latinica  ћирилица
24/02/2022 |  07:02 ⇒ 25/02/2022 | 02:58 | Аутор: Агенције

Русија: Постигнути сви циљеви за данас; ЕУ уводи нове санкције Русији (ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донио одлуку о покретању специјалне војне операције у Донбасу. Експлозије су током читавог дана одјекивале у Харкову и Одеси, а у Кијеву је на снази ваздушна опасност.
Грађани напуштају Кијев (Фото: RT) - Фото: Screenshot/YouTube
Грађани напуштају Кијев (Фото: RT)Фото: Screenshot/YouTube

01:23 - Парламент моли грађане да замраче домове

Врховна Рада замолила је грађане Украјине да замраче домове, како их "непријатељи не би видели у мраку".

"Замрачивање спасава животе", наводи Врховна Рада, прениси РТС

 

23.20 Зеленски потписао декрет о општој мобилизацији у Украјини
Предсједник Украјине Володимир Зеленски потписао је указ којим се налаже мобилизација свих војних обвезника и резервиста у свим украјинским регионима, преноси Кијев индепендент на Твитер налогу.

23.03 - Предсједник Украјине обратио се видео-поруком лидерима ЕУ окупљеним на самиту у Бриселу.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел објавио је на Твитеру слике са састанка ЕУ лидера на којима се види предсједник Украјине.

22.33 - Лидери ЕУ најоштрије осуђују ничим изазвану и неоправдану "војну агресију Руске Федерације на Украјину и оцјењују да Русија својим незаконитим војним акцијама грубо крши међународно право и принципе Повеље УН, и подрива европску и глобалну безбиједност и стабилност", наводи се у вечерас објављеним закључцима Европског савјета, а преноси Тањуг.

У документу објављеном у Бриселу наводи се да Европски савјет подржава "право Украјине да бира своју судбину", а да Русија сноси "пуну одговорност за акт агресије, сва разарања и губитке живота које ће изазвати".

Европски савјет захтијева да Русија одмах прекине своје војне акције, безусловно повуче све снаге и војну опрему са територије цијеле Украјине и у потпуности поштује територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине у оквиру њених међународно признатих граница.

22.15 - Руски и француски предсједник Владимир Путин и Емануел Макрон су у телефонском разговору рамијенили искрена мишљења о дешавањима у Украјини, саопштено је данас из Кремља. Разговор организован на иницијативу француске стране и да је Путин информисао Макрона о разлозима покретања специјалне операције.

- Предсједник Путин и француски лидер имали су озбиљну и искрену размјену мишљења о ситуацији око Украјине - истиче се у саопштењу.

Путин је, како се напомиње, "пружио исцрпно објашњење разлога и околности за одлуку о покретању специјалне војне операције". Лидери су се сагласили да ће остати у контакту.

21.48 - Лидери ЕУ сагласили су се данас са увођењем нових санкција руском финансијском, енергетском и саобраћајном сектору те са наметањем контрола извоза.

Очекује се да ЕУ лидери током вечери донесу политичку одлуку о новом пакету санкција које би требало да "снажно погоде руску економију" и за које се у Бриселу оцењује да ће бити "најачи пакет санкција који је Унија икад усвојила".

21.20 - Украјина је затражила хитну расправу у Савjету за људска права Уједињених нација о "ситуацији која је проистекла из руске агресије", саопштиле су УН.

- Ово је одговор на изузетно озбиљно погоршање ситуације када је рijеч о људским правима у Украјини као резултат руских непријатељстава на украјинској територији - рекла је Јевхенија Филипенко, украјинска амбасадорка при УН у Женеви.

Европска унија је навела да подржава тај потез. Предсjедник Савjета ће се састати и размотрити захтjев са 47-чланим тijелом ради његовог разматрања, наводи се у саопштењу УН, а преноси Ројтерс.

20.52 - Амерички предсједник Џозеф Бајден објавио је нове, строже санкције против Русије које обухватају мјере против банака и државне фирме.

