latinica  ћирилица
25/02/2022 |  06:57 ⇒ 26/02/2022 | 02:44 | Аутор: Агенције

Русија уложила вето на резолуцију СБ УН; Кијев и Москва разматрају вријеме и мјесто преговора (ФОТО/ВИДЕО)

Русија је ставила вето на нацрт Резолуције Савјета безбједности УН којом је требало да се осуди руска акција у Украјини. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да су предсједник Русије Владимир Путин и министар спољних послова те државе Сергеј Лавров обухваћено новим санкцијама ЕУ. Санкције увео и Лондон. Портпарол предсједника Украјине саопштио да Русија и Украјина разматрају мјесто и вријеме за преговоре.
Кијев (Фото: Ruptly) - Фото: Screenshot/YouTube
Кијев (Фото: Ruptly)Фото: Screenshot/YouTube

02.30 - Украјински медији јављају да се на ободима Кијева воде жестоке борбе. Кијев идипндент пише о бормаба око термоелектране, док Униан јавља да се борбе воде око станице метроа. Борбе су праћене повременим експлозијама различитог интензитета.

01.48 - Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес поставио је Суданца Амина Авада за координатора УН за украјинску кризу.

Истовремено шеф УН је позвао све стране да "дају миру још једну шансу".

- Уједињене нације су настале посије рата како би окончале ратове. Данас, тај циљ није остварен. Дајмо миру још једну шансу - написао је Гутерес. 

00.45 - Задатак демилитаризације и денацификације Украјине биће прилично брзо извршен, саопштио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

- Ми не водимо рат против украјинског народа, већ изводимо специјалну војну операцију против националиста и ради заштите становника Донбаса, денацификације и демилитаризације. Тај задатак ће прилично брзо бити реализован и украјински народ ће моћи поново да рјешава своју судбину у миру, сарадњи и добросуседству са нама - рекао је он.

Како је навео Небензја, западне државе су претвориле Украјину у пиона у својој геополитичкој игри.

- Претворили сте Украјину у пиона у својој геополитичкој игри, не бринући се о интересима украјинског народа - нагласио је руски дипломата.

Он је истакао да националисти у Украјини користе цивиле као живи штити, док вишецевне бацаче ракета распоређују у стамбене четврти.

00.33 - Чешка послала возове на пољско-украјинску границу планираних за превоз 1.400 избјеглица које су напустиле Украјину.

00.27 - Зеленски се обратио грађанима: Ова ноћ биће тежа од дана
Ова ноћ у Украјини биће тежа од дана, Русија ће кренути у офанзиву, рекао је украјински предсjедник Володимир Зеленски у видео обраћању грађанима.

Зеленски је нагласио да ће Русија ове ноћи употријебити све снаге које има да сломи отпор украјинске војске.

- Морам потпуно искрено да кажем: ова ноћ ће бити тежа од дана. Многи градови наше државе су на удару: Чернихив, Суми, Харков... у Донбасу, градови на југу Украјине - поручио је Зеленски, преноси Интерф. Планирано је да се акс Украјина.

Додао је да се посебна пажња мора обратити на Кијев и да се главни град не смије изгубити.

- Ове ноћи ће кренути у јуриш. Сви разумијемо шта нас чека: ову ноћ морамо преживјети. Судбина Украјине се одлучује управо сада - истакао је Зеленски.

23.57 - Русија је уложила вето на резолуцију Савјета безбједности УН којим се позива на хитан прекид војне операције те земље у Украјини. За резолуцију је гласало 11 држава чланица Савјета безбједности, против је била Русија, чиме је аутоматски активиран вето једне од држава сталних чланица СБ. Уздржани су били Кина, Уједињени Арапски Емирати и Индија. Текст резолуције предложиле су САД.

23.45 - Савјет безбједности Уједињених нација почео је сједницу на којој би требало да гласа о приједлогу резолуције којом се осуђује Русија за акцију у Украјину.

23.35 - Предсjедник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да се договорио са свjетским лидерима о новој значајној помоћи Украјини.

- Данас сам разговарао са предсједником Француске Емануелом Макроном, њемачким канцеларом Олафом Шолцом, премијером Холандије Марком Рутеом, шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, предсједником САД Џозефом Бајденом. Договорили смо се о значајној помоћи, о новој подршци - рекао је Зеленски у обраћању нацији.

23:09 - Канада, након Велике Британије, саопштила је о увођењу санкција против Влаидмира Путина, Сергеја Лаврова и начелника Генералштаба Русије Валерија Герасимова.

