latinica  ћирилица
03/05/2023 |  09:39 ⇒ 21:03 | Аутор: Агенције

У пуцњави у школи страдало осам ученика и радник обезбјеђења; Шесторо дјеце и наставница повријеђени, нападач ухапшен (ФОТО/ВИДЕО)

Ученик седмог разреда Основне школе "Владислав Рибникар" у Београду пуцао је јутрос из пиштоља на обезбјеђење, наставницу и ученике. Убијено је осам ученика и радник обезбјеђења, саопштио је МУП. Шесторо дјеце и наставница школе су рањени и збринути у Ургентном центру и Клиници у Тиршовој. Нападач К. К. (2009) је ухапшен.
Полиција испред ОШ "Владислав Рибникар" (фото: TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ) -
Полиција испред ОШ "Владислав Рибникар" (фото: TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ)

20.31 - Више хиљада грађана окупило се вечерас на Цвјетном тргу у Београду да би паљењем свијећа и полагањем цвијећа одали почаст настрадалима у Основној школи "Владислав Рибникар".

И грађани Новог Сада пале свијеће, полажу цвијеће и одају почаст настрадалима у пуцњави у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду.

20.23 - Директор Клиничког центра Србије доктор Милика Ашанин рекао је да су тренутно стабилно сва четири пацијента која су у Ургентном центру, као и да се налазе на интензивној њези.

- Пацијент који је био најдуже у сали имао је комплексне прострелне повреде грудног коша, врата и кичме. Прије сат времена примљен је на интензивну његу и у овом моменту је стабилно - рекао је Ашанин истакавши да ће њему сутра бити урађена магнетна резонанца.

Два ученика која су задобила повреде екстремитета су сасвим добро, у будном су стању.

Пробудила се и наставница која ће ускоро бити екстубирана.

Пацијенткиња коју је у Тиршовој оперисао тим КЦС-а је у јако тешком стању.

19.59 - Институт за ментално здравље у Београду је у циљу подршке породицама страдалих у данашњем догађају, наставницима и ученицима којима је потребна психолошка помоћ и подршка, отворио двије телефонске линије: 063 8681757 и 063 8682217.

Телефони за подршку породицама страдалих, наставницима и ученицима ће бити доступни, а стручну подршку ће пружати тим психолога и психијатара из Института за ментално здравље.

Такође, на Клиници за психијатрију УКЦС формиран је тим стручњака који ће бити доступан за подршку свима којима је потребно.

Телефони који су доступни на Клиници за психијатрију су 011 2685050, 011 3662124 и 063 310723.

18.35 - Предсједник Србије Александар Вучић предложио је 10 мјера за превенцију немилих догађаја као што је био данашњи.

18.11 - Мајка малољетника који је извршио напад у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду је приведена, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић у првом обраћању јавности након трагедије у београдској школи.

18.03 - Данас је један од најтежих дана у савременој историји Србије, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић у првом обраћању јавности након трагедије у београдској школи.

17.37 - Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин, рекао је данас поподне Тањугу да су два ученика након операције потпуно пробуђена, а да се наставница у овом моменту буди и да су сви потпуно стабилни.

17.10 - Jаке полицијске снаге, које су данас биле присутне у ОШ "Владислав Рибникар", већином су се повукле, а саобраћај је нормализован, јавља извjештач Тањуга са лица мjеста.

16.51 - Срђан Миловановић из Института за ментално здравље рекао је да је оформљен тим за пружање подршке породицама и да ће он од сутра бити оперативан.

16.41 - Грађани Београда полажу цвијеће и пале свијеће у близини ОШ "Владислав Рибникар".

16.12 - Ученик 7. разреда ОШ "Владислав Рибникар", К.К. (13) , који је јутрос хицима из пиштоља усмртио осам ученика и ученица, као и радника обезбјеђења, а шест ученика и ученица и наставницу тешко ранио, није кривично одговоран, саопштило је Више јавно тужилаштво у Београду.

14.10 - Министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић казао је на данашњој конференцији за новинаре да је отац починиоца масакра на Врачару ухапшен.

14.07 - Званичници Републике Српске изјавили су саучешћа званичном врху Србије и породицама настрадалих у трагедији која се десила у Београду гдје је настрадало осам ученика и радник обезбјеђења.

