. Најдубље саучешће Ванеси, њиховим ћеркама и свима ожалошћенима - написао је Дивац.

Ушао у историју кошарке

Када је драфтован, Брајант је са 18 година два мјесеца и 11 дана постао најмлађи играч у историји НБА лиге.

За Лејкерсе је играо 20 година и освајао је титуле 2000, 2001, 2002, 2009. и 2010. године, а играо је у још два финала, која су "језераши" изгубили. Носио је бројеве 8 и 24. На Ол-стар утакмицама учествовао је 18 пута и четири пута изабран за најкориснијег играча тих мечева, једном је био МВП лигашког дијела сезоне, два пута МВП финала плеј-офа, два пута најбољи стријелац НБА лиге.

Са 34 године и 104 дана Брајант је постао најмлађи кошаркаш, који је у НБА лиги постигао 30.000 поена.

У суботу увече на трећем мјесту листе стријелаца по броју поена, претекао га је Леброн Џејмс, чему је Коби посветио и посљедњу објаву на друштвеној мрежи Твитер.

Са репрезентацијом САД освојио је златне медаље на Олимпијским играма 2008. у Пекингу и 2012. године у Лондону, пренио је Танјуг.

Послије 20 година играња у дресу Лејкерса заршио је каријеру 13. априла 2016. године, а у својој посљедњој такмичарској утакмици, у побједи над Јутом постигао је 60 поена.

Повезане вијести:

У част Брајанту, Далас Маверикси повлаче дрес са бројем 24

Погинуо Коби Брајант (ФОТО/ВИДЕО)

Погинула и Брајантова кћерка (ФОТО/ВИДЕО)

Случај "Брајант": Густа магла током лета, проблеми настали изнад Зоолошког врта

Стравичан снимак несреће: Кобијев хеликоптер у пламену (ВИДЕО)

Србија тугује за Брајантом: Обожавао је Новака Ђоковића

Ђоковић: Искрено тугујем, заувијек ћете живјети у нашим срцима (ФОТО)

Дивац: Коби је био инспирација за милионе људи широм свијета