latinica  ћирилица
29/05/2023 |  07:19 ⇒ 22:46 | Аутор: Агенције

Кфор насилно разбио протест у Звечану; Више од 50 повријеђених (ВИДЕО)

Јаке снаге Кфора разбиле су скуп грађана окупљених испред општине Звечан. Коришћени су сузавац и шок-бомбе. Услиједила је реакција окупљених који су узвратили каменицама, флашама и другим предметима. Повријеђено је више од 50 грађана. Двојица Срба рањена су из ватреног оружја током сукоба у Звечану, а један од њих је у тешком стању.
Сукоб на КиМ (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Сукоб на КиМ (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

22.46 - Патријарх Порфирије упутио снажну поруку подршке српском народу на КиМ

Патријарх српски Порфирије упутио је снажну поруку подршке српском народу на Косову и Метохији послије молебна служеног пред моштима Светог владике Николаја Српског у храму Светог Саве на Врачару, саопштила је СПЦ.

 

20.21 - Вучић у уторак са амбасадорима Русије и Кине

Предсједник Републике Србије Александар Вучић имаће сутра одвојене састанке са амбасадорима Русије и Кине, Александром Боцан-Харченком и Чен Бо.

Предвиђено је да се Вучић са амбасадором Русије састане у 11.00 часова у згради Генералног секретаријата предсједника Републике, саопштила је прес служба предсједника.

Вучић ће се потом у 12.00 часова састати са амбасадорком Кине.

Тема разговора биће ескалација кризе на сјеверу Косова и Метохије, најављено је из Предсједништва Републике Србије.

22.00 - У Звечану је ситуација тренутно потпуно мирна, али су испред зграде општине и даље јаке снаге Кфора, јавља новинар Танјуга.

Грађани су се углавном разишли.

21.42 - Вучић разговарао са Борељом и Тајанијем о ситуацији на КиМ

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је вечерас телефоном са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом и потпредсједником Савјета министара и министром спољних послова Италије Антонијом Тајанијем о ситуацији на сјеверу КиМ.

21.27 - Елек: Међу 52 људи примљених у КБЦ једна особа у тешком стању

Током данашњих немира, изазваних реакцијом тзв. косовске полиције и КФОР-а, у Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици примљено је 52 људи повријеђених током акције растјеривања Срба у Звечану, изјавио је директор КБЦ-а Златан Елек.

Он је навео да је међу повријеђенима и замјеник директора КБЦ-а Драгиша Миловић, бивши градоначелник општине Звечан

- Међу њима су и доктор Драгиша Миловић и Часлав Софронијевић, који су задобили контузионе повреде у предјелу грудног коша, руку и ногу. Управо смо завршили и хируршку интервенцију код Драгише Гаљка, који је животно угрожен, јер има двије прострелне ране у предјелу карлице и лијевог кажипрста и боримо се за његов живот - рекао је Елек за Танјуг.

Он је додао да су повреде настале употребом бојеве муниције.

21.17 - Аутопут кроз Београд код Аутокоманде вечерас послије 20.00 часова блокиран је за саобраћај у смјеру ка Загребу, у знак протеста због дешавања на КиМ.

21.15 - Дрецун: Кфор више није чинилац стабилности на КиМ

Шеф скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да Кфор, након данашњих сукоба са српским народом, више није чинилац стабилности на Косову и Метохији.

- Што се тиче српског народа, Кфор је постао чинилац угрожавања безбједности опстанка српског народа и Кфор је политизован - рекао је Дрецун за Танјуг.

Он је истакао да улазак Кфора у "цијелу игру инсталирања назови градоначелника и заузимања општина на сјеверу Косова, уз енормну употребу силе и превелики број полицајаца, сада мијења ситуацију".

Дрецун је навео да је Кфор изашао из мандата Резолуције 1244 Савјета безбједности Уједињених нација, на основу које је и присутан на КиМ.

20.11 - Вучић: Мјесецима смо говорили да Курти жели сукобе; Мало ко је то желио да чује

Иако смо мјесецима говорили да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има само једну жељу, а то су сукоби на Косову и Метохији, мало ко је желио да чује истину, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић у обраћању јавности.

- У посљедња три дана свако је могао да разумије шта је било спремано за данас. Све у организацији Аљбина Куртија како би дошло до сукоба Срба и НАТО-а, а он који је једини одговоран жели да пере Пилатовске руке и да тврди да то нема везе са њим - рекао је Вучић.

Одмах након обраћања, предсједник Србије запутиће се на административну линију.

