latinica  ћирилица
04/08/2023 |  10:16 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

ИЗ ЧАСА У ЧАС - Сарадња Српске и Србије; Дан сјећања на убијене и протјеране Србе из Хрватске (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска и Србија заједнички обиљежавају Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому "Олуја", хрватској војно-полицијској акцији 1995. године. Централна церемонија први пут обиљежава се у Републици Српској - у Приједору. Другог дана посјете делегације Србије Републици Српској биће одржана је и заједничка сједница Влада Републике Српске и Србије и сједница Савјета за сарадњу.
Документарни филм - Фото: РТРС
Документарни филмФото: РТРС

19.45 - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је хрватска акција "Олуја" злочин етничког чишћења, иако то у Европи не желе да кажу.

19.31 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је акција "Олуја" била удружени злочиначки подухват САД и Хрватске која је једва дочекала да етнички очисти овај простор од Срба.

19.15 - Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је мир највиша вриједност, услов без којег нема истинског људског достојанства, позивајући све, прије свега, вјерске лидере, да се чува и изграђује мир међу љидима и народима.

18.45 - Уз присуство великог броја грађана, Република Српска и Србија заједнички обиљежавају Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому "Олуја", хрватској војно-полицијској акцији 1995. године. Централни догађај први пут обиљежава се у Републици Српској - у Приједору.

17.17 - Приједор спреман за обиљежавање Дана сјећања

15.24 - Владе Српске и Србије утврдиле проритете у сарадњи

15.02 - Цвијановић: Везе Српске и Србије снажне и нераскидиве

14.40 - Обиљежавање Дана сјећања вечерас у Приједору у планираном термину, без обзира на временске прилике

14.38 - Митровић-Вучевић: Има потенцијала за унапређење сарадње

14.28 - На Гувну служен парастос за убијене Србе у "Олуји"

14.17 - Ђокић са Ђедовићевом: Сарадња са Србијом изузетно значајна

14.12 - За Србију америчке санкције према руководству Српске не постоје и нећемо их примјењивати, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

14.02 - Сарадња између Републике Српске и Србије је у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама и наш циљ је да те специјалне везе буду садржајније и да реализујемо још пројеката - рекао је предсједник Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре.

13.55 - Потписан Меморандум о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама 

13.50 - Потписивање Меморандума и конференција за новинаре Додика и Вучића

13.27 - Састанак Савјета за сарадњу Српске и Србије

Фото: РТРС

13.26 - Јујић-Мартиновић: Реализовати Меморандум о сарадњу

13.02 - У Бањалуци састанак највиших званичника Српске и Србије

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

13.01 - Стојичићева и Гојковићева договориле заједничке пројекте

12.51 - Букејловић-Поповић: Потписан Меморандум допринијеће јачању међусобних веза Србије и Српске

12.43 - Минић-Танасковић: Српска и Србија ће заједно радити на спречавању ширења афричке куге свиња

12.37 - Випотник и Вујовић: Заједнички рјешавати проблеме и креирати пројекте у области заштите животне средине

12.35 - Долазак Додика и Вучића у Административни центар Владе Српске

12.32 - Чабрићева са Гајићем и Кисићевом о наставку сарадње у области школског спорта

12.31 - Чубриловић-Весић: Изградња ауто-пута Београд-Сарајево капиталан пројекат

12.25 - Шулић-Момировић: Трговинска размјена Српске и Србије биљежи стални раст

12.24 - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је са предсједником Народне скупштине Републике Србије Владимиром Орлићем о актуелној политичкој ситуацији у региону и о јачању билатералних односа између Републике Србије и Републике Српске.

12.15 - Клокић и Мишчевић о будућој сарадњи

12.06 - Будимир са Беговићевом и Јовановићем; Сарадња од изузетног значаја

12.01 - Каран и Кострешевић разговарали са Вучевићем и Мојсиловићем

11.56 - Додик и Вучић посјетили су комплекс са спомен-капелом који се гради у знак сјећања на српске избјеглице које је хрватска авијација убила на Петровачкој цести. 

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Посјетили су комплекс у пратњи Његовог преосвештенства епископа бихаћко-петровачки Сергија, као и предсједник Општинског вијећа у Босанском Петровцу Немање Давидовића и бројних званичника сусједних општина.

11.48 - Све спремно за дочек предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Српске Милорада Додика испред зграде Владе Српске

11.36 -  Ми Срби се трудимо да покажемо пијетет према туђим жртвама, али нас немојте тјерати да заборавимо српску дјецу, да се одричемо свог огњишта, свог имена и презимена, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић. 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

11.32 - Данас смо на Петровачкој цести да кажемо да нећемо заборавити наше жртве, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик наконполагања вијенаца на спомен-обиљежје на Петровачкој цести.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

11.24 - Предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Алексадар Вучић положили су вијенце код спомен-обиљежја на Петровачкој цести и одали пошту српским страдалницима који су убијени 7. августа 1995. године када је хрватска авијација у Погрому "Олуја" бомбардовала српске избјегличке колоне на путу у селу Јањила код Босанског Петровца.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

11.15 - У току је састанак  влада Српске и Србије

Предвиђено је и одржавање сједнице Савјета за сарадњу.

11.10 - Предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Алексадар Вучић стигли су у село Јањила код Босанског Петровца гдје ће на спомен-обиљежје на Петровачкој цести положити вијенце поводом обиљежавања Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому "Олуја" 1995. године.

11.05 - Велико интересовање медија - састанци делегација Српске и Србије

10.59 - Посебан детаљ на Петровачкој цести су чланови Аматерско културно-умјетничког друштва "Мира Лукач" из Дрвара, који су били дјеца избјегличке колоне, а данас су дошли у дрварској народној ношњи са личким капама.

Фото: СРНА

10.24 - Све спремно за помен; Додик и Вучић полажу вијенце на Петровачкој цести

10.17 - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић састао се данас у Бањалуци са предсједником Скупштине Србије Владимиром Орлићем.

Фото: РТРС

10.08 - У Бањалуци састанак Вишковића и Брнабићеве 

06.37 - Дан сјећања на убијене и протјеране Србе из Хрватске у погрому "Олуја" 1995. године биће обиљежен данас у Приједору у присуству предсједника Републике Српске и Србије Милорада Додика и Александра Вучића, премијера Српске Радована Вишковића, српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић и других званичника Српске и Србије, као и Његове светости патријарха српског Порфирија.

06.33 - Наставак посјете делегације Србије Српској; Предсједници Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић положиће данас вијенце на спомен-обиљежје и будући комплекс са спомен-капелом српским избјеглицама убијеним на Петровачкој цести у селу Јањила код Босанског Петровца. Другог дана посјете Републици Српској биће одржана и заједничка сједница Влада Републике Српске и Србије и сједница Савјета за сарадњу.

Предвиђен је и састанак премијера Радована Вишковића и Ане Брнабић. Потписаће Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта изградње два меморијална центра посвећена Јасеновачким жртвама Градина и Београд. Такође, биће одржан и низ билатералних састанака.

Конференција за новинаре предсједника Српске и Србије заказана је за 12.35 часова у Административном центру Владе Српске.

06.22 - Предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић у 10.30 часова положиће вијенце на спомен-обиљежје на Петровачкој цести, најављено је из Кабинета предсједника Републике.

Фото: РТРС