latinica  ћирилица
30/06/2023 |  12:01 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

Фестивал инклузивног плеса у Бањалуци; Инвалидитет није препрека у плесној заједници (ВИДЕО)

У Бањалуци се ове године први пут одржава интернационални Фестивал инклузивног плеса чији су домаћини Факултет за физичко васпитање и спорт и академски плесни клуб Хабанера.
Инвалидитет није препрека у плесној заједници - Фото: РТРС
Инвалидитет није препрека у плесној заједнициФото: РТРС

Учесници долазе из Шпаније, Америке, Индонезије, Словеније, а Фестивал се састоји од разних радионица, као и јавног наступа који је предвиђен за сутра на тргу Крајина у 13 часова.

Да инвалидитет није препрека за плес показала је и Бањалучанка једна од најбољих спортисткиња Биљана Недић, која се прва код нас одважила да покаже како ужива уз музику.

Након двије године од оснивања интернационалне мреже организатори су одлучили да ове године Бањалука буде мјесто одржавања једног оваквог фестивала који показује да и лица са инвалидитетом могу да буду дио плесне заједнице.

Факултет за физичко васпитање и спорт бањалучког универзитета већ је кроз наставни програм учинио прве кораке у инклузији, а сада је домаћин првог Фестивала инклузивног плеса што је свакако подстрек за даљи рад.

- Бавимо се савременим плесом истражујући вријеме и простор. То чинимо импровизацијом плесних елемената и покрета. Није ништа проблем, чак је и лако подучававати, јер ја не показујем покрете већ допуштам да свако креира свој покрет у простору на основу онога што ја причам и мислим да је то најлакши начин да се сви укључе у овај вид плеса - рекла је плесна инструкторка из Америке Силва Лауканен.