Вучић ће провести ноћ са војском и одатле ће пратити ситуацију.

19.55 - Ђоковић би све исто урадио: Косово је наше огњиште, не знам да ли ће ме казнити

Српски тенисер Новак Ђоковић се послије елиминације Александра Ковачевића на старту Ролан Гароса појавио на конференцији за медије, гдје је неизбежно питање била порука "Косово је срце Србије - стоп насиљу", коју је написао на објективу камере.

Српски и свјетски тениски ас јасно је поручио да би то поново учинио, као и да нема намјеру да улази у политичку дебату.

Неколико српских извјештача налази се на лицу мјеста, у Паризу, и за очекивати је било да ће Новак бити питан за оно што је спонтано, из срца, учинио по завршетку сусрета.

Када је пришао камери и одлучио да искаже подршку српском становништву које се налази у тешкој ситуацији због ескалације сукоба у Звечану.

- Нисам политичар, немам намјеру да улазим у политичке дебате. Осјетљива је тема и наравно да ме јако боли шта се догађа на Косову. Наши људи су протјерани из општина. Најмање што сам могао да урадим је ово. Осећам одговорност као јавна личност. Као и син човјека који је рођен на Косову, осјећам додатну одговорност да искажем подршку народу и Србији - рекао је Ђоковић.

19.08 - Збринуто педесетак повријеђених Срба, младић рањен из аутоматског оружја

Директор Болнице у сјеверном дијелу Косовске Митровице Златан Елек рекао је да је у овој здравственој установи збринуто педесетак Срба који су данас повријеђени у Звечану, као и младић који је задобио прострелне ране у предјелу појаса.

Елек је рекао Срни да је рањени младић тренутно на операционом столу и да има теже повреде нанијете из аутоматског оружја.

- Остали пацијенти довезени из Звечана су лакше повријеђени - рекао је Елек.

Из КФОР-а Срни је речено да је неколико припадника КФОР-а и десетак припадника РОСУ јединице задобило повреде нанијете чврстим предметима.

19.02 - Вучић се вечерас обраћа јавности поводом ситуације на КиМ

Предсједник Србије Александар Вучић обратиће се јавности у 20.00 часова поводом данашње ескалације кризе на сјеверу Косова и Метохије.

18.44 - Старовић: Двојица Срба рањена из ватреног оружја, један у веома тешком стању

Двојица Срба рањена су из ватреног оружја током сукоба у Звечану, рекао је за РТС државни секретар Министарства одбране Србије Немања Старовић.

Старовић истиче да је један од њих у веома тешком стању.

- И још велики број наших сународника који су мирно протестовали, а то се види по томе што су сједели на асфалту прије него што је кренула интервенција КФОР-а, многи од њих су лакше повријеђени - рекао је Старовић.

18.42 - Улаз у зграду општине Звечан обезбјеђују пољски војници КФОР-а

Улаз у зграду општине Звечан сада обезбјеђују пољски војници КФОР-а, јавља дописник РТС-а.

Окупљених грађана, како каже, у Звечану има и даље.

18.29 - Ховенијер: Препорука САД да градоначелници не раде из општинских, већ из других зграда

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је послије састанка представника Квинте са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем да земље Квинте сматрају да би најбоље било да новоизабрани градоначелници општина на сјеверу краткорочно не раде из општинских зграда, наводе Репортери.

- Сагласили смо се да треба деескалирати ситуацију, али не знам да ли могу да кажем да постоји сагласност о томе како ће се та деескалација десити. САД сматрају, а говорим и о мојим колегама, да није неопходно да изабрани предсједници општина на сјеверу обавезно свакодневно иду на посао. У ствари, краткорочно, препоручујемо да се то не дешава - рекао је Ховенијер.

18.17 - Ситуација у Звечану мирна, на улици око 1.000 грађана, Кфор стоји испред општине

Ситуација у Звечану је око 18.00 часова била релативно мирна, али је на улицама присутан велики број грађана, можда и до 1.000, док јединице Кфора у кордону стоје испред општине Звечан, јавља извјештач Тањуга са лица мјеста.

17.51 - Чују се детонације, много повријеђених са обје стране

Како јавља дописник РТС-а, има много повријеђених са обје стране. Чују се пуцњи и спородичне детонације.

Повријеђени су смјештени у Дому здравља у Звечану, а они са тежим повредама одведени су у болницу у Косовској Митровици.

У Лепосавићу и Зубином Потоку је мирно, а грађани су се разишли.

Хеликоптер Кфора надлијеће то подручје.