22.48 - Украјина и Русија се договарају о мјесту и времену за разговоре, написао је данас портпарол предсједника Володимира Зеленског Сергиј Никифоров на друштвеним мрежама.

- Украјина је била и остаје спремна да разговара о прекиду ватре и миру - додао је Никифоров, пренио је Ројтерс.

Кремљ је раније данас саопштио да је понудио да се с Украјином разговара у бјелоруској престоници Минску, а након што је Украјина саопштила да је вољна да разговара о неутралном статусу земље, али је додао да је Украјина предложила да разговори буду у Варшави.

22.40 - Руска војска је без отпора ушла у Мелитопољ, саопштило је руско Министарство одбране. - Увече 25. фебруара, након десанта с мора у области насеља Азов (Украјина), руске јединице су не наилазећи на отпор ушле у Мелитопољ - наводи се у извјештају.

22.37 - САД ће се придружити Европској унији у директном санкционисању руског предсједника Владимира Путина и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, потврдила је Бијела кућа.

Секретарка за штампу Бијеле куће Џен Псаки рекла је да је одлука донесена након телефонског разговора предсједника Бајдена и предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

- САД ће се придружити у санкциојама против предсједника Путина и министра спољних послова Лаврова и чланова руског тима за националну безбједност - рекла је Псакијева.

22.21 - Бугарска забрањује долазак у земљу авионима којима управљају руске авио-компаније и затвориће ваздушни простор за прелет руских авиона од суботе, саопштило је Министарство транспорта те земље.

21.50 - Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је вечерас да је Кијев одбио да преговара о украјинској кризи и да је предложио да то питање буде одложено за сутра.

- Украјинска страна је одбила да преговара. Представници кијевског режима су предложили да се ово питање одложи за сутра - рекла је Захарова, преносе руски медији.

21.40 - Шеф Доњецке Народне Републике Денис Пушилин рекао је да се повећава број украјинских војника који се добровољно предају.

Они су донијели исправну одлуку – да положе оружје, а не да пуцају на становнике Донбаса - нагласио је Пушилин.

Према његовим ријечима, сваки од заробљеника потписује споразум да неће учествовати у непријатељствима, након чега се за њих завршава рат. По завршетку борбених дејстава, они ће моћи да се врате кућама - рекао је Пушилин и додао да ће припадници украјинских снага безбједности који не положе оружје бити ликвидирани.

21.20 - Стејт департмент: Русија мора да прекине акцију ако озбиљно размишља о дипломатији
Понуда Русије за разговоре са Украјином је покушај да се води дипломатија "на цијеви пиштоља", рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

Напомиње да Русија мора да прекине акцију ако озбиљно размишља о дипломатији.

21.10 - Велика Британија је увела санкције против предсједника Русије Владимира Путина и шеф руске дипломатије Сергеја Лаврова. Санкције подразумијевају замрзавање актива, али се не наводи на која се средства мисли и да ли постоје.

У документу који је објавио Форин офис наводи се да разлог за увођење санкција против Путина то што он одговара за политику руске владе и Оружане снаге, као и да је у фебруару ове године дао наредбу војсци да крене у инвазију на Украјину.

21.00 - Земље НАТО-а спремне су да у наредним данима распореде своје снаге за брзо реаговање од 40.000 људи, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре.

- Имамо савезнике. САД и Велика Британија су појачале своју спремност и снаге за одговор које су придружене НАТО-у и снаге за одговор НАТО-а. То су додатне снаге које можемо да распоредимо. Не кажем да ћемо распоредити све. Али бројност распоређених снага НАТО-а се утростручила од 2014. и износи око 40.000 војника - рекао је Јенс Столтенберг.

Према његовим ријечима, компонента ваздушних снага је већ у функцији, док копнене трупе могу бити распоређене “у року од неколико дана“.

20.15 - Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ рекао је да се Савјет ЕУ сагласио да на листу санкционисаних особа стави и руског предсједника и министра спољних послова Владимира Путина и Сергеја Лаврова.

Европска унија не планира скоро сљедећи пакет санкција Русији, али је спремна да допуни мјере које су већ најављене у складу са руском активношћу и консензусом у ЕУ, рекао је Борељ.

19.50 - На заданој граници Украјине има око 10.500 возила са грађанима који чекају да пређу у Пољску, Словачку и Румунију, саопштила је украјинска погранична служба.