13.55 - Милић: Малољетник планирао напад и направио списак жртава 

13.39 - Ружић: Од петка троднедневна жалост у Србији

13.29 - Ванредна конференција за новинаре у Влади Србије

13.10 - Свјетски медији попут Би-Би-Сија, Си-Ен-Ена као и медији из региона пренијели су вијест о пуцњави у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду у којој је убијено осам ученика и чувар школе, а рањено шест ученика и наставницa.

13.07 - Због трагедије у ОШ "Владислав Рибникар", у београдским основим школама после подне неће бити наставе, потврђено РТС-у у Министарству просвјете Србије. У школи ће бити само дежурно особље.

12.42 - Директор КЦС-а: Сви пацијенти су у операционим салама

Директор КЦС-а Милика Ашанин рекао је да су у Ургентни центар примљена четири пацијента, три ученика и наставница, као и да је ријеч о простријелним ранама.

Три ученика су старости око 13 година, док је наставница 1970. годиште.

Један ученик је у тешком општем стању, он је пребачен у операциону салу са тешким простријелним повредама грудног коша и главе. Један ученик има простријелну рану леве потколљнице, ученица је задобила рану у стомак и обе руке, док је наставница рањена у стомак и обе шаке.

- Сви пацијенти су у операционим салама, при крају је операција једне ученице и она је у стабилном стању, остале чекамо и пратимо - рекао је Ашанин.

12.32 - Социолог Биљана Милошевић Шошо изјавила је да данашња пуцњава у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду треба бити апел за појачање мјера заштите ученика, али и неопходност квалитетне комуникације и препознавања проблематичног понашања код дјеце.

12.29 - Хронологија трагедије у школи на Врачару

11.51 - Изјава директора Клинике у Тиршовој Синише Дучића

Директор Клинике у Тиршовој Синиша Дучић каже за РТС да је троје деце из школе пребачено у ту установу.

- Упуцана су два тринаестогодишња дечака и једна девојчица. Оба дечака су неуро-васкуларно стабилна. Ради се о простријелним ранама доњих екстремитета. На праћењу су и примају терапију - каже доктор Дучић.

Истиче да се код дјевојчице ради о повреди главе и да се налази у операционој сали.

11.25 - Конференција за новинаре у Влади Србије биће одржана у 13.15 часова.

На конференцији ће се обратити министар просвјете Бранко Ружић, министарка здравља Даница Грујичић и представник МУП-а Србије.

11.23 - МУП саопштио прве информације

У пуцњави у основној школи Владислав Рибникар убијено је осморо деце и један радник обезбјеђења, речено је Танјугу у Муп-у Србије.

      View this post on Instagram

A post shared by МУП Републике Србије  (@mupsrbije)

Шесторо деце и један наставник те школе су рањени и тренутно су збринути у Ургентном центру и Тиршовој.

Малољетни К.К. (14) који је извршио овај злочин ученик је те школе и он је пронађен и ухапшен у дворишту школе.

11.10 - Предсједник Општине Врачар: Радник обезбјеђења подлегао повредама

Председник Општине Врачар рекао је за РТС да је радник обезбјеђења школе подлегао повредама.

Према првим информацијама има повријеђених и преминулих, пише Танјуг.

Како пише Спутњик пише двије особе су подлегле повредама у болници, а чувар је преминуо на лицу мјеста.

11.00 - Како пише Танјуг, наставница је тешко повријеђена у пуцњави, која се догодила јутрос у Основној школи Владислав Рибникар на Врачару.

09.43 - Троје дјеце пребачено у Тиршову, једно животно угрожено

Како РТС сазнаје, три ученика су теже повријеђена и примљена у Дечју клинику у Тиршовој.

09.10 - Припадницима Министарства унутрашњих послова у Београду пријављено је да је јутрос у 8.40 часова у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару дошло до пуцњаве, саопштио је МУП.

Полиција испред ОШ "Владислав Рибникар" (фото: TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ)

09.00 - Полиција је упутила све расположиве патроле, одмах изашла на терен и ухапсила осумњиченог малољетника, ученика седмог разреда, који је, како се сумња, из очевог пиштоља испалио више хитаца у правцу ученика и обезбјеђења ове школе.

Збрињавање повријеђених је у току, као и рад полиције на утврђивању свих чињеница и околности у вези са овим догађајем.

      View this post on Instagram

A post shared by МУП Републике Србије  (@mupsrbije)

Блокирана је улица и велики дио Врачара, од Славије ка школи. На терену је седам екипа Хитне помоћи, јавља РТС.

Повезане вијести:

РТРС код ОШ "Владислав Рибникар" у Београду; На лицу мјеста и министри Ружић и Грујичић (ВИДЕО)