latinica  ћирилица
22/08/2014 |  14:34 | Аутор: Б92

ЕУ рекла "збогом" јаким усисивачима

Европске куће више никада неће бити овако чисте - остало је још недељу дана прије него што у ЕУ ступа на снагу забрана производње и продаје јаких усисивача.

Усисивачи са моторима снажнијим од 1.600 вати ће моћи да се купе до 1. септембра, што ће значајно промијенити тржиште ових кућних апарата.

Аналитичари наводе да ће бити забрањена већина најпопуларнијих, најпродаванијих и најбоље оцијењених модела усисивача у ЕУ, а удружења потрошача позивају људе да искористе сљедећу недјељу за куповину.

"Ако желите снажан усисивач, требало би да брзо реагујете. Од седам најбоље оцијењених и најтраженијих модела чак пет има моторе снажније од 1.600 вати", саопштило је британско удружење за оцјену производа "Вич".

Званични разлог за ову забрану је штедња енергије, али критичари кажу да су бирократе у Бриселу претјерале, јер модел снаге 2.200 вати на годишњем нивоу троши струју вриједну око 27 фунти, само осам више од модела са мотором од 1.600 вати.

Иначе, просјечна снага усисивача у Европи је 1.800 вати, а до 2017. године ће се граница снаге спустити на само 900 вати.

Ипак, из Брисела поручују да "није тачно да ће бити проблема са чишћењем домова".

"Потрошачима ће бити понуђени бољи усисивачи. Досад није било законских оквира и компаније су могле да продају недовољно ефикасне усисиваче . Сада уређаји који троше много струје, који лоше купе прашину, који су превише бучни или се кваре неће моћи да буду на тржишту. То само значи да ће људи имати боља искуства са чишћењем својих домова, уз мање потрошеног времена и новца", рекла је портпаролка ЕК Марлен Холцнер.