latinica  ћирилица
16/01/2022 |  11:33 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Аустралија депортовала Ђоковића (ФОТО/ВИДЕО)

Српски тенисер Новак Ђоковић изгубио је правну битку са аустралијским властима и неће моћи да учествује на првом гренд слему сезоне, гдје је требало да брани титулу освојену прошле године.
Ђоковић на аеродрому у Мелбурну (Фото: Агенције) -
Ђоковић на аеродрому у Мелбурну (Фото: Агенције)

ПРЕГЛЕД ДАНА:

19.02 - Предсједник Тениске федерације Француске Жил Моретон истакао је да ће на Ролан Гаросу невакцинисани играчи бити добродошли и да се власти те земље већ припремају.

Дотакао се и Ђоковића и депортације из Аустралије.

18.53 - Одлука аустралијских власти да укину визу и потом депортују Новака Ђоковића главна је вијест у свим свјетским медијима.

18.30 - Митровић: Ти си наш херој Новаче!

Огласио се репрезентативац Србије и голгетер Фулама Александар Митровић.

17.18 - Срђан Ђоковић, отац најбољег свјетског тенисера, демантовао је вијест која се појавила на друштвеним мрежама послије депортације првог рекета свијета из Аустралије.

15.49 - Селектор Дејвис куп репрезентације Србије Виктор Троицки изненађен је и шокиран одуком аустралијских власти.

- То је заиста непримјерено према најбољем тенисеру у историји тог спорта - рекао је Троицки за РТС и додао да га је највише разочарала реакција играча и тениских организација.

15.10 - Адвокати Аустралије: Одлука о депортацији Ђоковића дебакл Владе

14.55 - Тениски савез Српске разочаран одлуком аустралијских власти

Тениски савез Републике Српске саопштио је да је депортација Новака Ђоковића из Аустралије највећи пораз који је спорт икада доживио, а да се најбољи тенисер свијета својим држањем и понашањем на терену и изван терена још једном понио као побједник.

14.21 - Породица Ђоковић: Вјеровали смо да ће спорт побиједити

Породица Ђоковић објавила је данас саопштење у коме кажу да су веома разочарани одлуком Федералног суда и чињеницом да Новак мора да напусти Аустралију, јер су вјеровали да ће спорт побиједити.

14.08 - Кецмановић: Добрим играма "осветити" Ђоковића

13.34 - Олимпијски комитет Србије: Поносни смо на Новака

Олимпијски комитет Србије са великим разочарењем примио је одлуку о депортацији Новака Ђоковића из Аустралије, као и одузимање могућности да потврди звање највећег тенисера свијета свих времена на спортском терену.

- Спорт се глобално константно бори да остане независан од политике и спољашњих утицаја, јер једино у таквим околностима увијек побјеђује најбољи. Очигледно је да овога пута то није био случај и да је Новаку на неспортски начин одузето право да се надмеће за десету титулу на отвореном првенству Аустралије - наводи се у саопштењу.

12.57 - Мареј: Не свиђа ми се што је Новак у овој ситуацији

Некадашњи најбољи тенисер свијета Енди Мареј разочаран је одлуком да Новаку Ђоковићу буде укинута аустралијска виза.

12.38 - Вучић за Би-Би-Си: Ђоковића третирају као серијског убицу

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је за Би-Би-Си да је аустралијска влада "мучила" Новака Ђоковића и да је он "третиран као серијски убица".

12.24 - Удовичић: Легендо, поносу Србије, уз тебе смо

Министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић изјавио је да Новак Ђоковић има пуну подршку државе, послије одлуке трочланог судијског већа Федералног суда Аустралије да најбољи тенисер свијета буде депортован из те земље.

11.39 - Брнабић: Скандалозна одлука суда у Аустралији и бруталне лажи о вакцинацији у Србији

Одлука о протјеривању Новака Ђоковића је скандалозна и показала је како у неким другим земљама функционише, односно не функционише владавина права, изјавила је предсједница Владе Србије Ана Брнабић.

--------------------------------------------------------------------------

Након десетак дана правне битке, Федерални суд је донио је коначну одлуку.

Новак Ђоковић морао је да напусти Аустралију и на ову одлуку српски тенисер неће имати право жалбе, а одлука трочланог судског вијећа била је једногласна.

