latinica  ћирилица
22/11/2018 |  15:04 ⇒ 22:41 | Аутор: Агенције

Вучић Србима на КиМ: Нећемо вас оставити на милост и немилост (ФОТО)

Српски народ на Косову и Метохији је у тешком положају послије одлуке Приштине о повећању таксa од 100 одсто на српске производе, рекао је предсједник Србије Александар Вучић у разговору са представницима Срба на КиМ и истакао да их неће оставити на милост и немилост. Додао је да би Кфор зауставио јединице Росу да су кренули ка сјеверном дијелу Космета. Због Срба и на Космету и у централној Србији, Београд мора да чува мир, поручио је Вучић.

22.40 - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија има јасне доказе да су косовске снаге доносиле данас наоружање и муницију у јужну Митровицу, подсјећајући на гаранцију Кфора у вези са приступом било каквих косовских оружаних снага сјеверу Косова.

22.13 - У Приштини су ухапшене двије особе које су палиле производе из централне Србије на тргу Скендербег, у близини владе и скупштине самопроглашеног Косова, саопштено је Косовске полицијске службе. Портпарол полиције Флора Ахмети рекла је да су ухапшена лица убрзо након саслушања пуштена, по налогу тужиоца, преноси приштински сајт "Коха".

21.05 - У српским срединама на КиМ, Косовској Митровици, Грачаници и Штрпцу сутра у подне ће бити одржан миран једночасовни протест због увођења такси на српску робу, каже за Танјуг министар за повратак и заједнице у влади самопроглашеног Косова Далибор Јевтић.

20.20 Министар полиције Србије Небојша Стефановић каже да је раније током дана било кретања специјалних јединица РОСУ, као и других јединица косовских заштитних снага, и додаје да је сада ситуација на Косову мирна.

19.04 - Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај упутио је писмо шефици европске дипломатије Федерики Могерини у којем каже да је “Приштина посвећена принципу слободне трговине и да захтјева узајамно поштовање, истинску сарадњу и реципрочност“.

18.20 - Градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић рекао је да су представници Срба обавијестили предсједника Србије и државно руководство да не могу бити "нијеми посматрачи" поводом мјера Приштине.

17.50 - Сви камиони који превозе српску робу враћају се са административног прелаза Јариње, сазнаје Б92. На том административном прелазу евидентна је дугачка колона камиона и аутомобила.

17.35 - Влада Србије радиће 24 часа са Србима на КиМ на рjешавању проблема, рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је најавио да су се на састанку у Београду договорили да прва, мирна, "гандијевска" акција у трајању од једног сата буде организована сутра у јужној покрајини. Ђурић је казао да Приштина спроводи економски погром над Србима на КиМ са циљем њиховог протјеривања, те да је ово што се дешава намицање омче око врата свим Србима у јужној покрајини.

Навео је да се ово дешава из најмање три разлога и да су три циља, а први је да се Србија натера на политичку капитулацију, односно да призна једнострано проглашену независност Косова. Други циљ, каже Ђурић, је дављење егзистенције српског народа на КиМ тако како би се све оно од чега зависи њихов живот прекинуло. Трећи циљ је да се Срби на КиМ и Србија означе као кривци за нешто где немају уопште кривице и да измисле повод који би био приказан и означен као провокација, на коју су њихове јединице реаговале.

17.30 - Увођењем трговинског рата против Србије од стране власти у Приштини, као и паљењем робе произведене у Србији на Косову, Албанци показују да, нажалост, нису нити могу да буду озбиљан, поуздан и кредибилан партнер било коме у Европи и свијету, каже потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић.

"Нове ломаче на којима гори роба произведена у Србији, забрана промјена кисеоника намијењеног болницама у српским срединама и поновно звецкање оружјем, поруке су којима Албанци позивају на нове сукобе против Срба", истакла је Михајловићева. 

17.20 - Стране компаније са сједиштем у Србији које робу пласирају на КиМ, њих десет, неће плаћати 100 одсто више таксе. За ове компаније Приштина је донела анекс претходне одлуке, како би производи ових предузећа могли да се пласирају на КиМ.

У питању су производи компанија Кока-Кола, Туборг, Дукат, Гемалто (баве се заштитом података), Раух, Хенкел, Туборг, фабрика за производњи газираних и негазираних сокова Флуиди из Прешева, Горење, Мегле, али и познати кекс Јафа у власништву Капа стар групе.

17.15 - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је послије састанка са Србима са Косова и Метохије да их је замолио да не предузимају ништа што би друга страна могла да искористи против њих.

Рекао је да Срби не могу да опстану уколико остану на снази мјере Приштине, које нарушавају ССП, споразум ЦЕФТА и свакодневни живот српског народа, који је опредијељен да се бори против таквих мјера.

