latinica  ћирилица
16/04/2022 |  12:42 ⇒ 19/04/2022 | 13:00 | Аутор: РТРС

"Српски народ да подржи Републику Српску"

Српство се сада брани у Бањалуци и јако је важно да се борци јавно огласе, поручују политичари, историчари и аналитичари поводом предстојећег народног скупа под слоганом "Слобода" који ће бити одржан у сриједу.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић изјавио је да чување институција Републике Српске није ствар политике него воље и жеље грађана који живе у Српској и да политичари морају дати свој максимум за оно што су их грађани Српске бирали.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изјавио је да очекује да ће са предстојећег скупа у Бањалуци бити затражено да се инострани фактори не мијешају у унутрашња питања Српске и БиХ.

Историчар Александар Раковић изјавио је да се српство сада брани у Бањалуци, те да цио српски народ треба да подржи Републику Српску, али и да сви Срби збију редове јер ће поједини фактори са Запада и даље ићи корак по корак у покушају нарушавања самосталне српске политике.

Раковић је, поводом предстојећег скупа, оцијенио да је врло значајно што се одржавају такви митинзи због тога што страни фактори са Запада неће стати са притисцима на Републику Српску, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједницу Српске Жељку Цвијановић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да сви у Србији, Републици Српској, али и сви другим крајевима гдје живе Срби, морају сада да се максимално ставе у функцију одбране Српске, и то на институционалан начин.

Политиколог Александар Павић изјавио је да је важно у овом тренутку да се народ мобилише и да искаже своју подршку руководсту Републике Српске које је изложено великим притисцима од појединих међународних фактора, али и политичког Сарајева.

- Јако је важно да се управо борци, без којих не би било Републике Српске, јавно огласе, јер је то и знак другима да је Република Српска у опасности и да је време да се народ мобилише, на првом месту тако што ће исказати вољу да брани Републику Српску - каже Павић.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ поручује да српски народ у БиХ мора показати да је против неправде и новог одузимања земље Републици Српској, те истиче подршку предстојећем скупу који организује Борачка организација Републике Српске у Бањалуци.

- Од како је на крилима нацистичке Њемачке проглашена и успостављена Независна Држава Хрватска с циљем да уништи српски народ западно од Дрине и Дунава, српски народ у БиХ никада није био у тежој позицији - саопштено је из Одбора.

У саопштењу које је потписао предсједник Одбора Ђорђе Радановић наглашава се да удар на имовину Републике Српске представља удар и на Србе у ФБиХ, који имају највећи ослонац у Српској.

Члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица изјавио је да је у овим временима Републици Српској највише потребно јединство народа, странака и свих институција како би се одбранила од притисака и напада који угрожавају њен опстанак.

Он је оцијенио да санкције уведене српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић имају за циљ дестабилизацију Српске, због чега је непходно јединство унутар српског корпуса с циљем отпора нескривеним намјерама укидања Републике Српске.

Подсјећамо, Борачка организација Републике Српске организоваће у сриједу, 20. априла, у Бањалуци велики народни скуп под слоганом "Слобода" ради борбе за очување одлука које доносе институције Српске и које ни у којем случају не смију бити дерогиране.

РТРС/СРНА