20.20 - Руске снаге обновиле су проток воде ка каналу који повезује ријеку Дњепар у Украјини ка Криму, саопштено је из руског Министарства одбране.

20.18 - Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је да свјетска организација појачава хуманитарне операције у Украјини и да заштита цивила мора бити главни приоритет.

Издвојено је 20 милиона долара из фонда за хитне случајеве УН за хитне хуманитарне потребе у Украјини.

20.11 - Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је да је руски напад на Украјину унапријед смишљен.

20.09 - Руси ће у британским банкама моћи да имају до 50.000 фунти

19.45 - Артиљеријске битке на прилазима Доњецку

19.40 - Репортер РТРС-а Данијел Симић о стању у Доњецку:

19.35 - Стање у Украјини током дана:

19.21 - Амерички предсједник Џозеф Бајден објавиће нове, строже санкције против Русије.

19.20 - Велика Британија биће спремна да пружи сву неопходну подршку и азил члановима украјинске администрације и предсједнику Владимиру Зеленском, уколико донесу одлуку да напусте ту земљу, рекао је британски премијер Борис Џонсон.

19.15 - Руска војска преузела је контролу над територијом нуклеарне електране у Чернобиљу. Tу информацију је за Униан потврдио савјетник шефа кабинета предсједника Михаил Подољак.

19.13 - Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин  изјавио је данас да у борбама у Донбасу има погинулих и рањених и међу припадницима војске и међу цивилима.

- Када је ријеч о рањенима, погинулима, информације се стално обнављају, али ја сам принуђен да констатујем да има погинулих и рањених и међу цивилима и међу нашим војницима - рекао је Пушилин за телевизијски канал "Русија 1", преноси Спутњик.

Пушилин је додао да је ситуација на линији разграничења у Донбасу и даље напета, да оружане снаге Украјине пружају отпор и да су угрожени цивили.

18.54 - Украјински предсједник Владимир Зеленски тврди да украјинске снаге успјешно бране регион Донбаса, на истоку Украјине.

Поручио је Украјина предлаже повратак на пут тражења мирног рјешења актуелне ситуације.

18.36 - Руско Министарство одбране саопштило је да је њена војска данас уништила 83 украјинска копнена циља.

Министарство одбране Русије постигло је све своје циљеве у Украјини за данас, пренио је Интерфакс, позивајући се на то Министарство.

18.31 - Стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов рекао је да нове санкције само погоршавају ионако сложене односе Москве и Брисела, те да ће то неизбјежно довести до узвратних мјера руске стране.

18.08 - Савјет безбједности УН сутра ће гласати о резолуцији, чији је аутор САД, у којој се осуђује војна операција Русије у Украјини и тражи од Москве да се хитно, потпуно, безусловно, повуче из те земље, рекао је неименовани званичник америчке администрације.

17.57 - У Харковској области у Украјини уведен је полицијски час од 22.00 до 6.00 сати, јавља агенција РИА новости. 

17.53 - Путин о операцији у Украјини: Ово што се дешава било је нужна мјера, нису нам оставили шансу да поступимо другачије.

17.44 - Погледајте какво је стање у Доњецку 

17.25 - У дијеловима Луганске области, који су под контролом Украјинаца, објављена је евакуација становништва, саопштио је начелник Луганске војне и цивилне управе Сергеј Гајдај.

Он је позвао особе које имају возила да се упуте ка граду Дњепару. Додао је да ће они који не буду могли сами да се евакуишу бити пребачени са жељезничких станица у Лисичанску, Рубинжнеу и Сватову.

17.17 - Москва ће увијек бити спремна за дијалог о повратку праведности и принципима Повеље УН, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

17.15 - Литванско Министарство одбране саопштило је да су Сједињене Америчке Државе распоредиле борбене авионе Ф-35 у Естонију и Литванију и продужиле боравак својих постојећих трупа у региону.