16.55 - Увођењем стоодстотних такси на робу из Србије и БиХ, самопроглашено Косово крши обавезе проистекле из ЦЕФТА и започиње трговински рат у складу с политиком етничког чишћења, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова објављеном на сајту Амбасаде Русије у Београду.

16.40 - Послије Качаника, и у Дечанима су запаљени неки производи поријеклом из централне Србије, пише „Индекс онлајн“.

Локални функционер Рифат Стојкај је објавио неколико снимака и фотографија на свом налогу на Фејсбуку.

 16.00 - Српски народ на КиМ је у тешком положају послије одлуке Приштине, рекао је Вучић у разговору са представницима Срба на КиМ и истакао да их неће оставити на милост и немилост. Додао је да је Кфор зауставио јединице Росу које су биле на путу ка сјеверном дијелу Космета.

"Због Срба и на Космету и у централној Србији Београд мора да чува мир", навео је Вучић. 

15.30 - Министар трговине Србије Расим Љајић рекао је за да су већ видљиви први ефекти најновије мјере Приштине. Албанци су почели да продају српску робу Србима на сјеверу КиМ.

"Већ смо имали ситуацију да су поједини трговци из Приштине трговцима на сјеверу Косова нудили српску робу", рекао је он и напоменуо: може бити да је ријеч о залихама из магацина, а може да буде да је неким илегалним каналима дошла до њих и они сада српску робу продају Србима. Говорећи о економским посљедицама најновије мјере Приштине, Љајић каже да се свакако ради о великој економској штети.

15.23 - Ректор Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици Раде Грбић упозорио је да би за пар дана рад Универзитета може бити потпуно прекинут.

"Бојим се да за пар дана може доћи до потпуног прекида рада Универзитета. Родитељи ме зову и питају да ли можемо да гарантујемо безбједност за њихову дјецу", рекао је Грбић и подсјетио да им снагу даје подршка државе Србије.

15.10 Предсједник Србије је рекао да је обавијештен о покрету припадника Росу.

15.04 - Порука Рамуша Харадинаја да ће смањити порезе тек кад Србија призна Косово показује цјелокупно лудило у које су ушли такозвани приштински лидери, изјавио је за Спутњик шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

15.01 - Вучић: Сви Срби у Каменици заворили су своје продавнице

14.49 - Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин огласио се на Твитеру поводом косовских такси: 

14.48Косовско нафтно удружење подржава одлуку владе наше земље да повећају царине на српску и босанску робу на 100 одсто. Нафтне компаније, удружења трговаца нафтом, гасом и мазивима су солидарност са овим мерама и неће увезати литар нафте из Србије или Босне и Херцеговине. "Захтевамо да се ова одлука дода забрани увоза деривата нафте и гаса из Србије“" наводи се у изјави предсједника Удружења Оилерс Фадила Берјана.

14.47 - Директор болнице у Косовској Митровици Милан Ивановић изјавио је да је ситуација на КиМ у овом тренутку веома сложена и да Албанци не дозвољавају транспорт боца са кисеоником, које су неопходне пацијентима.

14.43 - Предсједник Србије је упутио јавно питање портпаролки ЕУ Маји Коцијанчић: "Који смо то споразум прекршили?" Подсјећања ради, портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич изјавила је да је порука Брисела поводом косовских такси за робу из Србије "јасна и досљедна" и да ЕУ "јасно очекује" од власти самопроглашеног Косова  да повуку те мјере, а "обје стране" је позвала да се уздрже од провокација.

14.42 - Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај саопштио је да је високу представницу ЕУ Федерику Могерини и све амбасадоре у Приштини обавијестио о разлозима за повећање пореза на производе из централне Србије и Босне и Херцеговине за 100 одсто.

14.39 - Неколико медија са КиМ понудило је данас бесплатни рекламни простор за производе, послије одлуке Приштине да уведе таксе од 100 одсто на производе из централне Србије. 

Међу њима је и портал Инсајдери, који је, уз то, позвао на бојкот српских производа и на подршку локалним произвођачима. 

14.37Припадници безбједносних снага КиМ са двадесетак возила кренули су ка сјеверу КиМ-а и налазе се у близини Косовске Митровице, јавља ТВ Пинк. 

14.34 - Срби са КиМ су на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем пренијели поруку да се спрема најгори сценарио - протеривање нашег народа.

14.00 На албанском сајту albeu.com објављен је видео снимак на ком је забиљежено како се у мјесту на Косову и Метохији спаљују поједини производи из Србије.

13.50 - Европски комесар за проширење критиковао је одлуку Приштине да на 100 одсто подигне таксе на робу из Србије. Тражи да се тај потез одмах повуче.