latinica  ћирилица
11/05/2022 |  19:00 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

За Шмита инсистирање на изворном Дејтону непоштовање Устава; Протест Русије и Кине (ВИДЕО)

Савјет безбједности Уједињених нација расправљао је о ситуацији у БиХ. На сједници се упркос супротстављања Русије и Кине, обратио Кристијан Шмит представљајући извјештај о стању у БиХ.
Зграда УН-а (Фото: EPA/MATT CAMPBELL, илустрација) -
Зграда УН-а (Фото: EPA/MATT CAMPBELL, илустрација)

Уз лобирање бошњачке стране и подршку, прије свега Америке и Велике Британије, ријеч је добио и Шефик Џаферовић, предсједавајући Предсједништва БиХ. Џаферовић није добио сагласност друга два члана Предсједништва да износи заједнички став у Уједињеним нацијама, због чега се може рећи да је говорио искључиво у своје име.

Како изгледа поштовање међународних права и процеса у режији међународне заједнице, приказано је данас на сједници Савјета безбједности УН. Човјек коме управо Савјет безбједности није дао сагласност за именовање на функцију високог представника у БиХ, обратио им се, без обзира на протест који су уложиле Русија и Кина.

- Жељели бисмо да кажемо да грађанина Њемачке, Кристијана Шмита, не сматрамо легитимним високим представником. Савјет безбједности му није дао сагласност за ту позицију. Желимо да истакнемо, када је у питању проблем БиХ који се налази на дневном реду, да постоји 25-годишња пракса именовања високих представника. Такође, цинично је када таква једна деструктивна иницијатива о БиХ долази од држава које себе сматрају власницима међународног права и процедура. Желимо да истакнемо да господин Шмит нема право да говори у име међународне заједнице - рекао је руски амбасадор Василији Небензја.

Читајући једнострано срочен извјштај о ситуацији у БиХ, Шмит је подилазио искључиво бошњачкој страни, не спомињући проблеме са којима се суочавају Срби и Хрвати. У извјештају који је поднио генералном секретару УН Шмит је истакао да су власти Српске наставиле са противуставном реториком и активностима, позивајући се на усвајање закључака у НСРС о повлачењу сагласности за пренос надлежности из области одбране, индиректних пореза и судства на ниво БиХ.

- То значи у најмању руку повлачење Републике Српске из Оружаних снага, које су резултат једне од најважнијих реформи Дејтонског споразума и један од најпозитивнијих помака посљедњих година и потенцијално, стварање сопствене војске. За сада, овај покушај се може зауставити уз помоћ међународне заједнице. Владајућа странка у Влади Сроске непрестано понавља причу о мирном раздруживању БиХ идентификујући посљедично као циљ пренос надлежности на ентитетски ниво, што води независној Републици Српској - каже Шмит.

Оригинални Дејтонски споразум на који се позива Република Српска, тврди Шмит, у суштини је антиуставно дјеловање. Уколико се поједностави ова Шмитова тврдња то значи да подржавање Устава БиХ, што Дејтонски споразум у свом Анексу 4 и јесте, парадоксално значи истовремено и кршење тог истог Устава. Шмит је слободним тумачењем Уставу БиХ додао и све у међувремену пренесене надлежности, реконструишући тако Мировни споразум у личној режији. А потом, међународној јавности је понудио флоскулу о дијалогу и принципима Дејтонског споразума.

На овакав извјештај реаговала је Русија.

- Забринути смо за растући тренд да се централизује мултиетничка БиХ у корист већинског народа – Бошњака, као и за права друга два народа. Иста матрица примјењује се и по питању реформе Изборног закона, тако се политичке одлуке праве, што није одраз интереса свих грађана БиХ. Ово видимо као насиље над Дејтонским споразумом што је потпомогнуто западним земљама - рекла је представница Русије Ана Евстигњејева.

Из Русије су истакли и да изјава Шефика Џаферовића која је одобрена у Савјету безбједности, није усаглашена са осталим члановима Предсједништва. А Џаферовић је у овраћању био конкретнији, допуњавајући захтјеве Шмита.

- Да би се стање у БиХ стабилизовало потребно је поништити све неуставне законе и закључке НСРС од 10. децембра 2021. и све друге акте који су против Дејтона - рекао је Џаферовић.

У истом тону је говорила и амбасадорка Велике Британије у Савјету безбједности, подсјећајући на санкције које су увели прије свега Милораду Додику.

- Забринути смо због активности неколико челника Српске, поготово Милорада Додика, чија пријетња да ће успоставити војску Српске и да ће се повући из бх институција, креирајући тако пут ка де факто сецесији, та пријетња је опасна и ризикује да доведе до сукоба. Ово би могло да води ка брисању 26 година тешко постигнутог мира и напретка - рекла је амбасадорка Велике Британије Барбара Вудворд.

Бринући се за урушавање напретка, Британци ниједном рјечју нису споменули прегласавања и покушаје мајоризације Срба и Хрвата у БиХ.

И Кина је против једностраних међународних извјештаја о БиХ.

- Бирање страна међународних сила не помажу превазилажењу различитости етничких група у БиХ, а једностране санкције које нису базиране на међунарподном праву, такође подижу тензије и додатно компликују односе - истакао је амбасадор Кине Генг Шуанг.

Америка је подржала став Британије именујући Милорада Додика као јединог и главног кривца за све проблеме у БиХ.