latinica  ћирилица
09/01/2024 |  07:04 ⇒ 10/01/2024 | 00:21 | Аутор: РТРС

Српска величанствено и достојанствено прославила Дан Републике (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска обиљежила је 9. јануар - Дан Републике и 32. рођендан. На бањалучком Тргу Крајине одржан је величанствен дефиле у којем је учествовало више од 3.000 припадника МУП-а Српске и цивилног сектора.
Симбол слободе - Фото: РТРС
Симбол слободеФото: РТРС

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА ОБИЉЕЖИЛА ДАН РЕПУБЛИКЕ:

20.00 - Величанствени ватромет широм Српске и у Београду круна прославе Дана Републике

19.43Палата Републике и Бански двор у бојама српске тробојке

19.35 - Почео наступ Аце Лукаса

18.44 - На концерту на Тргу Крајине почео наступ Мирослава Илића

18.41 - Величанствени свечани дефиле поводом 9. јануара - Дана Републике Српске, написала је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић на друштвеним мрежама.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

18.40 - Званичници Републике Српске и бројни гости, међу којима и принц Филип Карађорђевић, прате дрон шоу и концерт на Тргу Крајине

18.30 - Почео дрон шоу

18.10 - Након наступа Баје Малог Книнџе, који је почео извођењем нове пјесме "Републико Српска", биће одржан дрон шоу

18.03 - Почео концерт - Даница Црногорчевић пјева "Весели се српски роде"

18.01 - Ускоро почиње концерт на Тргу Крајине

17.56 - Даница Црногорчевић пјевала "Пукни зоро" у Бањалуци

17.55 - Деспот и ове године у центру пажње

17.47 - Додик у обраћању: Славимо слободу, не могу нам то ускратити

17.45 - Полицијски оркестар извео химне "Моја Република" и "Боже правде"

17.40 - Дефиле ешалона завршен постројавањем испред бине

17.35 - Након учешћа ешелона цивилног сектора, односно институција, организација и удружења, услиједио је дефиле ешалона Министарства унутрашњих послова Републике Српске, чија су 782 припадника дали живот за Републику Српску.

17.14 - Прва моторизована Гардијска бригада на свечаном дефилеу

17.22 - У дефилеу учествује 3.400 припадника МУП-а, те представника јавног и цивилног сектора

17.15 - Ешалони у дефилеу

17.05 - Свечани дефиле почео предајом рапорта предсједнику Српске

16.54 - На Тргу Крајине у Бањалуци ускоро почиње свечани дефиле

16.21 - Откривен споменик доктору Миодрагу Лазићу у Источној Илиџи

16.14 - Испред зграде Радио-телевизије Републике Српске формирана је колона учесника свечаног дефилеа поводом Дана Републике.

15.20 - Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић данас је градоначелници Сарајева Бењамини Карић послао пакет са 32 комада торте, уз образложење да то није провокација већ искрена намјера да се покаже поштовање.

Фото: СРНА

15.45 - Модрича прославља 9. јануар - Дуго Поље слави 32. рођендан Српске 

15.22 - Додјели одликовања заслужним грађанима и институцијама поводом 9. јануара - Дана Републике Српске присуствовала је и српски члан Предсједиштва БиХ Жељка Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Честитке свима који су данас одликовани! - написала је Цвијановић на Инстаграму.

14.38 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је Медаљом заслуга за народ постхумно одликовао полицијског службеникa Ненадa Марковићa из Бијељине, који је убијен на дужности у октобру прошле године.

14.15 - Поводом 9. јануара – Дана Републике Српске, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је данас у Бањалуци са потпредсједником Владе Републике Србије и министром одбране Милошем Вучевићем о актуелној политичкој ситуацији у Републици Српској и региону.

13.58 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик, поводом Дана Републике, одликовао је заслужне грађане и институције.

13.12 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме Оредном Његоша III реда.

13.11 - Орденом Републике Српске на огрлици, највишим одликовањем Републике Српске одликован је предсједник мађарске Владе Виктор Орбан, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

12.51 - Церемонија уручења одликовања заслужних личности и институција који су имали велику улогу у стварању и очувању Српске.

12.12 - Делегације Срба са Косова и Метохије и Одбора за помоћ Косову и Метохији данас су у Бањалуци, поводом 9. јануара - Дана Републике Српске, положили вијенац и цвијеће на споменик 12 бањалучких беба.

