latinica  ћирилица
22/09/2022 |  16:31 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Порука из Српске: Имовина је наша (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ ставио је ван снаге Закон о непокретној имовини Републике Српске. Суд у Сарајеву пресудио је да школе, болнице, судови, спортски објекти и све оно што је у власништву предузећа, локалних заједница и Републике Српске, припада Босни и Херцеговини. Право на имовину које се одузима Републици Српској, није ускраћено Федерацији БиХ и Дистркту Брчко. Из Републике Српске стижу оштра реаговања.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да одлука Уставног суда БиХ нема утемељење у одредбама Устава већ да се ради о политички мотивисаној одлуци.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је непокретна имовина у власништву Републике Српске и да и у Дејтонском мировном споразуму пише да она припада ентитетима.

- Имовина је наша и нека упамте да је наша - поручио је Додик.

Професор уставног права Синиша Каран изјавио је да је суштински важна истина да БиХ нема своју имовину и да сва природна и јавна добра која се налазе на територији ентитета искључиво њима и припадају.

Професор Радомир Лукић каже да се Уставни суд БиХ чврсто држи потпуно неутемељеног становништа да је уређивање ове законске материје у надлежности институција БиХ, односно ПС БиХ.

- Према томе, ту матрицу Уставни суд нема снаге да промијени а све и када би хтио, они су под снажним пристиском страних амабасада са којима сигурно јесте, преко неких судија, у вези када одлучује о овим питањима - истиче Лукић.

Професор бањалучког Правног факултета Витомир Поповић наглашава да се Уставни суд БиХ, умјесто да буде гарант и чувар Устава БиХ, претворио у његовог рушиоца.

- Према Дејтонском мировном споразуму, нема имовине БиХ. Сва имовина припада ентитетима - рекао је Нешић новинарима у Бијељини.

Он је додао да је то показатељ зашто је Српској потребно јединство по питању опстанка институција и надлежности.

Члан Одбора за уставна питања Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић рекао је да одлука којом је стављен ван снаге Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске дјелује као да је овај суд продужена рука Канцеларије високог представника.

Предсједавајући Представничког дома ПС БиХ Небојша Радмановић рекао је да у Сарајеву очекују да Уставни суд БиХ ради оно што они нису могли да остваре политичким средствима, што је изузетно опасно не само за питање имовине, него по цјелокупне односе у БиХ.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић рекао је да је Уставни суд БиХ, умјесто да штити Устав, како и пише у Уставу БиХ, нажалост, преузео улогу главног гробара БиХ.

Уставни суд БиХ сваком новом одлуком само демонстрира да су потпуно тачне све квалификације овог суда као политичког инструмента политичког Сарајева за обесмишљавање Републике Српске, рекао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ за правна питања Милан Тегелтија, истичући да Уставни суд нема овлаштења да мијења Дејтонски споразум.

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак изјавио је да Уставни суд БиХ својим дугогодишњим дјеловањем покушава да Србе - конститутивни народ у БиХ лиши уставом гарантованих права, а Републику Српску у потпуности развласти.

Данашњом одлуком Уставног суда БиХ, правосуђе, на чији рад притисак врше странци и одлуке се доносе искључиво под њиховим утицајем, укључило се у прљаву политичку кампању, оцијенио је предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

- То јасно показује да имају своје политичке фаворите, али и оно што је много опасније - и политичке мете - навео је Стевандић, коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да стави ван снаге Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изјавио је вечерас да одлука о стављању ван снаге Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске - представља још једну отимачину Уставног суда БиХ.