latinica  ћирилица
27/09/2022 |  00:53 ⇒ 00:54 | Аутор: СРНА

Додик: Част je бити кандидат за предсједника Републике Српске

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је вечерас да је част бити кандидат за предсједника Републике Српске, као и да изношење лажи о другима не може да створи кредибилитет.
Милорад Додик -
Милорад Додик

Додик, који је кандидат СНСД-а за предсједника Српске, рекао је да до сада, у изборној кампањи, није коментарисао противкандидата за предсједника Републике Српске Јелене Тривић, али да мора да истакне да се он школовао, студирао у Беогтраду новцем свог оца, а да је она, како је навео, добила стипендију њемачке партијске организације актуелног њемачког канцелара Олафа Шолца.

Он је упозорио да ће, ако буде изабрана за предсједника Републике Српске, Тривићева дати легитимитет Кристијану Шмиту и да ће он бити тај који ће одређивати у Републици Српској.

"Свако има право да се кандидује, али износити лажи није продуктивно до мјере да вас покажу кредибилним за предсједника. Предсједник Републике Српске мора да буде личност, која може да изнесе терет, да се супротстави ауторитетима и у сваком тренутку има свијест о томе шта је Република Срспка и куда се креће, да ниједног тренутка не дозволи да буде понижена и потлачена", рекао је Додик за Хепи телевизију.

Он је оцијенио да ће Република Српска ће у наредних неколико година, због глобалне констелације, доћи у ситуацију у којој ће се промијенити драматично политички наратив и у којем ће се можда пружити важна прилика да Српска каже да јој је "доста БиХ и сад смо ми држава".

"За то треба да постоје јаке личности, а не оне кад их неко позове из Брисела да се одмах препадну", рекао је Додик.

Он је истакао да је британска политика увијек иста и заснива се на настојању да се не дозволи хомогенизација српског народа на простору Балкана, те подсјетио да је Србија 1974. године платила задњу рату дуга Британцима и Французима за опрему српске војске у Првом свјетском рату.

Додик је нагласио да грађанима Српске може да обећа и гарантује "оно што је радио до сада и ништа друго, да са Србијом ради на изградњи термоелектрана, ауто-путева, да заврши процес изградње болница у свим центрима.

Он је подсјетио да је изгарђен Универзитетски клинички центар у Бањалуци, као и нове болнице у Бијељини, Невесињу, Источном Сарајеву, да се у Требињу прави, као и да је потпуно реконструисан болнички систем

Он је напоменуо да Српска развија путну мрежу, ауто-путеве и да жели да се изађе ауто-путем према Србији, а касније од Зворника према Палама, Вишеграду и Требињу, те додао и да планира да врати људе који су отишли из Републике Српске програмом повластица, а први је усвајање идентификационих карти.

"Том идентификационом картом, ми ћемо рећи: `Сви они који се идентификују са нама у националном смислу, са Републиком Српском, имају идентификациону карту, кад је прикажу у јавној служби имају статус домаћих лица. Неће имати статус странаца", објаснио је Додик.

Наводећи разлоге због којих сматра да је прави избор да буде предсједник Републике Српске, Додик је рекао да је сигуран да само државе, поготово мале, могу да се спасу ако имају компактну структуру власти која није свадљива унутар себе и није склона страним мешетарењима, те могу да очувају стабилност.

"Вјерујем у то и зато се и нудим. Нудим се из два разлога - да сачувам стабилност и мир у Републици Српској и ако дође /Доналд/ Трамп и још неке ствари се ту десе да прогласим Републику Српску независном земљом. Је л` мало?", упитао је Додик.

Он је указао да је Западу нормално да Србија нема национални интерес ни на Косову и Метохији ни у Републици Српској, иако је Србија потписник Дејтонског споразумам те примјетио да Запад има свог кандидата на изборима у БиХ и Републици Српској, али да им "Додик квари идилу".

Додик је рекао и јесте националиста, али да то нема негативан предзнак, већ означава мало жешћег припадника народа који упорно брани идентитет тог народа. "Поносан сам на своје поријекло и на све што сам урадио", закључио је Додик.