17.14 - Украјински предсједник Владимир Зеленски рекао је да Украјина слуша звук док пада нова гвоздена завјеса док руске трупе напредују и упозорио је да друге европске земље могу бити сљедеће.

17.00 - Њемачка ће послати још три борбена авиона у Румунију ради подршке мисији НАТО у обезбјеђењу ваздушног простора.

16.56 - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ разговарао је са шефом украјинске дипломатије Дмитром Кулебом који га је информисао о "застрашујућем нападу Русије на Украјину".

- Изразио сам подршку ЕУ и своју личну, непоколебљиву подршку Украјини и њеним људима. Ми смо са вама. Русија ће се као одговор на то суочити са осудом и изолацијом без преседана - навео је Борељ.

16.50 - Градоначелник Кијева Виталиј Кличко навео је на Телеграм каналу градске управе да Кијев уводи полицијски час који ће трајати од 22 до 7 часова.

- Пријатељи! Кијев од данас уводи полицијски час. Трајаће од 22.00 до 7.00 часова. Ово је неопходан корак, али у садашњим условима војне агресије и ванредног стања, неопходан за безбједност становника престонице - навео је Кличко на Телеграму.

Како се наводи, јавни превоз неће радити током полицијског часа. Истовремено, метро станице ће бити доступне као склоништа даноноћно.

- Молимо све Кијевљане да се врате кући на вријеме. Ако морате да се крећете градом током полицијског часа, посебно запослени у компанијама за критичну инфраструктуру, морате имати идентификациона документа - истакао је Кличко.

16.43 - Украјински предсједник Владимир Зеленски изјавио је да се украјинске снаге тренутно боре са руским трупама које покушавају да заузму бившу нуклеарну централу Чернобиљ.

Регионалне власти у међувремену су објавиле да јужни регион Керсон више није под контролом Кијева након удара руских снага са копна, мора и из ваздуха.

16.25 - Предсједник Литваније Гитанас Науседа прогласио је ванредно стање, поручивши војсци те земље да се распореди дуж њених граница као одговор на "могуће поремећаје и провокације због великих војних снага нагомиланих у Русији и Бјелорусији".

Ванредно стање важиће двије недеље, а Парламент ће се састати касније данас како би потврдио или поништио одлуку предсједника, јавља Ројтерс.

15.35 - Градска управа Кијева објавила је на друштвеној мрежи Телеграм да је у том граду проглашена ваздушна опасност.

- Позивамо све да се упуте у склоништа цивилне заштите - наведено је у објави градске управе украјинске престонице.

15.20 - Украјински предсједник Владимир Зеленски изјавио је да чека да савезници његове земље уведу конкретне санкције Русији. Зеленски је додао да Украјина очекује и конкретну помоћ од својих савезника.

15.15 - Амерички председник Џозеф Бајден сазвао је за данас састанак Савјета за националну безбједност због најновијих дешавањима у Украјини, рекао је званичник Бијеле куће.

14.40 - Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је, коментаришући ситуацију око Украјине, изјавила да ово није почетак рата, већ покушај да се спријечи глобални рат.

14.34 - Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће други пакет санкција које ће увести ЕУ тешко погодити руску економију и поручила да је стабилност Европе у питању.

14.31 - Два цивилна теретна брода подвргнута су ракетном нападу Оружаних снага Украјине у Азовском мору, саопштила је гранична служба Кубања.

- У 11.00 часова у водама Азовског мора руски цивилни теретни бродови "Сгв флот" и "Серафим Саровски" били су подвргнути ракетном нападу Оружаних снага Украјине. Гађано је из правца Мариупоља. Усљед ватрених дејстава оштећен је брод за превоз нафте "Сгв флот". На броду је избио пожар, један од чланова посаде је тешко повријеђен - наводи се у саопштењу.

Прецизирано је да је посада успјела да угаси пожар, те да су оба брода наставила пловидбу. Патролни чамци граничне управе ФСБ за Краснодарски крај су послати на лице мјеста како би евакуисали повријеђеног морнара. Истовремено, на територију руског Кубања пао је један украјински пројектил, саопштила је руска ФСБ. Приликом детонације није било жртава ни повријеђених.

