latinica  ћирилица
21/01/2021 |  18:58 ⇒ 22/01/2021 | 09:08 | Аутор: РТРС

Додик: Ако СДА овако настави, тражићемо референдум о самосталности Српске (ВИДЕО)

Настави ли СДА да инсистира на преуређењу Дејтонског споразума и стварању БиХ без енититета, тражићемо референдум о самосталности Републике Српске, рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је на овај начин реаговао на приједлоге предсједника СДА Бакира Изетбеговића, изнесене пред групом евро-парламентараца, према којима би БиХ била уређена као држава без ентитета и кантона. Да су ови Изетбеговићеви приједлози и нереални и опасни, став је већине политичких субјеката из Српске.

Додаје да је извјеснија самосталност Републике Српске од организовања конференције "Дејтон два" на којој би БиХ била преобликована у функционалну државу мултиетничких регија, како је Изетбеговић видео-конференцијом предложио члановима Европске народне странке у Европском парламенту.

Додик овај Изетбеговићев приједлог сматра потезом у служби унутарстраначког позиционирања, али истиче да ће Српска осујетити сваки наговјештај овог процеса.

- Тај њихов приједлог је потпуно антидејтонски јер подразумијева укидање ентитета и кантона много тога још што је потврђено у Дејтону. Нема тога, нема те силе, осим ако нас НАТО овде бомбардује и побије наравно, нема тога да ће Срби пристати да нестане Републике Српске и то мора да зна Бакир Изетбеговић - категоричан је Додик.

Додик каже да Изетбеговићу смета што у изворном дејтонском Уставу и даље пише да су правосуђе, економија, одбрана, обавјештајне службе надлежност ентитета и што те одредбе, упркос огромним притисцима, нису промијењене у највишем правном акту. Оцјењује да СДА и њени ментори настоје у Устав унијети и одредбе којима би од одговорности ослободиле и високе представнике, иако су признали да су кршили Дејтонски споразум.

- Вестендорп је на дан кад је ПИК дао бонску подршку, дакле не овлашћења него подршку Високом представнику рекао да то није у скаладу са Дејтонским споразумом. Дакле, Високи преставник који треба да тумачи Дејтонски споразум је дао изјаву да је то противно Дејтону. Имате ту његову изјаву! - поручио је Додик.

Да су БиХ нефункционалном правним насиљем учинили високи представници, каже и предсједница Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Изетбеговићево призивање уплитања међународних моћника назива парадоксалним.

- То је потпуно контрадикторан став. Свака земља која тежи стабилности, поготово у времену кризе, мора да поштује темељни документ – Устав. А ко год се залаже за суверенитет не може призивати међунафродну интервенцију. Овде имамо и једно и друго - сматра Новаковић Бурсаћ.

О Српској ће одлучивати искључиво српски народ, а Изетбеговићеве надлежности не сежу изван Федерације БиХ и кантона у којима СДА има ефективну власт, став је Уједињене Српске.

- Јако је тужно што морамо да закључимо да ће људима попут Изетбеговића цијели живот и политичк вакат провести у настојању да једном народу нешто отму, одузму, оштете или нанесе пакост. У овом случају српском народу који је власник Републике Српске - навео је Ненад Ставандић, предсједник Уједињене Српске.

То што је Изетбеговић европарламентарцима рекао да би повратак на изворни Дејтон био ретроградан, и да треба умањити уставне механизме етничке заштите, Босну и Херцеговину уводи у распад, сматра предсједник НПС-а Дарко Бањац.

- Укидањем тих механизама слободно можемо рећи да се укида државна заједница БиХ и да онда ентитети немају никакве, апсолутно никакве обавезе да поштују потписано у Дејтону - сматра Бањац.

Да су Изетбеговићеви приједлози промјене Устава нереални и да изјавама о увођењу принципа "Један човјек-један глас" само ствара заблуду код свог народа, оцијенио је замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.