19.46 - Стање у Украјини:

19.11 - Украјинска страна не дозвољава становништву да напусти зону борбених дејстава кроз хуманитарне коридоре, изјавио је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин за ТВ канал Русија 1.

Басурин је рекао да су ракету тактичког ракетног комплекса “Тачка-У“, коју су Оружане снаге Украјине испалиле на Доњецк, уништиле снаге ПВО Доњецке Народне Републике.

Према његовим ријечима, у артиљеријским нападима украјинске војске до сада је рањено 11, а погинуло четворо људи.

19.00 - Предсједник Украјине Володимир Зеленски је на свом Телеграм каналу поставио снимак на којем стоји у владиној четврти престонице, оповргавши тако гласине о његовом одласку из Кијева.

18.54 - Чланице ЕУ сагласиле су се да замрзну сва средства Путину и Лаврову у Европи. Санкције против њих услиједиле су након што су представници чланица ЕУ радили на детаљима новог таласа рестриктивних мјера које су јуче подржали и лидери блока.

- То је политички веома важан сигнал - рекао је неименовани дипломата ЕУ, мислећи при том на одлуку да се санкционишу руски лидери. Један од званичника ЕУ истакао је да ће ускоро услиједити и трећа рунда санкција и да би мета могли бити "још руских олигарха".

18.06 - Више од 50.000 украјинских избјеглица напустило је земљу за мање од 48 сати, саопштио је високи комисар Уједињених нација за избјеглице Филипо Гранди, додавши да је већина отишла у Пољску и Молдавију.

18.03 - НАТО је желио да уништи СР Југославију током бомбардовања 1999. године, док Русија у Украјини спроводи специјалну војну операцију која има одбрамбени циљ, изјавила је за Танјуг портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

17.38 - Владимир Џабаров, први замјеник предсједника Комитета Савјета Федерације за међународне послове, позвао је Савјет Европе да врати годишњу накнаду коју плаћа Русија након данашње одлуке о њеној суспензији у чланству ове организације.

17.04 - Комитет министара Савjета Европе искључио је Русију из те организације, саопштио је данас италијански министар спољних послова Луиђи Ди Мајо.

Суспензија права Руске Федерације у Савјету Европе је привремена и оставља отворене канале комуникације, пише ТАСС. 

Савјет Европе је формиран послије Другог свјетског рата како би заштитио људска права и владавину права широм континента. Одвојена је од Европске уније.

16.02 - Руски предсједник Владимир Путин позвао је украјинску војску да преузме власт у својој земљи.

- Поново апелујем да војно особље оружаних снага Украјине не дозволи неонацистима и украјинским националистима да користе вашу дјецу, супруге и старије као људски штит - нагласио је Путин након састанка са Савјетом за националну безбједност.

15.44 - ЕУ је постигла данас сагласност о највећем пакету санкција против Русије због војне операције у Украјини, рекао је данас аустријски канцелар Карл Нехамер након састанка Савјета безбједности Аустрије.

15.42 -Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изразио је очекивање да би НАТО на данашњем састанку требало да заузме јасан и одлучнији став по питању сукоба у Украјини.

- Дакле, то не би требало да се претвори у обичан скуп с којег ће се послати поруке забринутости. НАТО је требало да предузме одлучнији корак - рекао је Ердоган.

15.38 - Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је да ће ако буде јединства министара ЕУ, Путин и Лавров бити на списку санкционисаних.

15.25 - Русија жали што је Кијев прекинуо дипломатске односе са Москвом, изјавила је портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

14.07 - Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, коментаришући изјаву предсједника Украјине да је спреман да са Русијом разговара о "неутралном статусу" Украјине, рекао да је успјешност специјалне операције Русије по питању демилитаризације те земље обавезна компонента тога.

Такође је рекао и да је руски предсједник Владимир Путин спреман да пошаље руску делегацију у Минск на преговоре са украјинском.

13.43 - Оружане снаге Русије реализовале су успјешну операцију искрцавања десанта у подручју аеродрома Гостомељ у предграђу Кијева, саопштило је Министарство одбране Русије.

13.19 - Предсједник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са кинеским предсједником Си Ђинпингом, саопштила је Кинеска централна телевизија. Како је прецизирано, Путин је током разговора рекао да је Русија спремна да води преговоре са Украјином на високом нивоу.

13.17 - Министри спољних послова ЕУ требало би данас, у току поподнева, да формално усвоје своје одлуке о санкцијама Русији, о којима се синоћ сагласио Европски савјет.