17.37 - Најмање двоје Срба је рањено, од којих један младић теже и то из ватреног оружја, након што су припадници Кфора употрijебили шок бомбе, а припадници тзв. косовске полиције пуцали из ватреног оружја.

Поврijеђени су хитно пребачени у КБЦ Косовска Митровица.

17.32 - Ђоковић послије побједе: Косово је срце Србије, стоп насиљу! 

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић је послије побједе над Александром Ковачевићем (3:0) у првом колу Ролан Гароса, написао поруку подршке српском народу са Косова и Метохије.

Ђоковић је послије меча на камери написао: "Косово је срце Србије. Стоп насиљу!"

17.23 - У сукобима у Звечану повријеђени Срби

У данашњим сукобима у Звечану између припадника Кфора и спрског народа има повријеђених Срба, међу којима је и извјештач Танјуга са лица мјеста.

Извјештач Танјуга повријеђен је када му је шок бомба пала под ноге. Има бол у нози и благо крварење и није му пружена помоћ.

17.13 - Јединице КФОР-а опремљене средствима за разбијање демонстрација настојe да потисну Србе што даље од Зграде општине.

Како јавља репортер Спутњика, народ је одбачен 50 метара даље од ограде општине. 

У Звечану одјекују јаке детонације. Из центра насеља се вије густ облак дима, запаљено је возилo КПС-а, а чује се и рафална паљба.

16.54 - Кфор кренуо у насилно растјеривање грађана у Звечану

Јаке снаге КФОР-а кренуле су у разбијање скупа грађана окупљених испред општине Звечан.

Користили су сузавац, шок-бомбе и осталу опрему за разбијање демонстрација.

Услиједила је реакција окупљених који су узвратили каменицама, флашама и другим предметима који су им се нашли при руци.

Кфор је извео акцију како би помјерили два блиндирана полицијска возила са специјалцима који су били опкољени грађанима.

Како јавља дописник РТС-а, има повријеђених.

Сукоб се прелива у остале дијелове града.

16.43 - Мjештани Зубиног Потока најавили ново окупљање у уторак

Грађани Зубиног Потока, који су се јутрос окупили испред зграде општине, почели су да се разилазе.

Они су најавили да ће се поново окупити сутра од 7.00 часова, као и сваког наредног дана, све док припадници специјалне тзв. косовске полиције не напусте зграду.

16.28 - Командант Кфора: Кроз акције на терену показати вољу за компромисом

Командант Кфора за регион Исток потпуковник Шитс навео је у разговору са представницима Срба испред општине Звечан да је дугачак пут да се сви приштински полицајци повуку одмах и указао да је то прва ствар коју је тражио још рано јутрос, али да нажалост то није испуњено.

- Желим да се кроз акције на терену покаже воља за компромисом - казао је Шитс на шта му је бивши предсједник општине Звечан Драгиша Миловић казао да компромис није да се припадници специјалних снага враћају у зграду, него да иду у полицијску станицу или било гдје друго.

15.58 - Вучевић са Чен Бо: Хвала на подршци, став Кине по питању КиМ увијек је био принципијелан и досљедан

Потпредсједник Владе и министар одбране Србије Милош Вучевић састао се данас са амбасадором Народне Републике Кине Чен Бо и том приликом је изразио изузетну захвалност на безрезервној подршци коју НР Кина пружа очувању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.

Како је навео, став НР Кине по питању Косова и Метохије увијек је био принципијелан и досљедан, што је доказ искреног пријатељства двије земље, саопштило је Министарство одбране Србије.

15.34 - Дачић међународној заједници: Најозбиљније схватите провокације Приштине и заштитите Србе на КиМ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић позвао је представнике међународне заједнице да најозбиљније схвате једностране акте и провокације Приштине које се годинама дешавају на Косову и Метохији и да заштите српски народ.

- Заштитите српски народ на КиМ, то вам је обавеза по свим резолуцијама и декларацијама међународних организација, немојте доводити Србију у незгодну ситуацију. Урадите оно што је ваше, да неко не може да утиче на Куртија је објашњење које није прихватљиво - рекао је он.

15.10 - Симић: Изнијели смо своје захтјеве КФОР-у, чекамо одговор

Потпредсједник Српске листе Игор Симић рекао је да су разговарали са пуковником КФОР-а Небисом, који је преузео команду у Звечану.

