latinica  ћирилица
15/09/2019 |  11:30 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања из Српске на декларацију СДА

Дан након што је СДА усвојила програмску декларацију а која предвиђа "републику БиХ", оштра реаговања из Српске.

Резолуција СДА је резолуција муслиманског народа у БиХ и позива на сукобе, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Програмска декларација СДА потврдила је да се циљеви ове странке нису промијенили од 1991. године када ју је водио Алија Изетбеговић и да су још у ратним рововима гдје су им интересе бранили муџахедини, истакао је замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да је Програмска декларација СДА, којом је предвиђено успостављање "републике БиХ", ратни поклич, а не позив за сарадњу.

Замјеница предсједника Демоса Споменка Стевановић оцијенила је Програмску декларацију СДА која предвиђа "републику БиХ" као нешто што је неспроводиво, што ће допринијети погоршању политичких односа и даљој радикализацији.

Шеф клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац сматра да је Програмска декларација СДА донесена с циљем рушења Дејтонског споразума што значи нестанак БиХ, те да Република Српска у том случају треба да постане држава.

Професор уставног права Синиша Каран изјавио је Срни да је Програмска декларација СДА у потпуности усмјерена ка унитаризацији БиХ и доминацији већинског, бошњачког народа над друга два, српског и хрватског.

Усвајањем Програмске декларације, која, између остлог, предвиђа "републику БиХ", СДА уводи БиХ у нову конфузију и доприноси наставку пута у њену неизвјесност, рекао је некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић.

Политички аналитичар Александар Павић изјавио је да је СДА Програмском декларација истакла ратну заставу и показала да Бошњаци нису заинтересовани за суживот, већ за доминацију у БиХ, чак и по цијену рата.
 
Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да се СДА враћа у мрачну прошлост и да ће њихови снови о "републици БиХ" остати само мртво слово на папиру Програмске декларације усвојене на страначком Конгресу.

Источно Сарајево никада неће постати дио административног подручја града Сарајева, како је то предвиђено у декларацији СДА, изјавио је данас Срни градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и указао да је оваква политика отјерала из Сарајева 200.000 људи.

Организација старјешина Војске Републике Српске тражи од свих институција Српске и српских представника у заједничким институцијама БиХ да се енергично супротставе свим покушајима угрожавања и омаловажавања Републике Српске.

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић изјавио је да је Програмска декларацију СДА која предвиђа "републику БиХ" правно и политички наштаван докумен и лош маркетиншки потез странке која је на силазној путањи.

Конгрес на коме је изабран Бакир Изетбеговић за поновног предсједника СДА је наставак политике Алије Изетбеговића наводи се у саопштењу Удружења грађана Источна Алтернатива.

На Конгресу СДА синоћ је усвојена Програмска декларација у којој се, између осталог, наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.