12.50 - Предсједник Украјине Владимир Зеленски предложио је предсједнику Русије Владимиру Путину да сједну за преговарачки сто.

12.29 - Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да председник Украјине Владимир Зеленски лаже када говори да је спреман на преговоре о неутралном статусу Украјине.

12.17 - Украјина: Непријатељске активности у предграђу Кијева

Кијевске власти позвале су становнике северног предграђа Оболон да не излазе на улице због "непријатељских активности".

- Због приближавања непријатељских активности, моле се становници области Оболон да не излазе из кућа - наведено је у упозорењу градске управе, преноси Ројтерс.

Украјинско Министарство одбране је раније данас на Твитеру саопштило да на територији Оболона, око девет километара северно од центра Кијева, делује непријатељска диверзантско-извиђачка група.

11.53 - Оружане снаге Русије нису извеле никакве ракетне нападе на Кијев, тврди извор из Министарства одбране Русије, преноси Тас.

Према овом извору, и пад авиона на стамбену зграду у Кијеву има другачије објашњење, наводи Тас.

- Протекле ноћи ловац Су-27 украјинског Ратног ваздухопловства је извршавао задатке ваздушног патролирања изнад Кијева. Један од украјинских противавионских ракетних система, који је распоређен у близини Кијева, грешком га је идентификовао као мету и напао - тврди извор из Министарства одбране Русије.

12.00 - Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је спремност предсједника Украјине Владимира Зеленског да са Русијом преговара о неутралном статусу Украјине "корак у позитивном правцу".

11.54 - Усљед гранатирања и ваздушних удара у Украјини погинуло је најмање 25 цивила, док су 102 особе повријеђене, саопштио је Високи комесаријат Уједињених нација за људска права, а пренио Би-Би-Си.

11.32 - Русија је припремила читав пакет санкција земаљама које су увеле санкције Москви и Запад ће их осjетити, изјавила је предсjедница горњег дома руског парламента - Савjета Федерације Валентина Матвијенко.

11.17 - Генералштаб украјинске војске саопштио је да Русија користи аеродром "Гомељ" у Бјелорусији за припрему својих трупа за напад на Кијев, иако контролишу аеродром "Гостомел" у близини украјинске престонице.

Кажу да руске трупе напредују ка Кијеву из неколико праваца, док се украјинске снаге боре око Мариупоља на југу и Харкова на сјевероистоку земље, преноси Ројтерс.

10.54 - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да су потези Кијева и Запада увукли Украјину у трагедију.

10.33 - Савјет безбједности УН данас ће гласати о резолуцији, чији је аутор САД, у којој се осуђује војна операција Русије у Украјини и тражи од Москве да се хитно, потпуно, безусловно, повуче из те земље. Аналитичари наводе да ће Русија навјероватније ставити вето на резолуцију.

10.17 - Кључне саобраћајнице и ауто-путеви у Украјини нормално функционишу док су затворене све луке и небо над Украјином, саопштио је савјетник шефа кабинета предсједника Украјине Михаил Подољак.

- Кључни путеви, главни магистрални путеви раде нормално. Наравно, има неких гужви у једном или другом правцу, јер панична расположења, на велику жалост, постоје. Што се тиче лука, све луке су затворене. Када је ријеч о авио-саобраћају, небо је затворено. Што се тиче железнице, већина возова саобраћа по реду вожње - рекао је Подољак на брифингу.

10.10. - Русија ограничава коришћење свог ваздушног простора за авионе који су повезани са Великом Британијом или су регистровани у њој, укључујући транзитне летове, саопштила је Росавијација.

- Од 11.00 часова по московском времену 25. фебруара уведено је ограничење за коришћење ваздушног простора Русије за летове авиона који су у власништву, који су изнајмљени или су на коришћењу лица повезаних са Великом Британијом или регистрованих у Великој Британији до тачака на територији Русије, укључујући транзитне летове кроз ваздушни простор Русије - саопштила је Росавијација.

9.43 - Украјина је спремна да преговара са Русијом о неутралном статусу, али тражи гаранције за безбједност, саопштио је савјетник шефа кабинета предсједника Украјине Михаил Подољак.

- Украјина је увијек остављала и оставља простор за преговоре, па и сада, када је Русија кренула у масовну инвазију - рекао је Подољак, преноси украјинска агенција Униан.

