latinica  ћирилица
10/04/2016 |  10:39 | Аутор: СРНА

Непотпун туристички производ кочи развој сеоског туризма у Српској

Непотпун туристички производ и неадекватан маркетинг, коче развој сеоског туризма у Републици Српској, речено је у Министарству трговине и туризма Српске.
Етни село Станишићи - туристи - Фото: РТРС
Етни село Станишићи - туристиФото: РТРС

У Министарству сматрају да је, због ниског нивоа свијести становништва о улози туризма у одрживом развоју, неоходна стална едукација.

Осим сеоског туризма, данас су све популарнији и еко и етно туризам, те агротуризам.

"Један од основних носилаца интегралног развоја руралних подручја јесте туризам на сеоском домаћинству. Ту постоје предности смјештаја гостију на властитом газдинству, понуда домаћих производа и боравак у здравој животној средини", наводе из Министарства.

Министарство је у Стратегији развоја туризма Републике Српске, за период 2011-2020. година, означило развој сеоског туризма као приоритет.

"Дио буџета намијенили смо за подстицаје сеоским домаћинствима која ће пружати услуге у туризму", истичу у Министарству.

Циљ подстицања овог вида туризма јесте и задржавање младих на селу који би могли да организују приватне послове и остваре приходе.

Министарство трговине и туризма успоставило је Законом о угоститељству нови систем регистрације сеоских домаћинстава и на тај начин, осим отклањања административних потешкоћа у поступку регистрације, предвиђело и финансијске олакшице у вези са плаћањем такси.

На основу података ресорног министарства, у Републици Српској је регистровано 41 домаћинство које се бави сеоским туризмом, а до краја године очекује се знатно већи број пријава.

Министарство је од 2011. године додијелило 230.000 КМ бесповратних средстава за пројекте из области сеоског туризма, који су се односили на промоцију, одржавање манифестација, инфраструктурне и друге пројекте.

Из Туристичке организације Републике Српске рекли су да на сајмовима постоји велико интересовање за сеоски туризам и да они који једном посјете Српску, долазе поново.

"Овај вид туристичке понуде све је заступљенији и атрактивнији вид туризма у Републици Српској. Дестинације попут Шипова, Озрена, Козарске Дубице, Градишке, те мјеста у долини Дрине и у Херцеговини, осим услуга у сеоским домаћинствима, нуде и додатне садржаје као што су планинарење, шетње и риболов", наводе из Туристичке организацији.