latinica  ћирилица
23/03/2023 |  12:20 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Гаврић: Oмогућити обимнији систем наводњавања

У Републици Српској су у току преговори са међународним кредиторима како би се омогућио обимнији система наводњавања које је све значјније за добар принос, посебно у условима климатских промјена, изјавио је помоћник за ресор водопривреде у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Милан Гаврић.
Наводњавање (Фото: EPA-EFE/JEFFREY GROENEWEG/илустрација) -
Наводњавање (Фото: EPA-EFE/JEFFREY GROENEWEG/илустрација)

Гаврић је истакао је да ресорно министарство активно ради на систему наводњавања и ширењу мреже, с циљем помоћи пољопривредним произвођачима.

- Радимо на будућим пројектима наводњавања. Такође, у припреми је пуштање у рад агрометеоролошких станица којима ће путем апликација пољопривредници имати тачне информације о седмодневном прогнозама, о третманима и када их могу реализовати - рекао је новинарима Гаврић који је присуствовао свечаности у Бањалуци поводом обиљежавања Свјетског дана вода и Свјетског метеоролошког дана.

Један од закучака скупа јесте да је неопходно пратити и анализирати прилике с циљем прикупљања квалитетнијих информација, будући да су климатске промјене неизбјежне, а из године у годину све израженије екстремне временске непогоде.

Декан Природно-математичког факултета у Бањалуци Горан Трбић нагласио је да ова високообразовна установа ради на развијању климатских модела и истраживања.

- Реализовали смо и мониторинг урбане климе. Природно-математички факултет има три асистента који се баве овим областима и предани су свом послу - каже Трбић.

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Дарко Боројевић подсјетио је да је прошла година била најтоплија, због чега је потребно повећати број мјерних тачака.

Боројевић је рекао да је технологија значајно напредовала и да се са аналогних прелази на дигитална мјерења.

- На више од 60 тачака за посматрање водостаја имамо дигиталне инструменте са којих сваких 30 минута добијамо податке у реалном времену - изјавио је Боројевић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, прогнозе стручне јавности за наредни период су израженији температурни екстреми у позитивном и негативном смислу, као и веће количине падавина у кратком времену, са чиме ће се, како каже, морати научити живјети.

Свјетски метеоролошки дан обиљежава се у знак сјећања на 23. март 1950. године, када је званично основана Свјетска метеоролошка организација, међувладина организација и специјализована агенција Организације УН.

УН су резолуцијом из 1993. установиле 22. март као Свјетски дан вода и на тај дан, широм свијета, посебно се скреће пажња на проблеме везане за воду и водне ресурсе, с тим да се сваке године обиљежава уз други мото. Ове године то је "Убрзавање промјена".