14.24 - Кина помно прати цјелокупну ситуацију у Украјини и позива све стране да се суздрже од корака који би могли да доведу ситуацију до ескалације, изјавила је портпаролка министарства спољних послова те земље Хуа Чуњинг.

14.01 - Одлука Кијева да прекине дипломатске везе са Москвом је логичан закључак русофобне политике Украјине, саопштено је из Министарства спољних послова Русије.

13.52 - Украјина се обратила Европској унији са захтјевом да јој се пружи хитна помоћ у оквиру Механизма ЕУ за цивилну заштиту, саопштио је европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчич.
 
13.47 -
Министарство иностраних послова Украјине покренуло је евакуацију украјинске амбасаде у Москви. Истовремено, украјински спољнополитички ресор навео је да је повјереник за украјинске послове у Украјини позван у Кијев на консултације.

13.43 - Срушио се украјински Ан-26, петоро мртвих

Украјинска државна служба за ванредне ситуације саопштила је да се војни авион Оружаних снага Украјине Ан-26 срушио у Кијевској области. Погинуло је пет особа, од укупно 14 колико их је било у авиону, наводи се у извјештају.

13.26 - Дума се обратила Ради: Сада је вријеме да направите избор како да наставимо да живимо

Предсједник руске Државне думе Вјачеслав Володин обратио се посланицима украјинске Врховне раде рекавши да Русија никада није била непријатељ Украјине и да је сада неопходно направити избор како да ове двије земље убудуће живе.

13.24 - Украјина: Оборена три руска хеликоптера

Украјински извори наводе да руски хеликоптери нападају Гостомел, војни аеродром у близини Кијева. Истовремено, украјинско министарство унутрашњих послова, наводи да су оборена три руска хеликоптера.

13.19 - Кина разумије "легитимну забринутост" Русије о безбједносним питањима, рекао је шеф кинеске дипломатије Ванг Ли у телефонском разговору са руским колегом Сергејем Лавровом.

Кина је позвала на формулисање "уравнотеженог, ефикасног и одрживог безбједносног механизма" у Европи путем дијалога и преговора, рекао је Ванг, наводи се у саопштењу на сајту кинеског министарства спољних послова.

13.15 - Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао је Русију и Украјину да ријеше питање путем дијалога.
 
- Акције Русије у Украјини су неприхватљиве. Обје стране су наше пријатељске земље. Позивам Русију и Украјину да ријеше питање путем дијалога, на основу Минских споразума. О томе сам говорио руском предсједнику Владимиру Путину током наших телефонских разговора - рекао је Ердоган.

12.32 - Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да циљеви специјалне операције Русије по питању демилитаризације Украјине морају бити испуњени будући да они представљају пријетњу за руски народ.

12.20 - Србија треба да води рачуна о својим националним и државним интерсима. Србија не смије да се једноставно придружи осудама, санкцијама, посебно што земље које то траже од Србије нису биле коректне када је она била нападнута 1999. године, када је војно заузето Косово, рекао је предсједник СПС Ивица Дачић за РТС.

12.11 - НАТО распоређује додатне одбрамбене снаге у источном правцу због сукоба у Украјини, наводи се у саопштењу након сједнице сталних представника земаља Алијансе у Бриселу.

12.06 - Војници 57. засебне моторизоване бригаде Оружаних снага Украјине добровољно су положили оружје и прешли на страну ЛНР, саопштила је Народна милиција.

Из Доњецка саопштавају да је број украјинских војника који предају оружје у порасту и да их пребацују на локације које су припремиле службе за извршење кривичних санкција. Такође, шеф ДНР Денис Пушилин рекао је да међу војницима и цивилима у Донбасу има рањених и погинулих.

Такође је рекао и да се евакуација цивила из ДНР тренутно обуставља.