9.24 - Оружане снаге Русије су током специјалне операције онеспособиле 118 објеката војне инфраструктуре Украјине, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

- Међу њима је 11 војних аеродрома, 13 командних мјеста и центара везе Оружаних снага Украјине, 14 ракетних система С-300 и "Оса", 36 радарских станица - рекао је Конашенков.

9.18 - Украјински предсједник Владимир Зеленски рекао је да је Кијев спреман да разговара о неутралности, преноси Раша тудеј.

9.05 - Лидери земаља и влада чланица ЕУ разговарају о трећем пакету санкција Русији, које ће бити уведене у случају да се не побољша ситуација у Украјини, изјавио је за ТАСС неименовани извор из делегације једне од земаља чланица блока.

9.00 - Грађани Доњецка подржавају акцију руске војске и дају им неподијељену подршку, рекао је новинар Данијел Симић, који свакодневно извјештава за РТРС.

8.36 - Турска може да затвори Босфор и Дарданеле за руске војне бродове, али руска страна ће имати право да врати своју флоту у базу, изјавио је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.

8.28 - Јапан ће појачати санкције Русији, које ће укључити финансијске институције и извоз војне опреме, најавио је јапански премијер Фумио Кишида, након сличног потеза Вашингтона. Кишида је на конференцији за новинаре прецизирао да ће санкције Токија, које ће одмах бити уведене, циљати руске финансијске институције и појединце, као и да ће зауставити извоз робе за војну намјену, као што су полупроводници, преноси Ројтерс.

8.20 - Предсједник Украјине Владимир Зеленски саопштио је да је, према прелиминарним информацијама, 137 украјинских држављана, укључујући 10 официра, погинуло у руским нападима у четвртак.

- Повређено је 316 људи - навео је Зеленски у телевизијском обраћању грађанима, преноси Тањуг.

7.58 - Председник Украјине Владимир Зеленски је саопштио да је Украјини потребна антиратна коалиција.

- Заједно треба да посадимо Русију за преговарачки сто. Потребна нам је антиратна коалиција - написао је Зеленски на Твитеру.

7.37 - У ракетном нападу руских снага на украјински гранични пункт у југоисточном региону Запорожја, убијено је неколико војника, саопштила је гранична служба. Напад се догодио јутрос у 04.25 сати по локалном времену, преноси Ројтерс. Уз убијене војнике има и неколико рањених.

7.15 - Градска управа главног града Украјине, Кијева, огласила је јутрос ваздушну опасност.

- Пажња, ово није вјежба. Проглашена је ваздушна опасност! Када чујете сирене, одмах се упутите ка најближем склоништу - наведено је у саопштењу градске управе које преноси агенција Интерфакс Украјина.

7.09 - Оружане снаге Украјине наставиле су рано јутрос гранатирање града Горловка у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици, саопштила је Народна војска ДНР на "Телеграму".

У објави се наводи да је до сада погинуо један цивил, а да је петоро њих повријеђено, док градоначелник Горловке Иван Приходко тврди да је смртно страдало двоје људи.

6.50 - Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је да је Русија јутрос око четири сата наставила ракетне ударе, али да је у већини праваца спријечено напредовање руских трупа, преноси Ројтерс.

У телевизијском обраћању, Зеленски је рекао да су руски удари били усмјерени и на војне и на цивилне циљеве.

Зеленски је напоменуо да овај напад подсјећа на напад на Кијев 1941. године, јавља Униан.

- Ми бранимо своју државу сами. Најмоћније силе свијета посматрају из далека. Да ли су јучерашње санкције убиједиле Русију? Чујемо на нашем небу и чујемо на нашој земљи да то није довољно - рекао је Зеленски.

6.45 - Румунско ваздухопловство пресрело је украјински авион у ваздушном простору Румуније. Према ријечима румунских власти, ријеч је о случајности јер се млади пилот изгубио, односно није могао да се врати назад у Украјину пошто је аеродром са којег је полетио уништен.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Званични Кијев тврди да су руске снаге заузеле подручје некадашње нуклеарне електране у Чернобилу у које су ушли из Бјелорусије.

Руски предсједник спреман је да разговара са украјинским колегом Владимиром Зеленским о предаји Украјине, саопштено је из Кремља. Амерички предсједник Џозеф Бајден најавио је да ће у Европу послати још 7 000 америчких војника, али је додао да они неће ратовати у Украјини.

У борбама у Донбасу има погинулих и рањених и међу припадницима војске и међу цивилима. Има рањених и на територији Русије