latinica  ћирилица
02/08/2022 |  09:01 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Из Српске и Србије бројне осуде још једне у низу Изетбеговићеве ратнохушкачке изјаве (ВИДЕО)

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић оптужио је Србију да "разара на Балкану и да нема гдје није правила проблем у посљедњих 30 година", а Русију да "разара Украјину". Из Републике Српске и Србије осудили су ову изјаву, поручивши да су сачували мир не захваљујући Изетбеговићу, већ упркос њему.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је /некадашњи лидер Бошњака/ Алија Изетбеговић жртвовао мир за муслиманску државу коју није добио, јер су Срби, као аутохтон народ на овим просторима, успјели да одбране своје куће и имања, а да предсједник СДА Бакир Изетбеговић подло и упорно покушава да обмане недавно рођене да је Србија ратовала у БиХ, чиме жели да поручи да је БиХ муслиманска и сви који нису муслимани су однекуд дошли.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић осудио је изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића у којој оптужује Србију за изазивање немира у региону, нагласивши да управо бошњачки политички фактор за циљ има опструкције и изазивање немира.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да ако неко на Балкану разара, и то највише свој народ, то је породица Изетбеговић.

Замјеник предсједника ПДП-а Ненад Вуковић рекао је да се испоставља да је Изетбеговић политички канцер Балкана, а његова фундаменталистичка идеологија зло које се сије у народ више од 30 година.

Шефица Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да лидер СДА наставља са хушкачким изјавама и подиже тензије и у овом случају, окривљујући Србију, па и Русију за сва неповољна дешавања и немире у Европи.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је да је Србија сачувала мир у БиХ, али не захваљујући Бакиру Изетбеговићу, већ упркос њему.

- Мир у БиХ није одлука Изетбеговића, али јесте Србије и Републике Српске. Да се Изетбеговић пита, БиХ би нестала у крвопролићу, зато и пребројава Србе и Бошњаке и зато позива на укидање Републике Српске. Зато и послије седам година од покушаја убиства Александра Вучића у Сребреници још увијек немамо имена ни извршилаца ни налогодаваца - рекао је Вулин.

Реагују и из амбасаде Руске Федерације. Русија доноси мир и то би требало да схвате и они кратковиди политичари, који чак и у жару предизборне расправе дозвољавају себи антируске изјаве – поручују. Уз захвалност оним политичарима и грађанима, којих је кажу све више, који схватају како Русија ствара услове једнаке и недјељиве безбједности за све.

Повезане вијести:

Изетбеговић оптужио Србију и Русију за разарања