latinica  ћирилица
21/07/2020 |  07:32 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

НСРС о Приједлогу закона о пореском поступку

Посланици Народне скупштине Републике Српске расправљали су о Приједлогу закона о пореском поступку. Претходно је размотрен Приједлог закона о спорту Републике Српске.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: Wikipedia
Народна скупштина Републике СрпскеФото: Wikipedia

 

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да у Пореској управи Републике Српске има дугова још од 1996. године до данас који се олако не отписују.

Током расправе у Народној скупштини о Приједлогу закона о Пореском поступку Републике Српске, Видовићева је рекла да ниједан порески службеник у року од 10 година неће пропустити да не опомене пореског обвезника на дуговање које се не отписује.

Приједлогом закона о пореском поступку Републике Српске поједностављују се одређене процедуре, како за пореског обвезника, тако и за Пореску управу Српске у чијој је надлежности примјена овог закона, рекла је министарка финансија Зора Видовић образлажући овај приједлог у Народној скупштини.

-------------

Министарка породице, омладине и спорта Српске Соња Давидовић рекла је у завршној ријечи да већ постоји одређено системско рјешење везано за пореска дуговања спортских колектива која ће им онемогућити процес трансформације, и то је нешто што ће бити рјешавано у неком наредном периоду.

Она је додала да ће тренери који буду радили са дјецом морати проћи и обуке које ће водити високошколске установе, које ће креирати и програме за спортска усавршавања вишегодишњих спортиста који желе да и даље буду присутни у спорту.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је да је Приједлог закона о спорту припреман дуго и темељито и треба да обухвати све сегменте које чине спорт, као и да треба омогућити да спорт буде што масовнији и квалитетнији.

- Спорт све више постаје професија и пола земаљске кугле на неки начин учествује у спорту и значај спорта у Српској треба бити једно од најважнијих питања јер то је уједно и одраз друштва. Спорт не постоји без новца, не само професионални, него и аматерски - истакао је Жунић током скупштинске расправе о Приједлогу закона о спорту.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић рекао је да је Приједлог закона о спорту добра основа да се спорт у Српској још више развија и да се побољша положај лица која се баве спортом.

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је на сједници Народне скупштине Српске да је Приједлог закона о спорту системски акт који има подршку најшире спортске и стручне јавности у Републици Српској.

Давидовићева је, образлажући овај приједлог пред народним посланицима, подсјетила да је Нацрт закона усвојен у децембру прошле године и да је Радна група, формирана за израду приједлога закона, размотрила све приједлоге и сугестије дате на јавним расправама које су услиједиле

-----------

Приједлогом закона о измјени и допунама Закона о подстицајима у привреди Републике Српске уводи се поступак додјеле подстицаја за повећање плате радника, рекао је помоћник министра привреде Српске Велимир Андрић.

Образлажући приједлог овог закона, Андрић је рекао да се овим актом прецизира да привредни субјекти из јавног сектора не могу бити корисници подстицајних средстава уређених овим законом, уз изузетак правних лица која послују у области прерађивачке индустрије и угоститељства.

Према његовим ријечима, разлози за доношење овог закона садржани су у потреби отклањања правне празнине која се односи на уређење односа између почетног износа плате и износа најниже плате у Републици Српској.

-------------

Посланици су размотрили су Приједлог закона о измјенама Закона о обавезним осигурањима у саобраћају којим се продужавају прописани рокови за увођење либерализације цијена осигурања од аутоодговорности за период од три године.
Министар финансија Српске Зора Видовић је у завршној ријечи навела да је овај акт био припремљен у фебруару и да је првобитно размишљање било да се с њим иде у процедуру прво у форми нацрта, па приједлога.

- Наступила је епидемија вируса корона, па нисмо били у прилици. Жао ми је што наша друштва нису била у стању да дођу у тај капацитет да могу прихватити либерализацију. На срећу овог сектора ми смо у могућности да помјерамо рокове и то смо урадили - рекла је Видовићева и додала да се и ФБиХ одлучила на пролонгирање рокова либерализације.

--------------

Посланик СНСД-а Игор Жунић рекао је о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о обавезним осигурањима у саобраћају, да ће се либерализација у осигурању дефинитивно десити јер је то једна од обавеза БиХ на њеном европском путу, те да је потребно припремити домаћа осигуравајућа друштва за такве процесе.

Приједлогом закона о измјенама Закона о обавезним осигурањима у саобраћају продужавају се прописани рокови за увођење либерализације цијена осигурања од аутоодгоорности за период од три године, изјавила је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.

----------------

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је у Српској ове године засијано више обрадивог земљишта него што је годишњи просјек и да Влада за регресиран дизел ове године издваја 7,5 милиона КМ.

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је да је до сада издато 3.500 туристичких ваучера и да нема никакве дискриминације приликом доношења рјешења о учешћу туристичких објеката за смјештај који се пријављују за ове активности.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић рекао је да би до 30. септембра кинески инвеститор требао да прибави све потребне дозволе, те уради планско-пројектну документацију за изградњу ауто-пута Бањалука–Приједор.

Поповић је рекао да би се потом прешло у други фазу, када би Република Српска требала да уради послове експропријације земљишта, те да се иде даље у реализацију овог пројекта.

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ прихватили су данас именовање Браниславе Милекић за члана Државне регулаторне комисије за електричну енергију из Републике Српске.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да очекује да ће Гарантни програм у великој мјери бити реализован преко средстава Инвестиционо-развојне банке  Републике Српске.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да се не разматра увођење ванредног стања у Српској због епидемиолошке ситуације изазване пандемијом вируса корона.

--------------

Посланици су прије тога усвојили дневни ред.

На приједлог Владе Републике Српске дневни ред је допуњен Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о подстицајима у привреди Српске по хитном поступку.

Влада је повукла са дневног реда Нацрт закона о противградној заштити.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске, који је одржан прије почетка сједнице парламента прихватио је захтјев Клуба посланика СНСД-а да са дневног реда буду повучени сви извјештаји и информације.

На захтјев посланика ПДП-а Јелене Тривић са дневног реда је повучен њен приједлог Нацрта закона о измјенама и допуни Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске.

Посланици би требало да разматрају Приједлог закона о измјени Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја Српске и Приједлог закона о пореском поступку Републике.

На дневном реду су и приједлози закона о измјенама Закона о обавезним осигурањима у саобраћају по хитном поступку, о измјенама и допунама Закона о рачуноводству и ревизији Републике Српске, као и Приједлог закона о спорту Српске.

Биће разматрани Нацрт измјена и допуна Закона о гасу.