- Показао је разумијевање за забринутост, разумије зашто су људи овдје. Нисмо хтјели о ситним стварима да разговарамо, послали смо јасну поруку да је срж проблема нелегално присуство у згради општине, нема зашто да губимо вријеме говорећи о возилима. Тражимо да они који су нелегално ушли да напусте зграду и да се након тога од стране Кфора зграда обезбиједи и онда ћемо се разићи. Сад чекамо одговор, обављају разговоре са својим надређенима - поручио је Симић.

Замолио је новинаре да у свет пошаљу слику протеста која показује да је ријеч о мирном протесту.

- Сви су мирни и сталожено бране своја основна права - рекао је Симић.

13.47 - Миловић: Командант Кфора за сјевер КиМ ускоро долази на преговоре са Србима

Бивши градоначелник општине Звечан Драгиша Миловић пренио је окупљеним грађанима да ће командант Кфора задужен за сјевер КиМ ускоро доћи да преговара са Србима и замолио их да покажу јединство и мир.

Миловић је рекао да је представник америчког Кфора, са којим је претходно разговарао, рекао да грађани "сачекају око сат времена" и да ће доћи командант Кфора задужен за сјевер да преговара са Србима. Испред зграде општине, окупљени су пјевали "Изађи мала", "Србија, Србија", "Тамо далеко", јавља Танјуг.

Окупљени Срби траже да се сви припадници специјалне полиције тзв. Косова повуку са сјевера и да албански "градоначелници" не улазе у општине.

13.10 - Припадник Кфора: Разиђите се или ћемо сами уклонити грађане

Представник Кфора разговарао је са представницима Српске листе у Звечану и затражио да се грађани који су окупљени испред општине разиђу.

Он је упозорио да ће, у супротном, Кфор предузети акцију како би уклонио грађане.

Предсједник Српске листе Горан Ракић одговорио је да се испред општине у Звечану налази ненаоружан народ и да ће им се ускоро придружити жене и дјеца.

13.00 - Специјални извјестилац за самопроглашено Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон позвала је власти у Приштини да повуку специјалне полицијске јединице са сјевера Косова и Метохије и да сједну за преговарачки сто.

Фон Крамонова је истакла да привремена влада у Приштини много ризикује својим потезима, те оцијенила да је једино могуће дијалогом и на конструктиван начин ријешити ситуацију на сјеверу Косова и Метохије.

12.00 - Вучевић: До 14.00 часова биће потпуно распоређене формације војске дуж административне линије

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да Војска Србије до петка остаје у највишем степену борбене готовости, а да ће данас до 14.00 часова бити потпуно распоређене формације војске дуж административне линије.

Вучевић је рекао да је суштина да Војска Србије остане у степену највише борбене готовости, али да очекује да се ово питање ријеши политички, а не ратом.

Додао је да је начелник генералштаба ВС генерал Милан Мојсиловић у сталним разговорима са Кфором, чији је задатак, како је рекао, да обезбиједи мир и безбједност српског народа на Косову и Метохији.

11.30 - Ховенијер: Не улазити насилно у објекте општина, ситуација узнемирујућа

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер поручио је, након састанка са предсједницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, да је важно да се не улази насилно у објекте општина на сјеверу КиМ и оцијенио да је ситуација веома узнемирујућа.

11.10 - Брнабић: НАТО би једва дочекао да Срби нешто ураде да могу да реагују

10.15 - Окачена застава Србије на оклопно возило тзв. косовске полиције

 


10.40 - КФОР: Предузећемо све што је потребно да осигурамо безбједно окружење

Мисија КФОР-а саопштила је да је повећала своје присуство у четири општине на сјеверу КиМ, након најновијих дешавања.

- Циљ присуства КФОР-а је да обезбиједи сигурно окружење и слободу кретања за све заједнице на Косову, у складу са својим мандатом из Резолуције 1244 Савјета безбједности Уједињених нација из 1999. године - наводи се у саопштењу.

Позивају "све стране да се уздрже од радњи које би могле да подстакну тензије или изазову ескалацију".

10.05 - Два захтјева Срба са сјевера КиМ пренесена су КФОР-у и представницима власти у Приштини - да нови албански "градоначелници" не улазе у зграде општина и да се специјалне јединице тзв. косовске полиције одмах повуку.

Лидер Српске листе Горан Ракић рекао је представнику КФОР-а да је зграда општине сервис грађана, а не полицијска станица.

Очекује се од КФОР-а да захтјеве Срба преда представницима полиције и власти у Приштини.

9.44 - У зградама општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку у току су састанци представника КФОР-а и тзв. специјалне косовске полиције, након што су Српска листа и окупљени грађани изнијели своје захтјеве, јавља Танјуг.

