latinica  ћирилица
12/08/2022 |  14:20 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Петричевић у Бијељини: Подршка за друштвено одговорну привреду (ВИДЕО)

Прерађивачка индустрија Српске је 85 одсто извозно орјентисана, а међу успјешним предузећима су и Мегадрво и Пас из Бијељине, који су корисници подстицајних средстава Владе.
Вјекослав Петричевић у посјети предузећу "Мега дрво" у Бијељини - Фото: СРНА
Вјекослав Петричевић у посјети предузећу "Мега дрво" у БијељиниФото: СРНА

Ова предузећа обишао је ресорни министар Вјекослав Петричевић који је позвао предузетнике да искористе актуелни јавни позив за нова подстицајна средства од милион марака, отворен до 25. августа.

Са више од 1.000 запослених радника и стоодстотним извозом, предузеће Пас из Којчиновца код Бијељине, сврстало се међу најзначајније стране привредне инвестиције у Српској. На пословима израде дијелова за аутоиндустрију, раде углавном жене.

Од пилане до извозника брендираног намјештаја од пуног дрвета, предузећу Мегадрво је требало двије деценије. Истичу да су у континуитету имали подршку Владе Српске кроз различите подстицајне мјере.

- У прошлој години имали смо одређене инвестиције и за то добили подршку ресорног министарства, имамо подстицај за повећање плата радницима и ова добра сарадња, као и данашња посјета министра Петричевића значи да смо препознати као домаћинска кућа која се труди у сваком тренутку да представи неки бољитак у нашем друштву - рекла је Милица Лукић Мегадрво Бијељина.

Околности у којима послују и потребе привредника у Семберији, смјернице су и за будућу подршку прерађивачкој индустрији у Срспкој, која је 85 одсто извозно орјентисана, рекао је ресорни министар.

- Желимо да упознамо јавност да је отворен јавни позив за мала и среднја предузећа , подршка од један милион марака . Он ће бити отворен до 25. августа и користим прилику да позовем предузетнике који су улагали у опрему и нову технологију, да могу да конкуришу - рекао је Петричевић.

Истакао је рекао да је Влада Српске упозната и са проблемима на које приведници указују и најавио да ће се они рјешавати.

У случају компаније Пас, ријеч је о постављању посебног далековода. Граде се нови производни погони овог њемачког инвеститора, који из Пољске, пресељава производњу у Српску.