latinica  ћирилица
30/05/2023 |  07:09 ⇒ 20:00 | Аутор: Агенције

ИЗ ЧАСА У ЧАС: КФОР донио бодљикаву жицу испред зграде општине у Лепосавићу (ФОТО/ВИДЕО)

На сјеверу Косова и Метохије ситуација је мирна. Снаге КФОР-а са опремом са разбијање демонстрација поставили су нови кордон неколико стотина метара удаљен од зграде локалне самоуправе у Звечану. Више од 50 повријеђених, стање Драгише Гаљка и даље забрињавајуће. Предсједник Србије Александар Вучић информисао је амбасадоре о ситуацији на сјеверу КиМ.
КФОР (Фото: TANJUG/ STR) -
КФОР (Фото: TANJUG/ STR)

19.59 - НАТО распоређује додатне снаге на Космету, амерички Кфор стигао у Лепосавић: У Звечану Срби и даље протестују:

18.29 - Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да ће Алијанса упутити додатних 700 војника на Косово. Поред тога још један батаљон биће спреман за слање ако за то буде потребе, додао је он.

17.21 - Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да је отказивање учешћа тзв. Косова у вјежби "Дефендер Европа 2023", прва посљедица за владу привремених приштинских институција, која је одбацила позиве Вашингтона да деескалира ситуацију на сјеверу КиМ.

16.55 - Боцан-Харченко: Вучић има захтјев за Запад

16.05 - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је на састанку са амбасадорима Њемачке и Француске, Анке Кондар и Пјером Кошаром, да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти изазивањем кризе на сјеверу Космета хтио да запали не само тај простор, већ и да у сукобе увуче цијели регион.

Упознавши саговорнике о ситуацији на Косову и Метохији након јучерашње ескалације насиља на сјеверу, Петковић је нагласио да је све што се дешавало директна посљедица низа једностраних потеза Приштине на које Београд константно упозорава, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

15.59 - НАТО ће послати додатни батаљон у подручје Косова и Метохије као подршку Кфору, саопштено је из Заједничке савезничке команде у Напуљу.

14.23 - Срби у Лепосавићу украсили бодљикаве жице и препреке КФОР-а српским тробојкама

Срби у Лепосавићу, који протестују други дан заредом, украсили су данас српским тробојкама бодљикаве жице и препреке КФОР-а код зграде општине.

Бивши председник општине Лепосавић Зоран Тодић и члан предсједништва Српске листе Славко Симић претходно су данас пренијели команданту америчког КФОР-а захтјеве грађана који од јуче протестују испред локалне самоуправе – да се специјалне јединице тзв. косовске полиције повуку и да градоначелник Љуљзим Хетеми напусти општину, јавља дописник Тањуга.

13.53 - Украдена застава са цркве у Липљану

Са звоника цркава Богородичино Ваведење и Светих Флора и Лавра у Липљану непознато лице скинуло је током ноћи држач са заставом, потврдио је pредсjедник Привременог органа општине Липљан Милан Јоксимовић. Застава је поцijепана и однесена.

Фото: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

Такође јутрос је непознато лице албанске националности обилазило локале у Липљану, чији су власници Срби уз провокације и пријетње.

13.18 - САНУ: Хитно обезбиједити Србима мир и нормалан живот

Извршни одбор Српске академије наука и уметности саопштио је да је САНУ дубоко забринута и огорчена због најновијих догађања и насиља на Косову и Метохији, посебно јер су у том насиљу над грађанима српске националности учествовали они којима су Уједињене нације повјериле да се непристрасно старају о обезбјеђивању мира и сигурности свих грађана на Косову и Метохији.

12.56 - КФОР донио бодљикаву жицу испред зграде општине у Лепосавићу

Како јавља дописник РТС-а, припадници КФОР-а донијели су бодљикаву жицу испред зграде општине у Звечану, али још нису почели да је постављају. Око зграде су и даље јаке снаге КФОР-а.

 Фото: TANJUG/ STR

12.50 - Вучић апеловао на Кину да утиче да се прекине насиље над Србима на КиМ

Предсједник Србије Александар Вучић апеловао је на Кину да својим огромним међународним угледом утиче на међународну заједницу како би се постигао хитан прекид насиља над Србима и осигурали мир и безбједност на КиМ.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

12.33 - Вучић обавијестио амбасадора Русије о бруталној дискриминацији Срба на КиМ

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је током састанка са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком да ће Србија, упркос најбруталнијем кршењу свих међународних споразума, радити на очувању мира и стабилности, захтијевајући хитно доношење и спровођење мјера које би гарантовале сигурност Срба на КиМ.

11.20 - Патријарх Порфирије: Позив на молитве за мир на Косову и Метохији

Патријарх Порфирије позвао је данас све вјернике Српске православне цркве да умноже молитве за Косово и Метохију.

Како се додаје у саопштењу Информативне службе СПЦ, патријарх ће до Духова, 4. јуна, сваког дана у Храму Светог Саве служити молебан за мир међу људима.

10.28 - Вучић са амбасадорима Квинте: Потези Приштине нас удаљавају од мира и стабилности у региону

Предсједник Србије Александар Вучић састао се на Андрићевом венцу са амбасадорима Квинте (САД, Велика Британија, Француска, Њемачка, Италија), као и са шефом делегације Европске уније.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

9.45 - Петковић: Паљење тробојке у Грачаници представља сулуди мрзитељски пир

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је данас да паљење српске тробојке у Грачаници представља сулуди мрзитељски пир.