11.16 - Снаге Народне милиције ЛНР прешле су контакт линију у подручју ријеке Доњец и већ се налазе на супротној обали, саопштио је портпарол ЛНР.
 
- Наше снаге су већ са друге стране ријеке што већ много тога говори. Настављамо да ослобађамо своју земљу. Закорачио сам на земљу на којој нисам стајао осам година - рекао је он.

11.05 - Народна милиција ДНР и ЛНР прешла је у контраофанзиву уз подршку руске авијације, саопштило је руско Министарство одбране.

10.50 - Украјина је донијела одлуку да прекине дипломатске односе са Русијом, саопштио је украјински предсједник Володомир Зеленски на брифингу.

- Прекинули смо дипломатске односе са Русијом - рекао је он.

10.39 - Народна милиција ДНР и ЛНР прешла је у контраофанзиву уз подршку руске авијације, саопштило је руско Министарство одбране.

10.42 - Одлука руског предсједника Владимира Путина да покрене специјалну војну операцију водиће обнови мира у Донбасу, рекао је лидер Луганске Народне Републике Леонид Пасечник за телевизијски канал Русија 24.

10.35 - Представници земаља из НАТО савеза почели су данас ванредни састанак након што је руски предсједник Владимир Путин наредио покретање велике војне акције у Украјини, а у току су и припреме за ванредни самит, јавила је агенција АП.

10.33 - Украјинске снаге припремају се да напусте град Авдејевка, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике.

Такође наводе да располажу обавjештајним подацима да украјинске снаге "намјеравају да почине ратни злочин који би могао да доведе до велике хуманитарне катастрофе и погибије цивила".

10.29 - Предсједник Литваније Гитанас Науседа изјавио је да је потписао указ о увођењу ванредног стања у земљи због ситуације у Украјини.

Како је рекао, скупштина ће ову одлуку усвојити на ванредној сједници.
 
- Овдје се ради о безбједности Литваније и у обавези смо да учинимо све како би је осигурали без икаквих сумњи - казао је он.

10.27 - Украјинске снаге гађале су руски погранични пункт у Курској области, саопштила је руска Федерална служба безбједности и додала да том приликом нико није страдао.

Како се наводи, напад је изведен у 9.40 часова по локалном времену.

Истовремено, наведено је и да је уништен положај украјинских снага одакле је изведена паљба.

10.02 - Бјелоруски лидер Александар Лукашенко рекао је да његове оружане снаге не учествују у руској војној операцији против Украјине.

09.54 - Новинар Данијел Симић, који извјештава за РТРС из Ростова, тренутно путује према граничном прелазу Матвев Хурган.

Он ће покушати прећи границу према Донбасу.

- Овдје нема ратних дејстава. Видио сам да је војска превукла један БВП. Од вијести, чуо сам да је заузет Маријупољ. Такође, извршен је десант на Одесу, а тренутно се врши акција заузимања Харкова - рекао је Симић.

09.30 - Украјина је затражила од Турске да затвори Босфор и мореуз Дарданеле за руске бродове и уведе санкције Москви, након руске војне акције на истоку Украјине, рекао је украјински амбасадор у Анкари Василиј Боднар.

09.15 - Поједини медији јављају да је саобраћај у украјинској престоници закрчен јер мјештани аутомобилима покушавају да напусте Кијев.

Дописник агенције Тас, с друге стране, јавља да је у центру Кијева и даље умјерен саобраћај, да се повремено чују сирене специјалних возила и упозорења служби цивилне одбране.

Како се види на фотографијама агенција АП и ЕПА, грађани Кијева у редовима чекају испред продавница и банкомата, као и на жељезничкој станици.

09.05 - Обавјештајни подаци показују да јединице и војска Оружаних снага Украјине масовно напуштају своје положаје, остављајући оружје, саопштило је Министарство одбране Русије.

08.57 - Све руске дипломате напустиле су Украјину, саопштио је Спутњику аташе за медије руске дипломатске мисије Денис Голенко.
 