11.22 - Слобода је нешто што је уско повезано са нашим народом, рекао је Радован Вишковић, премијер Републике Српске, гостујући у нашем Отвореном програму "Симбол слободе".

11.20 - Република Српска је израз вијековне тежње српског народа да живи у слободи, правди и у миру са свима. Зато је важно да имамо љубав према Богу и једни према другима, нагласио је патријарх српски Порфирије, честитајући Дан Републике Српске.

10.54 - Хеликоптерски сервис Републике Српске увијек је био и биће у служби њених грађана, истакао је Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса Српске, гостујући у нашем Отвореном програму "Симбол слободе".

10.53 - Грађани Требиња о Дану Републике

10.51 - Бијељина прославља Дан Републике

10.50 - На војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик на Сокоцу данас су положени вијенци поводом 9. јануара Дана Републике Српске.

10.49 - "Републико Српска, мајко наша, нека те чува бог, земљо мала срца великог". Ријечи су пјесме Мирка Пајчина, познатијег као Баја Мали Книнџа.

Пјесма чији је спот рађен у продукцији наше куће, још једном подсјећа да је "Скупо плаћена наша слобода"!

9.02 - Виши кустос за историју Српске у Музеју Републике Српске Остоја Раилић рекао је да је 9. јануар најзаначајнији датум у историји Републике Српске.

- Неспорно је да Република Српска има право на свој дан - рекао је Раилић у нашем Отвореном програму поводом Дана Републике.

9.00 - Ми нисмо програмирали дан када ћемо донијети одлуку о настанку Републкике Српске. Девети јануар нисмо ми бирали. Морали смо штитити своју самосталност, усвајањем декларације, истакао је Ненад Стевандић, предсједник НСРС, гостујући у нашем Отвореном програму "Симбол слободе".

Предсједник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић наглашава да је Србија увијек, поготово актулно руководство предвођено предсједником Александром Вучићем уз народ и руководство Републике Српске.

8.56 -  Обиљежавање 9. јануара почела је светом архијерејском литургијом у Саборном Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, коју служи патријарх српски Порфирије, а кога је испред Храма дочекао велики број вјерника.

8.51 - Грађани Добоја о прослави Дана Републике.

8.38 - Грађани Вишеграда јасни: Српска је дом и идентитет

8.34 - Грађани Бањалуке су поручили да је Република Српска трајна категорија.

8.28 - Дервента данас слави 9. јануар Дан Републике Срспке, а у граду су истакнуте тробојке поводом обиљежавања овог празника.

Дервента (фото: РТРС)

8.24 - Виши кустос за историју Српске у Музеју Републике Српске Остоја Раилић рекао је да је 9. јануар најзаначајнији датум у историји Републике Српске.

- Неспорно је да Република Српска има право на свој дан - рекао је Раилић у нашем Отвореном програму поводом Дана Републике.

Подсјетио је да Музеј Републике Српске од 2019. године интензивно прикупља грађу за историју Српске.

8.00 - Декларација о проглашењу Републике српског народа у БиХ документ је од историјске важности, поручио је Слободан Бијелић, из Асоцијације Ствараоци Републике Српске, гостујући у нашем Отвореном програму "Симбол слободе".

Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске, наглашава да није било другог избора, већ да се боримо за своју слободу.

7.53 - Поводом Дана Републике Српске ове године, по први пут, у 20 часова биће изведен ватромет у Бањалуци и Београду. Ово су договорили предсједници Српске и Србије, Милорад Додик и Александар Вучић.

Ватромет ће, истовремено, бити испаљен и у свим градовима Републике Српске.

На тај начин биће завршена, до сада, најспектакуларнија прослава рођендана Републике, која се ове године обиљежава под слоганом "Симбол слободе".

7.43 - Погледајте како ће дан Републике Српске бити обиљежен у Приједору и сјеверозападним општинама Српске.

7.27 - "Живот дам, Републику Српску не дам"! "То је моја држава у којој живим, мјесто гдје ће моја дјеца одрастати". Овако своју Републику виде грађани Источног Сарајева.

7.07 - Аутопутеви Републике Српске активно учествују у свечаностима поводом 9. јануара, Дана Републике.

Ове године, на начин да су возачима омогућили бесплатну вожњу ауто-путем 9. јануар

------

Дан Републике Српске биће обиљежен и у Брчко дистрикту у сриједу, 10. јануара.