latinica  ћирилица
22/08/2014 |  13:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Подбацио род маслине, цијене уља више и до 40 одсто?

Екстремне суше које већ више месеци погађају југ Шпаније, као и појава бактерија на италијанским плантажама маслина, угрожавају предстојећу бербу и највјероватније ће довести до повећања цијена маслиновог уља, упозорава шпанско удружење произвођача овог уља Инфаолива.

 
Шпанија је највећи свјетски произвођач маслиновог уља, испред Италије, а у њеној покрајини Андалузија, највише погођеној сушом, производи се око 45 одсто укупне производње "жутог злата", пише швајцарски лист 24 сата.
Суочено са ризиком од осјетно мање бербе ове године, тржиште је већ реаговало, па је у само неколико посљедњих недјеља цијена екстра дјевичанског уља скочила са 2,40 на 2,70 евра по килограму, према подацима Инваоливе.
У овом удружењу наглашавају да цена маслиновог уља последњих десетак година износи у просеку 2,45 евра по килограму.

Проивођачи и аналитичари у секотру предвиђају да ће цијене сигурно додатно скочити у наредним мјесецима, али још не износе прецизније податке.
За разлику од Шпаније која се бори са недостатком киша, у Италији главну опасност за род маслина представља бактерија "Xylella fastidiosa", и према ријечима једног пољопривредног прозивођача у региону Апулија, у југоисточној Италији, приноси ће бити осјетно мањи, самим тим и производња уља, а цијене би, по његовој оцијени, могле бити више и 30-40 одсто.

У Шпанији је прошле године произведено 1,77 милиона тона маслинки, уз раст од чак 40 одсто у односу на просјечну годишњу бербу из претходне четири године. Ове године Инфаолива рачуна на производњу од само 800 хиљада до милион тона.
Како наводи исти извор, позивајући се на податке Међународног удружења за маслинарство, без обзира на обим производње, потрошња маслиновог уља у свијету непрекидно расте, за посљедњих 20 година повећана је 60 одсто, а оваквој динамици посебно су допринијеле Кина, САД, Аустралија и Канада.