Он је истакао да су руске дипломате напустиле амбасаду у Кијеву, као и генералне конзулате у Одеси, Харкову, Лавову.

Како је прецизирао, и он се тренутно налази на територији Русије.

08.50 - ЕУ је ноћас увела личне санкције, у вези са руским признањем Луганске и Доњецке Народне Републике, за око 400 представника руског политичког, војног и економског руководства, новинаре и друштвене раднике, јавља ТАСС.

08.40 - Шеф Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је да ће војна операција ускоро бити завршена и да ће градови Донбаса "ускоро бити ослобођени".

Он се обратио становницима ДНР у градовима који су још увијек под контролом украјинске војске да њима ништа не пријети и позвао је да остану смирени.

08.33 - Украјинске снаге ужурбано напуштају своје положаје у Донбасу, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике. Како наводе, војна операција у околини мјеста Николајевка се спроводи успјешно.

08.31 - Европска унија позива Русију да моментално прекине војне операције у Украјини и да повуче трупе, наводи се у заједничком саопштењу предсједника Европског савјета Шарла Мишела и предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

08.26 - Њемачки министар одбране Кристин Ламберт рекла је да никада није прекасно за дијалог са Русијом.

Она је истакла да су НАТО и Европска унија уједињени пред московским "драстичним кршењем међународног права".

- Ово је посебно тачно сада, наравно, за наше савезнике на источном боку Алијансе, који се може ослонити на нашу пуну подршку - рекла је она.

Она је позвала руског предсједника Владимира Путина да одмах повуче своје трупе и упозорила да Русија треба да се припреми за оштре санкције које ће бити без преседана.

08.18 - Народна милиција ЛНР саопштила је да је оборила два украјинска авиона Су-24 у близини мјеста Смелоје и Степовоје.

08.16 - Специјалном операцијом у Донбасу, Русија штити своје националне интересе, рекао је новинар Данијел Симић који свакодневно извјештава за РТРС из Ростова.

08.15 - Руски предсједник Владимир Путин се у свом говору рано јутрос посебно обратио грађанима Украјине и позвао их да односе с Русијом граде самостално.

08.03 - Са три московска аеродрома – "Внуково", "Домодедово" и "Шереметјево" јутрос је одложено или отказано преко 200 летова, наводи сервис Јандекс. расписани.

Према информацијама у 9.17 часова по московском времену, на "Внукову" је одложено 17 летова, исто толико је отказано; на "Домодедову" је осам летова одложено, а 96 отказано, док је на "Шереметјеву" одложено 16 летова, а 51 отказан.

07.54 - Народна милиција Луганске Народне Републике саопштила је да је преузела контролу над градом Счастје и Станицом Луганска.

07.40 - Предсједник Русије Владимир Путин упозорио је у специјалном обраћању рано јутрос све оне који би евентуално могли да се умијешају у ситуацију у Украјини.

- Сада неколико веома важних ријечи за оне који би могли бити у искушењу да се умијешају у догађаје који се дешавају: ко год покуша да нас омета, штавише, да створи пријетње нашој земљи и народу, треба да зна да ће одговор Русије бити тренутан и да ће вас довести до таквих посљедица са којима се никада у својој историји нисте суочили - упозорио је Путин.

07.31 - Врховна рада Украјине гласала је за усвајање предсједничког указа о увођењу ратног стања у цијелој земљи, наводи се у саопштењу парламента на Фејсбуку.

За усвајање указа гласало је 300 посланика.

07.28 - Војна инфраструктура ваздухопловних база Оружаних снага Украјине је онеспособљена, саопштило је Министарство одбране Русије.

Путин је истакао да планови Русије не укључују окупацију Украјине.

07.00 - Руске оружане снаге не наносе никакве ракетне, ваздушне нити артиљеријске нападе на градове Украјине, саопштили су Спутњику у Министарству одбране.

- Цивилном становништву ништа не пријети - истиче се у саопштењу.