Ђоковић на аеродрому у Мелбурну (Фото: REUTERS)

Ђоковић ће бити подвргнут и трогодишњој забрани уласка у Аустралију, али постоји могућност да за то добије изузеће.

Такође, Новак ће морати да плати и трошкове судског процеса у износу од 500.000 долара.

Одмах након одлуке суда огласио се и министар за имиграцију Алекс Хоук, који је и укинуо Новакову визу. Поздравио је данашњу једногласну одлуку трочланог судског вијећа.

- Снажна политика заштите граница Аустралије, очувала нас је током пандемије, што је резултирало једном од најнижих стопа смртности, најјачим економским опоравком и највишим стопама вакцинације у свијету. Снажна политика заштите граница такође је од суштинског значаја за очување друштвене кохезије Аустралије, која наставља да јача упркос пандемији - изјавио је Хоук.

Након одлуке суда на друштвеним мрежама огласио се и најбољи тенисер свијета, који је изразио жал што неће моћи наступити на првом грен слему сезоне.

- Изузетно сам разочаран одлуком суда да одбије моју апликацију за судским виђењем одлуке министра да откаже моју визу, што значи да не могу да останем у Аустралији и учествујем на Аустралијан опену. Поштујем одлуку суда и сарађиваћу са релевантним властима у смислу моје депортације из земље. Није ми пријатно што је фокус протеклих недеља био на мени и надам се да ћемо се сви сада концентрисати на игру и турнир који волим - поручио је Ђоковић.

Некадашњи селектор српске репрезентације Горан Бубањ истакао је да одлука аустралијског суда нема везе са спортом и да ће овај догађај оставити траг на Аустралијен опен.

Српски тенисер тако неће моћи да брани титулу на Аустралијан опену, а одлуком организатора његово мјесто у првом колу заузеће Италијан Салваторе Карузо, који ће сутра играти против Миомира Кецмановића.

Након саопштавања одлуке Федералног суда Аустралије, услиједила су бројна реаговања.

Српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, оцијенио је да су дешавања у посљедњих десетак дана, од тренутка Ђоковићевог уласка у Аустралију ради учешћа на турниру Аустралијан опен, срамота за институције и појединце државе Аустралије и све оне који подржавају њихово сраман став и понашање.

Нема дилеме да је ријеч о политичкој одлуци и да се добрим дијелом пуно тога у срамног дешавало у Аустралији јер си Србин поручио је Додик Ђоковићу и истакао да је његова жртва, спортска и лична, и његова постојаност и вјерност себи, одржана у трајању цијелог срамног и монтираног процеса, сада још сјајнија и значајнија.

- Ми у Републици Српској, навикли на ускраћивања права сваке врсте, навикли на разне насртаје на идентитет, на све могуће нападе и етикетирања најпогрднијим именима, у твојој појави и начину на који су поручио свијету ко си и одакле си, одједном смо постали важни, опет бескрајно поносни и убијеђени да је само Србин могао отићи тако далеко и високо, уз помоћ властитог труда, одлучности, вјере и сна. И тако ће, Ноле, остати заувијек! - рекао је Додик.

Аустралија мисли да је понизила Новака Ђоковића, а понизила је себе, поручио је предсједник Србије Александар Вучић. Нагласио је да они који су одлучивали нису имали никаквих принципа, него су Ђоковића 11 дана малтретирали, поручивши да је само суђење била фарса са гомилом лажи.

- Да су рекли да вакцинисани не могу да дођу, он не би ни дошао, али у Орвеловским представама све је могуће - изјавио је Вучић.

Скот Морисон, премијер Аустралије, поздравио је одлуку да границе буду јаке и да Аустралијанци буду безбједни. Истакао је да су Аустралијанци поднијели много жртава током ове пандемије и с правом очекују да ће резултат тих жртвовања бити заштићен

- Захваљујем Суду на њиховој брзој пажњи на ова питања и на стрпљењу свих укључених, док смо радили на рјешавању овог питања. Сада је вријеме да наставимо са Аустралијан опеном и да се вратимо уживању у тенису током љета - поручио је Морисон.

Јаке границе фундаменталне су за аустралијски начин живота, као и владавина закона, закључио је Морисон.

АТП тур, организација која окупља свјетске професионалне играче тениса, саопштила је да је поништавањем аустралијске визе Новаку Ђоковићу окончана серија догађаја који су за жаљење, уз поруку да се одлуке правних органа када је ријеч о јавном здрављу, морају поштовати.