09.21 - Ораховац: Уништен мурал посвећен Новаку Ђоковићу

Мурал у Ораховцу, посвећен најбољем српском тенисеру Новаку Ђоковићу, уништен је током ноћи, јавља сајт радија Гораждевац.

Фото: TANJUG/ STR/bs

Ђоковић је, након јучерашње побједе у првом колу Ролан Гароса, на камери исписао поруку; "Косово је срце Србије - стоп насиљу",

09.17 - У Звечану ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић 

Радош Петровић из Косовске Митровице и Душан Обреновић из Звечана ухапшени су у Звечану и одређен им је притвор до 48 часова, рекао је данас адвокат Дејан Васић.

09.05 - Недељковић: КФОР обећао повлачење специјалних јединица до 15 часова

Представник Привременог органа општине Звечан Драган Недељковић изјавио је да још нису пуштени Срби који су јуче приведени у Звечану додајући да би, према обећањима КФОР, сви припадници специјалних косовских јединица требало да се повуку данас до 15 часова.

Недељковић је обавијестио новинаре да су синоћ око 21.30 часова представници Српске листе поново разговарали са командантом КФОР-а који им је рекао да се чекају папири да би приведени Срби били ослобођени.

09.02 - Елек: Стање рањеног Драгише Гаљка и даље забрињавајуће

Директор болнице у сјеверном дијелу Косовске Митровице Златан Елек изјавио је за РТРС да се љекари боре за живот Драгише Гаљка у којег је у Звечану пуцао припадник тзв. косовске полиције.

08.31 - Петковић: Курти изазива рат како би избјегао формирање ЗСО

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да Аљбин Курти покушава да изазове рат јер је то једини начин да избјегне своје обавезе преузете потписивањем Бриселског споразума, односно формирање Заједнице српских општина.

Наводи да је КФОР требало да буде присутан у петак и да спријече улазак "лажних градоначелника у четири општине", а који су довели до немира и сукоба.

08.30 - Грачаница: Запаљена застава Републике Србије

Заставу Републике Србије, која се налази поред споменика Милошу Обилићу у Грачаници, запалили су у раним јутарњим часовима непознати починиоци.

Фото: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/b

08.28 - Арсенијевић: Стање рањеног Гаљка и даље веома тешко

Стање рањеног Драгише Гаљка у којег је у Звечану пуцао припадник тзв. косовске полиције и даље је веома тешко и он се налази на интензивној њези, рекао је за РТРС Александар Арсенијевић из Грађанске иницијативе "Српски опстанак" који се налази у Звечану.

Истакао је да је више од педесетак повријеђених пуштено кућама након указане помоћи.

- Сви повријеђени су одбили да остану у болници, па се један број њих налази на кућном лијечењу - рекао је Арсенијевић.

08.10 - Градоначелник Звечана отишао у мјесну канцеларију у селу Липа

Градоначелник Звечана Иљир Пеци изјавио је данас да није отишао у централну канцеларију општине, већ у мјесну канцеларију у селу Липа.

Истакао је да је одлука донијета послије разговора са КФОР-ом и тзв. косовском полицијом.

- У разговорима са КФОР-ом и полицијом дошли смо до закључка да због ситуације морамо да дођемо овдје. Вјерујем да ћемо се вратити у централу - рекао је Пеци.

08.05 - Вучић са амбасадорима Квинте

Предсједник Србије Александар Вучић састао се на Андрићевом вијенцу са амбасадорима Квинте. Предвиђено је да се данас  састане и са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком, као и са амбасадорком НР Кине Чен Бо.

Вучић са амбасадорима Квинте (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs)

07.56 - Ђурић: Курти одговоран за крв проливену

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић поручио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти лично одговоран за људску крв која је јуче проливена на сјеверу Косова и Метохије.

- Дошао је посљедњи час да међународна заједница предузме одлучну акцију против деструктивне агенде Аљбина Куртија - написао је Ђурић на Твитеру.

07.55 - Француска: Вратити се преговорима, Приштина да смири напетости

Министарство спољних послова Француске позвало је стране, посебно привремену приштинску администрацију, да предузму мјере за смиривање напетости.

- Француска најодлучније осуђује насиље и позива стране, посебно владу Косова, да одмах предузме мјере неопходне за смањење напетости - наводи се у саопштењу министарства објављеном на Твитеру.

07.50 - Почело окупљање грађана на сјеверу Kосова и Mетохије

У Звечану, Лепосавићу и Зубином потоку почело je окупљање грађана који потестују због боравка приштинске специјалне полиције на сjеверу Косова и Метохије.

Грађани траже да специјална полиција одмах напусти север покрајине као и да градоначелници Албанци, изабрани на изборима на које Срби нису изашли, не улазе у зграде српских општина.

Фото: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

-----

Подсјећамо, КФОР је јуче у Звечану насилно разбио протест Срба.

Двојица Срба рањена су из ватреног оружја, један од њих је у веома тешком стању. Има више од 50 повријеђених са обје стране.

Предсједник Србије Александар Вучић имао је разговоре са представницима Европске уније, а данас слиједе разговори са амбасадорима Квинте, Русије и Кине.

У обраћању јавности, предсједник Србије је истакао да је мјесецима говорио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има једну жељу - да доведе до крвопролића цијели регион, као и да је мало ко хтио то да чује и разумије шта се дешава на КиМ.

Вучић је позвао Србе на сјеверу Косова и Метохије да се не сукобљавају са НАТО-ом.