Министарство одбране је додало да су мете напада војна инфраструктура, објекти ПВО, војни аеродроми и авијација украјинске војске.

06.59 - Дејства Русије у Донбасу нису усмјерена против украјинског народа, већ против хунте која је преузела власт у Кијеву, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на ванредној сједници Савјета безбједности УН.


 
06.58 - Предсједник Украјине Володомир Зеленски сазвао је Савјет за националну безбједност и одбрану и објавио ратно стање на цијелој територији земље. Како је навео, руска војска гађа војну инфраструктуру Украјине.

06.57 - Амерички предсједник Џозеф Бајден најавио је увођење нових санкција Русији.

06.43 - Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба потврдио је да је почео руски напад на Украјину.

- Мирни украјински градови су мете напада. Овај рат је агресија. Украјина ће се бранити и побиједити. Свијет мора зауставити Путина - написао је украјински министар на Твитеру.

Украјинско министарство унутрашњих послова саопштило да је "у току напад крстарећим и балистичким пројектилима". Експлозије се, како јављају медији у Украјини, чују у неколико градова укључујући и Кијев.

06.45 - Борбе се воде у ДНР дуж цијеле контакт линије, саопштио је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин, позивајући украјинску војску да положи оружје.

06.40 - Амерички предсједник Џозеф Бајден саопштио је да ће се састати са лидерима Г7. САД и савезници ће погодити Русију новим тешким санкцијама, а Америка ће наставити да пружа помоћ и подршку Украјини и њеном народу.

5.38 - Ен-Би-Си, позивајући се на савјетника министра полиције Украјине, јавља да су се руски падобранци искрцали у Одесу.

5.36 - Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да најоштрије осуђује руски напад на Украјину који предствља ризик за небројене жртве, преноси Ројтерс.

 - Стојимо уз народ Украјине, у ово тешко вријеме, НАТО ће учинити све да заштити и одбрани наше савезнике - рекао је Столтенберг.

5.31 - Предсједник Украјине Володомир Зеленски сазива хитну сједницу Савеза безбједности земље.

5.25 - У Доњецку и Лугањску одјекују експлозије и чује се артиљеријска паљба, јавља дописник Спутњика.

5.08 Напади крстарећим ракетама

Украјинско министарство унутрашњих послова саопштило да је "у току напад крстарећим и балистичким пројектилима".

5.02 - Украјински медији јављају, екслплозије се чују у Кијеву, Краматорску, Харкову, Одеси Бердјанску, као и у подручју кијевског аеродрома Бориспољ.

4.50 - Бајден је упозорио Русију на "даље посљедице" након покретања специјалне војне операције у Донбасу

4.03 - Предсједник Русије Владимир Путин наредио је специјалну војну операцију у Донбасу.

3.30 - На захтјев Украјине ванредна сједница Савјета безбједности.

3.23 - Летови цивилних авиона у ваздушном простору Украјине ограничени су због могућих пријетњи по авијацију, наведено је из података система за упозорење НОТАМ.

2.20 - Блинкен очекује да Русија крене у акцију прије зоре.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је телевизијској мрежи Ен-Би-Си да очекује "почетак руског напада прије истека ноћи", али да "још увијек види шансу" да се такав сценарио избјегне.

- Чини се да је све спремно за озбиљну руску акцију против Украјине - рекао је Блинкен.

1.27 - Украјинске снаге гранатирале су Доњецк. Испаљено је 10 мина калибра 120 милиметара забрањених Минским споразумима, саопштила је ДНР.

01.09 - Савјет безбједности Уједињених нација састаће се ноћас на хитној седници заказаној на захтјев Украјине, потврђено је у сједишту свјетске организације.

Готово истовремено, Пентагон је саопштио да су руске снаге, распоређене на граници Украјине, спремне за покрет.

00.00 - Украјина прогласила ванредно стање.

Повезане вијести:

Почела руска операција: Експлозије одјекују у Лугањску, Кијеву, Одеси, Харкову; Мета војни објекти (ВИДЕО)