latinica  ћирилица
10/12/2021 |  11:38 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

УЖИВО - Посебна сједница Парламента Српске о враћању надлежности

У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности пренесених на ниво БиХ.
НСРС - пренос уживо - Фото: РТРС
НСРС - пренос уживоФото: РТРС

Сједницу можете пратити на РТРС-у, РТРС плусу и нашем порталу.

Посланици на посебној сједници разматрају Информација о преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ, Информација о преносу надлежности у области индиректног опорезивања, Информација о правосудним институцијама БиХ, Информација о преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ у области одбране и безбједности и Декларација о уставним принципима.

О свим тачкама дневног је обједињена расправа.

Сједници присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ и лидери парламентарних политичких странака чије обраћање би посланицима требало да траје до 10 минута.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Српска има право да се бори за враћање својих надлежности пренесених на ниво БиХ.

Циљ Републике Српске је да се врати себи путем легитимних одлука Народне скупштине Републике Српске, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Опозиција буди код грађана страх јер су у страху да дискутују о теми преноса надлежности, рекла је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

За владајућу већину историјски дан; Опозицији споран начин враћања надлежности

Осим званичника Републике Српске, у Парламенту се могао чути став и лидера парламентарних странака, а везано за враћање надлежности републици Српској.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић истакао је данас током обраћања на посебној сједници НСРС о враћању надлежности, да он лично никада није учествовао у преносу надлежности са Републике Српске на БиХ.

Лидер ПДП Бранислав Бореновић обраћајући се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске рекао је да је данашња сједница политички опасан блеф, који може коштати Српску.

Додик је у обраћању истакао да БиХ иде у правцу на који Република Српска није пристала, те да ентитетски парламенти представљају истински извор стварног легитимитета у БиХ. 

- Ово је частан и важан дан за Републику Српску - рекао је Додик.

Предсједница Републике Српске рекла је у обраћању да је Српска од потписивања Дејтонског споразума и успостављања постојеће БиХ, у континуитету била изложена различитим изазовима и притисцима.

Образлажући Информацију о преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ, шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да је Дејтонски споразум дерогиран одлукама високог представника, Уставног суда БиХ и условљавањем међународне заједнице, те да је крајње вријеме да отете надлежности буду враћење Републици Српској у складу са изворним Дејтоном.

Образлажући Информацију о преносу надлежности са Републике Српске на БиХ у области индиректног опорезивања, министарка финансија Републике Српске Зора Видовић навела је да Српска има право да повуче надлежности из ове области.

Образлажући Информацију о правосудним институцијама БиХ, министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је у Српској заокружен правосудни систем, али да се у БиХ нагомилало мноштво претешких питања која оптерећују људе.