latinica  ћирилица
22/08/2014 |  09:04 | Аутор: СРНА

Тучић: Луксуз је изгубити руско тржиште

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић оцијенио је да БиХ не може себи дозволити луксуз да се одриче било којег тржишта, без обзира да ли је ријеч о тржишту Руске Федерације, земаља ЦЕФТА или ЕУ.

"Управо супротно, наш стратешки интерес јесте да континуирано обезбјеђујемо све неопходне услове да бисмо унаприједили присуство производа из БиХ на свим овим тржиштима", рекао је Тучић.

Он је за сарајевско "Ослобођење" рекао да је било каква помисао о евентуалном увођењу економских санкција према Руској Федерацији беспредметна.

Коментаришући захтјев ЕУ да БиХ и Србија не покушавају искористити санкције између ЕУ и Русије да би оствариле бољи трговински положај, Тучић је рекао да није коректно од БиХ тражити одрицање од било којег тржишта и извозних потенцијала, а да Унија не понуди нешто заузврат.

Европска унија је у сриједу, 20. августа, изразила очекивање да земље кандидати које преговарају о чланству у ЕУ, укључујући Србију и нарочито Турску, као и Бразил, Аргентину, Уругвај, Швајцарску, не искористе руске узвратне санкције ЕУ да би преузели мјесто европским извозницима хране на руском тржишту.

Званичници у Европској комисији су нагласили да је то "више питање морала и солидарности" са ЕУ, уз опаску да су министри ЕУ поручили да је циљ европских санкција Русији да се "хитно издејствује политичко, одрживо рјешење" за украјинску кризу.

Руско Министарство иностраних послова јуче се огласило, критикујући захтјеве Брисела, оцијенивши да су аргументи око Украјине на "климавим ногама".