Грађани и њихови представници чекају испред зграда општина.

Захтјеви Српске листе и грађана су да нови албански "градоначелници" не улазе у зграде општина и да се јединице тзв. специјалне косовске полиције одмах повуку.

У Звечану је пољски КФОР код зграде општине замијењен мађарским приадницима те војне мисије.

9.09 - Командант Кфора Анђело Микеле Ристучи затражио је од предсједника Српске листе Горана Ракића да се удаље демонстранти који се налазе испред зграде општине Звечан.

Током сусрета са Ристучијем, Ракић је затражио да се тзв. косовска полиција, која је постављена на улазу у зграду општине Звечан, склони одатле, као и да албански "градоначелник" поднесе оставку.

Медији преносе да је Ристучи најавио да ће њихови војници остати испред зграде и упозорио да ће, уколико демонстранти не оду, "доћи до пуцњаве".

8.39 - Дачић: Нећемо дозволити српске жртве због неспремности међународне заједнице

- Мјесецима смо у ескалацији због неодговорног понашања Аљбина Куртија које проузрокује конфликтне ситуације - рекао је Дачић.

7.40 -  Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић оцијенио је да Аљбин Курти у континуитету дестабилизује ситуацију на Косову и Метохији, изазива, провоцира, злоупотребљава све што може да би унио што већу несигурност на сјеверу КиМ и међу свим Србима.

Према његовим ријечима поново се користи иста или слична реторика из центара који Куртија врло често позивају да не ради нешто што је већ урадио.

7.30 - Представници Српске листе у Звечану, Миловић: Ово су мирни протести

Представници Српске листе Горан Ракић, Игор Симић и Драгиша Миловић стигли су у Звечан. Они разговарају са представницима тзв. косовске полиције испред зграде општине.

Миловић је рекао да траже да се дуге цијеви и оклопни транспортери уклоне, да се радницима омогући право на рад у згради коју су Срби градили прије 50 година, као и да се поручи представницима међународне заједнице - Еулексу, Кфору, Унмику да заштити српски народ.

Међународну заједницу је упитао и како реагују на то што су Албанци скинули не само српску, већ и заставу Унмика, иако Приштина тражи чланство у УН.

- Ту смо и да замолимо наше грађане да буду мирни, ово су мирни протести, не смије ниједан камен да полети према специјалцима, они раде свој посао, неко други их је послао да то раде, зато се искрено надам да ће представници међународне заједнице, који су овдје по Резолуцији СБУН 1244, да деескалирају ситуацију и заштите наш народ - поручио је Миловић.

7:20 - Гренел: Од мира и напретка на КиМ дошло се до хаоса и окупације

Ричард Гренел, бивши специјални изасланик америчког предсједника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине поручио је јутрос на Твитеру да се на КиМ од "мира и напретка дошло до хаоса и окупације".

- НАТО трупе заузеле су зграде на Косову. То су америчке трупе и амерички новац. Прешли смо пут од мира и напретка под Трампом до хаоса и окупације под Бајденом. Бајден је тако слаб - оцијенио је Гренел.

У Твитер објави под насловом "најновија вијест" Гренел је подијелио снимак улице у којој се налази зграда општине у Лепосавићу на којем се види развучена бодљикава жица и већи број припадника Кфора.

7:16 - Запослени пробили први кордон, зауставила их полиција која је искористила сузавац

Запослени у локалној самоуправи пробили су први кордон Кфорових војника, нико их није заустављао.

Дошли су до зграде општине, покушали да уђу, али полиција их је зауставила на самом улазу и у више покушаја да се пробију унутар зграде полиција је искористила сузавац.

Окупљени су око зграде општине, у непосредној близини, а полиција је на самом улазу успоставила кордон од специјалних припадника опремљених опремом за разбијање демонстрација.

......................

На самом улазу у зграду су и даље припадници специјалних снага полиције у блиндираним возилима.

Полиција је специјалне снаге распоредила на свим већим раскрсницима на сјеверу КиМ.

Ситуација је напета, школе не раде.

У петак је, након покушаја грађана са сјевера КиМ да спријече полицију да уђе у општинске просторије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, дошло до сукоба, у којима је полиција употријебила сузавац, димне и шок бомбе.

Повријеђено је више Срба, а полиција самопроглашеног Косова је ушла у општинске зграде и у њих увела албанске градоначелнике.

На сјеверу КиМ од данас је обустављена настава у свим основним и средњим школама, као и вртићима.