latinica  ћирилица
02/11/2022 |  20:39 ⇒ 03/11/2022 | 09:00 | Аутор: РТРС

СБ УН о БиХ: За Русију једино релевантан Извјештај Републике Српске; Продужен мандат ЕУФОР-а (ВИДЕО)

Савјет безбједности УН продужио је вечерас мандат ЕУФОР мисије Алтеа /мултинационалних стабилизацијских снага предвођених ЕУ/ у БиХ за још годину дана.
Савјет безбједности УН-архив - Фото: Screenshot/YouTube
Савјет безбједности УН-архивФото: Screenshot/YouTube

ЕУФОР у БиХ остаје још годину дана, а за одлуку је гласало свих 15 чланица Савјета безбједности на сједници посвећеној стању у БиХ.

Замјеница сталног представника Руске Федерације Ана Јевстигнејева рекла је у обраћању да је Извјештај Републике Српске упућен Савјету безбједности вриједан пажње и да садржи корисне информације о стварном стању ствари у БиХ.

Јевстигнејева је рекла да не жели да коментарише "такозвани извјештај такозваног високог представника" и да препоручује колегама из Савјета да се упознају са извјештајем Републике Српске.

Према њеним ријечима, неприхватљиво је да се пред Савјет безбједности УН износе насумичне мисли цивилне особе и да се представљају као извјештај.

Амбасадор БиХ у УН Свен Алкалај на сједници је оштро критиковао Кристијана Шмита, оптуживши га да је предузео радње супротне Анексу 10 Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, доводећи је у стање дестабилизације.

Представник Србије Немања Стевановић рекао је да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума и да је стабилна БиХ у интересу његове земље.

Представник Хрватске Иван Шимоновић одбацио је оптужбе Алкалаја да је Шмит сарађујући са Хрватском на измјенама Изборног закона БиХ починио кривично дјело.

Кинески амбасадор у УН Генг Шуанг рекао је да након избора политичка ситуација у БиХ улази у нову фазу и изразио наду да ће стране у БиХ задржати актуелни позитиван замах и да ће заједно унапређивати политичку агенду.

Представник САД поздравио је једногласно усвајање резолуције о продужењу мандата ЕУФОР мисије Алтеа чиме је послата порука о јасном подржавању ове веома важне мисије за одржавање мира и безбједности у БиХ.

Представник ЕУ Силвио Гонзато поздравио је усвајање резолуције о продужењу мисије ЕУФОР Алтеа у БиХ на састанку Савјета безбједности УН.

Британска амбасадорка Барбара Вудворд рекла је да је БиХ напредовала од 1995. године, али да је мир и даље фрагилан и да ЕУФОР има велику улогу у одржавању мира.

Она је истакла да Велика Британија остаје посвећена поштовању Дејтонског мировног споразума.

Представница Француске у УН Натали Броадхерст рекла је да власти у БиХ морају да покажу вољу за дијалог и да се ангажују на спровођењу реформи. Додала је да Француска подржава европску перспективу БиХ и остатка западног Балкана.

Говорећи о мисији Алтеа, Броадхерстова је нагласила да је присуство међународне заједнице у БиХ кључно за стабилност земље и региона.

Представници Норвешке и Ирске подржали су кандидатски статус ЕУ за БиХ.

Подсјећамо, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо предсједавајућем Савјета безбједности УН Харолду Агјеману у којем је навео да делегацију на састанку овог тијела није одобрила БиХ нити су је овластиле релевантне институције него је треба сматрати приватном експедицијом самоизабраних чланова.