latinica  ћирилица
12/05/2022 |  07:01 ⇒ 11:06 | Аутор: СРНА

У Бањалуци централна свечаност обиљежавања 30 година од формирања ВРС

Парастосом и полагањем цвијећа, те централном свечаношћу у касарни "Козара" данас ће у Бањалуци бити обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година постојања Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука. Централној свечаности присустваће предсједница Српске Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић.
Касарна Козара - Фото: РТРС
Касарна КозараФото: РТРС

Програму обиљежавања 12. маја - Дана ВРС и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука планирано је да присуствују највиши представници политичког, јавног и вјерског живота, организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те остале званице и гости.

Према програму обиљежавања, у Централној спомен-соби ВРС гдје ће бити одржан парастос погинулим борцима ВРС и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата, а након биће положени вијенци.

Централна свечаност биће одржана на стадиону касарне Козара, а потом су планиране и изјаве за медије, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Повезане вијести:

Цвијановић: Војсци Српске вјечна захвалност за слободу

Додик: Без ВРС не би било ни Српске, ни слободе

Вишковић: Народ Српске има трајну обавезу да баштини културу сјећања на ВРС

Чубриловић: Трећи пјешадијски пук чува насљеђе храбре српске војске

Тегелтија честитао Дан Војске Републике Српске